Novosti

Društvo

Ribarska supersila

Prema podacima međunarodne Komisije za ribarstvo zapadnog i srednjeg Pacifika, u 2019. ulovljeno je gotovo tri milijuna tona tune, što predstavlja 81 posto ukupnog ulova tune u Pacifiku te 55 posto globalnog ulova. Za većinu ulova zaslužni su kineski, japanski, južnokorejski i američki brodovi

Large tuna

Ilustracija (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Nakon što su prekomjerno izlovljavale ribu u vlastitom moru, kineske ribarske flote sada love ogromne količine tune s najplodnijeg svjetskog ribolovnog područja. Kineska flota na Tihom oceanu je od 2012. porasla za 500 posto. Prema podacima međunarodne Komisije za ribarstvo zapadnog i srednjeg Pacifika, u 2019. ulovljeno je gotovo tri milijuna tona tune, što predstavlja 81 posto ukupnog ulova tune u Pacifiku te 55 posto globalnog ulova. Za većinu ulova zaslužni su kineski, japanski, južnokorejski i američki brodovi.

U južnom Pacifiku industrijski ribolov započeo je nakon Drugog svjetskog rata kada su dominirali SAD i Japan. No u posljednja dva desetljeća raste broj kineskih brodova koji love na parangal i ribolovne mreže. Prema istraživanju o brodovima koji love na Pacifiku iz 2016. kineski brodovi daleko su nadmašili sve ostale. Kina je u to vrijeme imala 290 brodova s dozvolom za ribolov u Tihom oceanu, odnosno više od četvrtine ukupnog broja. Osim tune, omiljeni usputni ulov su morski psi trupani čije peraje zadržavaju, a ostatak bacaju, premda posljednjih deset godina Kina i Hong Kong nastoje zaustaviti trgovinom perajama, i to zabranom konzumacije juhe koja se od nje radi i javnom stigmom.

Prema dostupnim podacima Kina sada ima više od 600 brodova, od ukupno 1.300 stranih koji imaju dozvolu za lovljenje na području zapadnog i srednjeg Pacifika. Miren Gutierrez, znanstvena suradnica s londonskog Instituta za prekomorski razvoj (ODI) i suautorica studije o kineskom oceanskom ribolovu tvrdi kako kineska ribolovna flota, nakon što je iscrpila zalihe u domaćim vodama, lovi sve dalje. Istovremeno kineska brodogradilišta rade sve više brodova kako bi zadovoljila rastuće potrebe stanovništva. Razne procjene kineske flote kreću se između 1600 i 3400 plovila, ali ODI-jeva studija procjenjuje da je ta brojka vjerojatno pet do osam puta veća te se ističe da je Kina ribarska velesila s najvećom flotom. Osim toga kineski su brodovi, prema raznim izvorima, nerijetko uključeni u ilegalni ribolov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više