>

novosti logo

Piše Novosti

Restart poklanja 20 dokumentaraca

Među besplatnim filmovima nalaze se naslovi ‘Selfie’, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea, biografski film o Grace Jones, ‘Blokada’ Igora Bezinovića i dokumentarni hit ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića

Radi lakšeg preživljavanja mjera izolacije, filmska kuća Restart solidarno se pridružuje nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu Restart labela s 20 potpuno besplatnih naslova, dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

Na internet adresi volimdokumentarce.net u idućih dana bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, također po ‘kriznim cijenama’, a sve u svrhu podizanja kvalitete (kulturnog) života filmofila u vremenima karantene, ali i kao način održavanja nezavisne kulture živom u ovim vrlo nepovoljnim uvjetima, javljaju iz Restarta.

Među naslovima dostupnima za gledanje na volimdokumentarce.net je i film koji je definitivno obilježio godinu, ‘Medena zemlja’, dokumentarac o pčelarici Hatidži iz makedonskih planina koji je osvojio svijet i bio nominiran u čak dvije kategorije ovogodišnjih nagrada Oscar, što je svakako jedan od najvećih uspjeha nekog (dokumentarnog) filma s ovih prostora ikada. Upravo zahvaljujući distribuciji Restarta, ovaj fascinantan uvid u suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i krhku ravnotežu našeg ekosustava, dosada je u kinima diljem Hrvatske vidjelo više od pet tisuća ljudi, a s današnjim danom dostupan je i online uz minimalnu naknadu.

Među kreativnim i angažiranim dokumentarcima iz Restartove online videoteke filmovi koji na različite načine svjedoče o važnim temama našeg doba, bilo da bilježe ili dekonstruiraju svakodnevicu, ili razmatraju i upozoravaju na određene fenomene. Među njima se ističu i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista, ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića te ‘Na vodi’ Gorana Devića, dok je najnoviji film poznatog ruskog redatelja Vitalija Manskog ‘Putinovi svjedoci’ sa svojim nikada dosad viđenim materijalima dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama koji stoje iza dolaska Vladimira Putina na vlast. ‘Bergman: Jedna godina, jedan život’ redateljice Jane Magnusson film je o životu ‘najvećeg Šveđanina svih vremena’, nevjerojatno produktivnom redatelju Ingmaru Bergmanu, nastalom povodom 100. godišnjice njegova rođenja.

Među potpuno besplatnim naslovima koje donosi Restart je ‘Selfie’, talijanskog redatelja Agostina Ferrentea. U filmu ‘Slava kurvi’, redatelj Michael Glawogger donosi priču o prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku i to bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja.

U biografskom doxu ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ redateljica Sophie Fiennes donosi novi pogled na kraljicu diska kakvu još nismo vidjeli, dok ‘Čovjek delfin’ Lefterisa Charitosa otkriva priču i nasljeđe Jacquesa Mayola, legendarnog ronioca na dah čiji je život bio inspiracija Lucu Bessonu za film ‘Veliko plavetnilo’. Potpuno su besplatna i dva domaća filma, ‘Blokada’ Igora Bezinovića te dokumentarni hit ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića.

Popis besplatnih filmova pronađite na restarted.hr

1/1