>

novosti logo

Rabljena sedmica: Vlada utvara

Ekipa Andreja Plenkovića odbila je dati 45 milijuna kuna mjesečno za plaće radnika Uljanika čime bi se podmirile potrebe stvarnih ljudi, a istodobno ne želi otkriti koliko je novca spiskano na gađanje fantomskih neprijatelja na vojnoj vježbi Velebit 18, militarističkom cirkusu koji je ushitio ministra Damira Krstičevića do zabrinjavajućeg nivoa

Sreća

‘Napadnom operacijom koju je na vojnom poligonu u Slunju demonstriralo 1100 vojnika i 80 vojnih oružanih sustava (tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i zrakoplova) okončana je najsloženija vojna vježba provedena u Hrvatskoj od Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18, koja se neprekidno 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske’, glasi prva rečenica vijesti objavljene u ushićenim prijestolničkim medijima o okončanju mega, ultra i giga vojne vježbe. Skoro sve se moglo doznati iz presretnih medija: da je vježba održavana neprekidno, od subote 13. listopada do ponedjeljka 15. listopada, da je sudjelovalo 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava, da je akcijom iz Udbine upravljao viceadmiral Robert Hranj, a formiranim sjevernim i južnim podređenim zapovjedništvima rukovodili su general Siniša Jurković i komodor Ivo Raffanelli. Priopćeno je, nadalje, da je u Slunju sve okupljene preko videozida pozdravila predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, da su vježbu otvorila dva MiG-a bombardiranjem, potom su četiri helikoptera Kiowa raketirala, pa su VBR-ovi i haubice granatirali te otvorili prostor tenkovima i oklopnim vozilima za napad. Na koncu, pješaštvo je, uz podršku Kiowa, oslobodilo područje od zamišljenog neprijatelja. I da, doznali smo kako su ‘sva gađanja izvršena bojevom municijom’. U medijima smo imali priliku pročitati i da su svemu navedenom razdragano aplaudirali ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov, umirovljeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač, predstavnici američke vojske i veleposlanik Robert Kohorst. Nismo ostali zakinuti ni za Krstičevićevu izjavu o vježbi kao ‘preduvjetu mira, slobode i sigurnosti našeg naroda’ te o uspješnom gađanju mete na Dugom otoku protubrodskom raketom RBS-15B. Sve smo doznali osim detalja koji je Krstičević odlučio sakriti od javnosti: koliko košta taj militaristički cirkus? S obzirom na to da je ministar izbjegao odgovor na novinarsko pitanje o cijeni zabave, SDP-ov Peđa Grbin uputio je zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću. Možda mu odgovori da Krstičevićeva sreća nema cijenu?

Potpisi

U srijedu je ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio Vladu o rezultatima prebrojavanja potpisa dviju antimanjinskih referendumskih inicijativa, pa je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade objavio da nijedna nije prikupila dovoljan broj potpisa. Državna agencija APIS je prebrojala potpise, a podatke je provjeravalo i povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave i Agencije za zaštitu osobnih podataka. Ministar je izvijestio da je inicijativa Istina o Istanbulskoj predala 390.916 potpisa, od čega je ispravnih bilo 345.942, dok je inicijativa Narod odlučuje predala 412.325 potpisa za svoje prvo pitanje, od čega je ispravnih bilo 371.450, te 407.835 potpisa za drugo, od čega je ispravnih bilo 367.169. Potrebna brojka bila je 374.740 potpisa.

Predsjednik

Na još jednoj sjednici Predsjedništva SDP-a nije se dogodilo ništa pametno ni korisno. Ili, drugim riječima, Davor Bernardić i dalje predsjeda još uvijek najpopularnijom opozicijskom strankom. Od silnih unutarstranačkih inicijativa za detroniziranje Bernardića nije ostalo ništa ili barem ništa vrijedno spomena. Skromno priznajemo, nemamo tako bogatu maštu kadru predočiti Bernardića na čelu vlade, ali ako ga SDP-ovci smatraju najboljim rješenjem, poštujemo izbor. Što bi rekao jedan celebrity, tko smo mi da im sudimo.

