Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Nezavisna Digitalna Hrvatska

Još iz sjećanja nije nestao Tomislav Karamarko s digitalizacijom, a Milijan Brkić najavljuje diplomski rad o digitalnom terorizmu i pritom se uspješno uvlači novom stranačkom šefu, osvojivši tako prijelazni trofej Gordan Jandroković za iznimna dostignuća na polju plesanja kako nadređeni svira

Q0tmuzchh8fzek11twwohm16v3t

Vječni diplomant – Milijan Brkić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Uspjeh

Još kao dijete bio je ambiciozan. Rođen krajem pedesetih u hercegovačkoj provinciji, u kraju gdje najbolje uspijevaju kamen, duhan, poskoci i hrvatske zastave, imao je objektivne preduvjete za bezuspješan život. No upornost i volja nisu ga napuštali. Izučio je visoke škole, bavio se sportom, postao poznat, dijelom i priznat, ali… To nije bilo to. Nešto je nedostajalo do potpunog trijumfa, apsolutne sreće, čistog ushita.

Nije se predavao. Strpljivo je igrao na pobjedničku kartu, uspješno predviđao mijene, anticipirao razvoj situacije bolje od Inieste i, na koncu, uspio je baš kad su ga nestrpljiviji analitičari već otpisali iz svih kombinacija. Za pedeset godina, ‘TV kalendar’ krajem listopada započinjat će informacijom: ‘Na današnji dan 2016. godine Goran Marić dobio je ministarstvo.’

Andrej Plenković, dobri naš i milostivi premijer, nudio mu je, vele upućeni, dva ministarstva, ali Marić im je, poput vrhunskog sommeliera, nalazio mane: resor rada bio mu je previše oštar, dok ga je od položaja ministra bez portfelja odbio neugodan miris. Pojavio se i nagovještaj krize u Vladi, mediji su izvještavali o njegovoj ostavci na nepostojeću funkciju u nepostojećem resoru i kad se činilo da mu ministarska karijera nalikuje nesretnoj ljubavi, objavljeno je da će ipak voditi novo ministarstvo. Za državnu imovinu. Naime, Državni ured za upravljanje državnom imovinom postat će ministarstvo pod vodstvom junaka naše priče.

I svi su profitirali: Hrvatska je dobila novo ministarstvo, Plenković zadovoljnog Marića, Marić resor, a državne nekretnine kontinuitet posebne državne brige.

Građevine

Sjećate se bivšo hrvatska premijer? Ono farmaceut šta došlo from Kanada usrećit zemlja of predaka sa svojo znanja, a na položaj se zadržalo kraće od jedno trudnoća?

Da, Tihomir Orešković je po dolasku u Banske dvore pozdravio sve hrvatske građevine. Sada, u Plenkovićevu mandatu, dio njih, građevine u vlasništvu hrvatske države, dobivaju posebno ministarstvo. Već sljedeća ekipa u Banskim dvorima mogla bi na ministarsko mjesto postaviti neki ne osobito luksuzan objekt. Kad se već čitava hrvatska politika vrti oko njih, zašto zgradi u državnom vlasništvu ne ukazati ministarsku čast.

Racionalniji gospodari vjerojatno bi državnu imovinu dali na upravljanje nadležnim ministarstvima: za hotele bi se brinulo ministarstvo turizma, za zemljišta ministarstvo poljoprivrede, a posebna agencija upravljala bi samo imovinom koju iz opravdanog razloga nije moguće nikome dati na upravljanje.

Manimo se racionalnog. Ovo je Hrvatska.

Digitalizacija

Tomislav Karamarko jest politički mrtav, no luč njegove političke misli se ne gasi. Još iz sjećanja nije ishlapio televizijski nastup u kojem je obećavao Nezavisnu Digitalnu Hrvatsku (NDH), a Milijan Brkić ovih je dana objavio temu svog novog diplomskog rada – društvene mreže i preobrazba digitalnog terorizma.

