Novosti

Kultura

Virus je sa sobom donio i niz dobrih besplatnih dokumentaraca

Brojne producentske kuće i distributeri u vrijeme kad su zbog mjera ograničavanja okupljanja zatvorena kina omogućili su nam da dobre filmove pogledamo na računalima, televizorima, tabletima, mobitelima…

X20r4j4ydv01ds91hor1dwhebl2

U vrijeme kad su zbog mjera ograničavanja okupljanja zatvorena kina, brojne producentske kuće i distributeri omogućili su javnosti da dobre filmove pogleda na svojim televizorima, tabletima, mobitelima …

Tako Restart i Dokukino KIC nastavljaju sa svojim virtualnim programom na platformi www.volimdokumentarce.net na kojoj su od 17. aprila dostupni novi besplatni naslovi s naglaskom na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina.

Na programu je film 'Dubina dva' srpskog režisera Ognjena Glavonića koji je široj publici najpoznatiji po svom vrlo uspješnom debitantskom igranom filmu 'Teret', s kojim je osvojio brojne nagrade, od premijernog prikazivanja u Cannesu do najboljeg filma Zagreb Film Festivala 2018. godine. '‘Dubina dva' iz 2016. premijerno je prikazana na Berlinaleu, a s tim filmom Glavonić je osvojio Veliki pečat regionalne konkurencije ZagrebDoxa te nagradu za najbolju montažu na festivalu Beldocs. U besplatnoj ponudi je i njegov 'Živan pravi pank festival', simpatična i pozitivna priča o autsajderu velikog srca, Živanu Pujiću Jimmyu. Novi kod je ‘DOKU-KINO‘.

Film Srđana Keče ‘Posle rata‘, donosi malo poznatu priču o Gorancima, etničkoj skupini s Kosova. Osim ovog filma koji je dostupan za gledanje potpuno besplatno, dva Kečina filma nagrađivani 'Pismo ocu' i 'Mirage' dostupni su uz popust i minimalnu naknadu.

Besplatni su i filmovi Ivana Ramljaka 'Kino otok', poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća, 'I’m Nobody' Barbare Matejčić i Nine Urumov o sudbinama tražitelja azila u zemlji koja ne voli strance, te 'Blokada' Igora Bezinovića, jedinstveni pogled iznutra u najznačajniji studentski prosvjed koji je započeo u aprilu 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Do kraja mjeseca dostupan je i novi set od 20 besplatnih filmova Restart Labela, neki su besplatno, a neki uz minimalnu naknadu. Do kraja aprila, dok ne dođu novi, dostupan je 'U potrazi za Felom' o kontroverznom životu tvorca afro-beata Fele Kutija ili 'Sve je bijelo u Barkingu', legendarni doks iz 2008. godine koji propituje rasizam i predrasude bijelog britanskog stanovništva. Film Fernanda Melgara 'Sklonište' prati imigrante koji sanjaju o švicarskom raju i dobitnik je Zlatnog leoparda u Locarnu, a hrvatsku premijeru imao je na Subversive Film Festivalu.

Uz naknadu su i dalje dostupni 'Medena zemlja', 'Srbenka', 'Gangster te voli', 'Leonard Cohen – Ptica na žici', 'Selfie', 'Putinovi svjedoci', 'Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom', 'Čovjek delfin' i brojni drugi.

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, narednih će dana omogućiti besplatno online gledanje svojih pet najgledanijih i najtraženijih dokumentaraca, uz prigodni kod ‘OSTANIDOMA‘.

'Godine hrđe' drugi je dio trilogije o Puli redatelja Andreja Korovljeva, priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. U programu je i film 'Djeca tranzicije' Matije Vukšića, koji prati odrastanje četvero djece iz tranzicijske Hrvatske, govoreći o njihovim željama, nadanjima, strahovima i smrti, uz sve ono što im je danas sveprisutno, markiranu odjeću, pametne telefone, snove o nogometnoj karijeri, društvene mreže.

Film 'Generacija ‘68' Nenada Puhovskog redateljev je filmski hommage generaciji s kojom dijeli mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet, koja će 'biti realna i zahtijevati nemoguće'. U višestruko nagrađivanom dokumentarcu 'Goli' scenaristica i redateljica Tiha K. Gudac istražuje bolnu tajnu i prošlost vlastita djeda, koji je prije šezdesetak godina bio zatočen na Golom otoku na četiri godine. Tu je i 'Dum Spiro Spero', prvi filmski uradak pisca Pere Kvesića u kojem njegovo iskustvo literata progovara filmskim jezikom te ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, govori o gubljenju snage i snazi da se tim gubitkom nosi. 

Novosti su već pisale kako je 8. aprila na 95. rođendan kultnog zagrebačkog kina Europa pokrenuta platforma Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara. Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Svake srijede i nedjelje objavljuju se kodove za besplatno gledanje odabranih naslova. Zagreb Film Festival tokom februara pokrenuo je platformu na kojoj se može pogledati velik broj kratkih filmova hrvatskih autora, odnosno koprodukcije.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više