Profiter

‘Časni sude, ja nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali boga mi, nisam ni ratni profiter i to s indignacijom odbijam’, rekao je Ivo Sanader iznoseći obranu na suđenju u aferi Hypo na zagrebačkom Županijskom sudu. USKOK smatra da je zloupotrijebio položaj i ovlasti tako što je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije početkom devedesetih, kad je Hypo banka dala kredit za kupovinu zgrada veleposlanstava. Uz bivšeg premijera i njegovi odvjetnici, očekivano, dovode u sumnju utemeljenost optužnice, dok predstavnici USKOK-a, ništa manje očekivano, tvrde da su sve inkriminacije uspješno dokazali. Presuda je najavljena za 22. ovog mjeseca. Za ratno profiterstvo i za primanje mita od Hypa i mađarskog Mola Sanader je već osuđen na deset godina zatvora, no Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, a Ustavni je sud, prije četiri godine, presudu ukinuo. U međuvremenu, postupci za Hypo i Mol su razdvojeni. Eto, sad ste ponovno pročitali niz informacija o odavno besmislenom suđenju.

Štandovi

Dva dana nakon Sanadera bit će osuđen ili oslobođen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u aferi štandovi. Optužen je da je Grad zakinuo za 308 tisuća kuna tako što je udruzi Željke Markić dopustio besplatno korištenje štandova zagrebačkih tržnica za referendumsku inicijativu Birajmo zastupnike imenom i prezimenom. Uz to, obavezao je Grad na plaćanje propagandnih troškova dotične inicijative.

Pad

Dugi pad hrvatske brodogradnje nastavlja se u Uljaniku. Pulsko brodogradilište treba vratiti 96 milijuna eura hitnog sanacijskog kredita koji su mu dali OTP, Splitska banka i HPB. U protivnom ne prijeti mu stečaj nego likvidacija, rekli su predstavnici Uljanikove uprave sindikalistima. S obzirom na to da je prvih 48 milijuna eura država već platila na ime jamstva OTP Splitskoj banci, na budućnost brodogradilišta u Puli nije se pametno kladiti. Kako donosi prijestolnička štampa, zadnja šansa je provedba programa restrukturiranja. Uz to, ministar gospodarstva Darko Horvat ustrajao je u tvrdnji da država neće davati 45 milijuna kuna mjesečno za plaće pulskih brodograditelja. Za riječki 3. maj ima nešto nade, on bi mogao u stečaj s restrukturiranjem jer se kredit spomenut na početku ove vijesti ne odnosi na njega. Nema novca za stvarne ljude iz brodogradilišta, ima za gađanje fiktivnih meta na Dugom otoku. Svejedno, HDZ je i dalje najpopularniji.

Donatori

Ima novca za HDZ i Milana Bandića. Sasvim na kraju prenijet ćemo da su vladajućoj stranci i zagrebačkom gradonačelniku svoje kune davali Blaž Curić i Nikola Sulić. Curić je donirao HDZ-u tisuću kuna za redovan rad stranke u ožujku 2015. godine i pet tisuća za kampanju u studenome iste godine, dok je Sulić financirao Bandićevu predsjedničku kampanju sa 35 tisuća kuna. Vjerojatno je svima poznato, ali nema veze: Curić je vozač u Ministarstvu poljoprivrede. Poznat je po tome što je Franju Vargu, autora loše falsificiranih SMS-ova koje je Zdravko Mamić koristio da bi optužio Dinka Cvitana, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, za politički progon, upozorio da mu je policija za petama, dok je Sulić svojedobno informirao jednu istaknutu zagrebačku prostitutku da je policija istražuje. Curić je kum i suborac Milijana Vase Brkića. Uz to, Sulić veli da mu je upravo Vaso skrenuo pažnju na policijsku istragu prostitucije u Zagrebu. Slatko.

1/1