Olako se ova zemlja odrekla Karamarkove digitalizacije, ali Brkić je vraća u igru. Potpredsjednik Hrvatskog sabora s navedenom će temom po drugi put pokušati diplomirati na Policijskoj akademiji: prvi put ga je osujetilo otkriće Ministarstva unutarnjih poslova da je bio u skupini od desetak diplomanata koji su prepisali rad policijskog načelnika Stanka Tomića pod naslovom ‘Organizacijske strukture MUP-a RH’. Brkić je, istina, sudski pokušao osporiti rješenje, čak mu je Upravni sud jednom dao za pravo, jer mu je policija, čuvarica zakona, proceduralno pogrešno poništila diplomu. No uslijedilo je regularno poništenje, što ga je potaknulo na pripremu novog rada. S novom temom.

Usput, premda tematiziranjem digitalnog terorizma, kao i dosadašnjom političkom karijerom, iskazuje poetsku bliskost Karamarku, a samim time i krajnjoj stranačkoj desnici, Brkić nije propustio prilagoditi se politici nešto umjerenijeg novoga stranačkog šefa, osvojivši tako prijelazni trofej Gordan Jandroković za iznimna dostignuća na polju plesanja kako nadređeni svira.

Klaunovi

Malo se stišala histerija oko jezivih klaunova koji su u nekim dijelovima Hrvatske, navodno, zastrašivali djecu. Ako ste pratili medije proteklih dana, znate o čemu je riječ, ako niste, nastavite živjeti u neznanju, ništa bitno niste propustili.

A nije ih lako zapaziti pored Zlatka Hasanbegovića, Pave Barišića, Milana Bandića, Kolinde Grabar-Kitarović, Josipa Bozanića, Orsata Miljenića, Davora Bernardića, Bernardice Juretić, Bože Petrova, Mira Bulja, Nikole Grmoje, Ivana Vilibora Sinčića, Ivana Pernara, Željke Markić, Milana Kujundžića

Imovina

S noge na nogu, korak po korak, došli smo i do rasprodaje diplomatsko-konzularne imovine Jugoslavije. Trebalo je proći 26 godina od njezina raspada do prošlog petka kad su se države sljednice SFRJ u Kranju dogovorile o ovom procesu koji će, pišu dnevne novine, napaćenom hrvatskom budžetu donijeti sočnih 10,5 milijuna dolara od prodaje nekretnina u Tokiju, Bonnu, New Yorku i Bernu. Kao najatraktivniji navodi se stan od 400 metara četvornih na Manhattanu: ako biste ga željeli uvrstiti u svoju imovinsku karticu, morat ćete platiti nekih 20 milijuna eura. Za njegovu je kupnju navodno zainteresiran Jack Nicholson, kolega poznatog hrvatskog glumca Božidara Alića.

Zemlja

Počeli smo s Marićem rođenim u Grudama, nastavili s Ljubušakom Brkićem, a s punim rizikom da nam ovotjedno izdanje rubrike poprimi obilježja hercegovačkog sijela završavamo s Mostarkom Željanom Zovko, članicom HDZ-a BiH i veleposlanicom Bosne i Hercegovine u Italiji. Ona će, ne bude li neočekivanih obrata, u Evropskom parlamentu zamijeniti Davora Ivu Stiera, novog hrvatskog šefa diplomacije. Na njegovo mjesto trebao je uskočiti Ivan Tepeš, bivši predsjednik HSP-a AS, ali iznenada je odustao. Želi, kaže, ostati živjeti i raditi u Zagrebu i Hrvatskoj, a najavio je i doktorat o političkom djelovanju Hrvatske seljačke stranke u inozemstvu.

Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić sumnja da se Tepeš predomislio zbog političke trgovine ili ucjene. Trećeg nema, rekao je ogorčen, jer su izvisili mnogi mladi pravaši koji su se obradovali da će ‘otići u sjedište EP-a i tamo steći nova znanja’. Tepeš je odbacio optužbe.

Od svega, najljepše je što će zahvaljujući pravaškim kombinatorikama i hrvatskom izbornom sustavu ovu državu u parlamentu EU-a zastupati dugogodišnja diplomatska predstavnica i državljanka susjedne države koja nije u EU-u.

Nije li Hrvatska divna?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više