Novosti

Politika

Republikancima Zastupnički dom, za Senat tijesna trka

Kad bi republikanci preoteli demokratima kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti

Large fetterman

"Najkul gradonačelnik" John Fetterman pobijedio je Trumpovog ljubimca "televizijskog doktora" Mehemeta Oza u Pennsylvaniji (foto QUINN GLABICKI/REUTERS)

Republikanska stranka na putu je da preuzme kontrolu nad Zastupničkim domom američkog kongresa, dok u utrci za Senat trenutno vode demokrati po preliminarnim rezultatima izbora, javljaju agencije.

Republikanci trenutno imaju 198 mjesta, a demokrati 173 u Zastupničkom domu, po projekcijama američkih televizija. Za većinu u ovom domu je potrebno 218 mandata. Kevin McCarthy kojeg podupire bivši predsjednik Donald Trump izjavio je kako će republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom. "Vratit ćemo Ameriku na pravi put", poručio je. "Sada je kasno, ali kad se ujutro probudite, mi ćemo imati većinu, a Nancy Pelosi će biti u manjini", rekao je.

"Dok su mnoge utrke i dalje pretijesne da bi se moglo reći tko je pobijedio, jasno je da demokrati snažno nadmašuju očekivanja diljem zemlje", poručila je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. "Veliko hvala našim volonterima što su omogućili svakom glasaču da kaže svoje mišljenje o našoj demokraciji", dodala je. Pelosi je ponovno izabrana u Kongres za 19. uzastopni mandat.

U borbi za gornji dom, Senat, trenutni odnos snaga je 48-48. Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti. Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri najtješnje utrke u Georgiju, Arizoni, Nevadi i Wisconsinu.

Zadnje vijesti kažu da su senatski izbori u Georgiji gotovi i da će sigurno biti odlučeni u drugom krugu početkom prosinca, jer se ako nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto glasova, kreće u drugi krug između dva najbolja kandidata. Bivša zvijezda američkog nogometa Herschel Walker, koji je dobio potporu Trumpa, nastoji osvojiti mjesto u Senatu koje drži demokratski pastor Raphael Warnock, propovjednik u bivšoj crkvi Martina Luthera Kinga Jr. u Atlanti. Nakon 98 posto prebrojanih glasova, Warnock ima 49,4 posto glasova, a Walker 48,5 posto. Dva posto osvojio je libertarijanac Chase Oliver. Georgia je ključna i demokratima i republikancima za zadobivanje kontrole u Senatu.

Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom. U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta. U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna. BBC je objavio da se u Kellyevom izbornom štabu prolomilo glasno klicanje jer se doznalo da su Kelly i kandidatkinja za guvernerku Katie Hobbs blizu pobjede. Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.

Demokratima je vjetar u leđa dala pobjeda Johna Fettermana nad Trumpovim ljubimcem, 'televizijskim doktorom' Mehemetom Ozom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za izbore gdje su izbori bili i medijski najpraćeniji. Fetterman je pretrpio moždani udar u svibnju što je utjecalo na pad popularnosti, s obzirom da se postavljalo pitanje hoće li biti u stanju obavljati dužnost.

"Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanije - i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti", reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima. "Ponosan sam što smo se natjecali za zaštitu prava žena na izbor", rekao je aludirajući na pravo na pobačaj koji je bio u središtu kampanje te istočne savezne države, jedne od nekoliko koje nazivaju "swing" jer ponekad glasaju za demokrate, a ponekad biraju republikance. To senatsko mjesto dugo je držao republikanac i ono je odlučujuće za kontrolu gornjeg doma američkog Kongresa pa prema tome i za preostale dvije godine mandata Joea Bidena.

Rođen u Pennsylvaniji, John Fetterman je bio od 2006. do 2019. gradonačelnik Braddocka, nekadašnjeg industrijskog grada koji je izgubio sjaj nakon pada proizvodnje čelika. Fetterman, progresivni političar, stekao je titulu "najkul gradonačelnika" i pokušao je oživjeti grad programima pomoći mladima te širenjem zelenih površina.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija. Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana.

Republikanac Chuck Grassley, kojem je 89 godina, senator iz Iowe od 1981. godine, osvojio je u utorak osmi mandat, nakon najneizvjesnije utrke u 42 godine s demokratom i bivšim visokim vojnim oficirom Michaelom Frankenom.

Interesantan poraz dogodio se u Virginiji, gdje je, prema projekcijama CNN-a, Elaine Luria, članica komisije koja istražuje smrtonosne nerede na Capitolu 6. januara 2021. godine, izgubila mjesto u Zastupničkom domu.

Za guvernera Floride ponovo je izabran republikanac Ron DeSantis, potencijalni protukandidat Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine. Zvijezda u usponu tvrde desnice, DeSantis je bez problema pobijedio u toj saveznoj državi protiv bivšeg guvernera Charlieja Crista, nekadašnjeg republikanca koji je promijenio stranku. Bivši vojnik s uglađenim imidžom obiteljskog čovjeka, DeSantis nudi značajan kontrast burnom stilu Trumpa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više