Novosti

Politika

Rasturi pa prodaj

Nekad poznata zgrada paromlina, u kojoj se 1919. dogodio prvi radnički štrajk u povijesti Križevaca, našla se prošlog mjeseca na prodaji. Cijena je nešto više od milijun kuna, pod hipotekom je i prodaje je tvrtka Fortenova grupa, sljednica nekadašnjeg Agrokora

Yl3udp22kc6dmdn8ohu6eczszyp

Oštećena građevina u Križevcima

Nekad poznata zgrada paromlina, u kojoj se 1919. godine dogodio prvi radnički štrajk u povijesti Križevaca, našla se prošlog mjeseca na prodaji. Cijena je nešto više od milijun kuna, pod hipotekom je i prodaje je tvrtka Fortenova grupa, sljednica nekadašnjeg Agrokora.

Pored upravne zgrade koja se također prodaje, paromlin je jedini preostali objekt koji je bio dio križevačkog poduzeća Mlinar, a koji nije srušen 2013. kod izgradnje trgovačkog centra Agrokora.

- Nema nikakve zabilježbe o tome da je traženo rješenje o preventivnoj zaštiti dobra niti o utvrđivanju statusa kulturnog dobra. Zgrada nije u Registru kulturnih dobara, ali nalazi se unutar povijesne cjeline i ne smije se rušiti. Moguća je izgradnja, dogradnja, unutarnje uređenje i sanacija, no zgrada izvana mora ostati ista - objasnio je Radio Križevcima pročelnik Konzervatorskog odjela Milan Pezelj.

Na pročelju zgrade stajala je i spomen-ploča u čast radničkog štrajka, no i ona je uklonjena zaslugom trgovačke tvrtke. Unutrašnjost paromlina je u izuzetno lošem stanju jer oštećeni su međukatna konstrukcija, fasada i drugi dijelovi. Prodaju paromlina, jednog od povijesnih simbola Križevaca, svi stanovnici Prigorja nisu baš najbolje primili. Jedna od njih je Križevčanka Marica Jazvec koja smatra da je paromlin važan dio povijesti i identiteta grada.

- Prodajte sve što grad čini onim što jeste, a novce u ruke ‘zaslužnih’ pojedinaca - ljutito je prokomentirala.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više