Novosti

Politika

Rijad može, Moskva ne može

Osamdeset i jedna osoba pogubljena je prošlog vikenda u Saudijskoj Arabiji. Ukoliko pristanu prekinuti odnose s Rusijom, Washington će saveznicima sve više gledati kroz prste

Large internacionala   vukobratovi%c4%87

Saudijci (foto Russian MFA/Newscom)

Osamdeset i jedna osoba pogubljena je prošlog vikenda u Saudijskoj Arabiji, što je uvjerljivo najmasovnije pogubljenje političkih zatvorenika u povijesti te zemlje. Iako je Saudijska Arabija konstantno pri svjetskom vrhu po broju pogubljenja, cijele 2021. pogubljeno je "svega" 69 ljudi, što znači da je sada u jednom vikendu debelo premašena godišnja "norma". Prema šturom priopćenju vlasti, pogubljeni su osuđeni zbog terorizma, a dio njih bili su navodno pripadnici ili simpatizeri konkurentskih vehabijskih pokreta nesklonih saudijskoj verziji te ekstremističke tendencije unutar političkog islama. Točna metoda pogubljenja nije objavljena, a uobičajena praksa u toj zemlji je odsijecanje glave. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da u nekim slučajevima nije poštovana čak ni ograničena pravna procedura na snazi u ultrareakcionarnoj apsolutističkoj monarhiji. Saudijska Arabija redovito je na meti zaštitnika ljudskih prava zbog brutalnih kazni, osobito za političke prijestupe. No širu pažnju međunarodne javnosti privuče samo kad se odvaži na izvanredne mjere, poput otmice i komadanja kolumnista Washington Posta Džamala Kašogija 2018. u Istanbulu. Unatoč zgražanju međunarodne javnosti, saudijske vlasti nisu trpjele ozbiljnije posljedice zbog tog ubojstva. A posljedica, pa čak i prozivanja, moglo bi u narednom periodu biti još manje. Naime, kako za britanski ITV upozorava Sadžan Gohel s London School of Economics, saudijske vlasti su vjerojatno činjenicu da je pažnja javnosti trenutno usmjerena na Ukrajinu odlučile iskoristiti za brzu likvidaciju protivnika.

Veza između rata u Ukrajini i saudijskih pogubljenja je, međutim, još dublja. Kako bi u što kraćem roku osigurali prestanak kupovine ruske nafte među svojim saveznicima, vlasti SAD-a nastoje olakšati kupovinu iz drugih izvora. Domaćim proizvođačima nafte iz škriljca su, prema pisanju lista New York Times, već obećali značajno labavljenje ekoloških standarda kako bi ih potaknuli na veću proizvodnju. Također, Amerikanci se nastoje "na brzinu" pomiriti i sa svojim dugogodišnjim neprijateljima Iranom i Venezuelom, iako su donedavno intenzivno radili na rušenju tamošnjih vlasti i međunarodnoj izolaciji obje zemlje. Najveće nade se ipak polažu u Saudijsku Arabiju. Cijena za to bi, između ostalog, trebalo biti još izraženije "gledanje kroz prste" ne samo po pitanju kršenja ljudskih prava, nego i saudijske invazije na susjedni Jemen. Očiti paradoks cijele situacije jest činjenica da zapad zbog nafte mora Saudijcima "oprostiti" iste stvari zbog kojih pokušava izolirati Rusiju i prestati kupovati njenu naftu. No Saudijce, čini se, ipak neće biti lako "kupiti". Ta zemlja nije zaoštrila svoje odnose sa Rusijom nakon invazije na Ukrajinu i ostaje njezin partner kroz Organizaciju zemalja izvoznica nafte OPEC. Saudijska Arabija sigurno će se osim toga snažno protiviti svakom američkom planu za normalizaciju odnosa s Iranom, svojim glavnim rivalom na Bliskom istoku.

Pritom će bliskog saveznika imati u Izraelu. Te su dvije zemlje znatno poboljšale svoje odnose nakon što su Saudijci sasvim odustali od ambicije da štite Palestince, a zauzvrat dobili izraelsku vojnu opremu. Uključujući i špijunski sustav Pegasus koji može "provaliti" u svaki telefon, a koji su koristili protiv svojih disidenata, uz jasnu podršku i zaštitu bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. I Izrael i Saudijska Arabija nalaze se načelno u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da zapad pojačava svoje sankcija protiv Rusije zbog ratnih zločina i ilegalne invazije. Osim što su obje zemlje povezane s Rusijom, i same su izložene prozivkama. Amnesty International je nakon sankcija Rusiji pojačao zahtjeve za sankcijama protiv Izraela zbog diskriminacije Palestinaca, osobito na ilegalno okupiranoj Zapadnoj obali, koju sad i službeno klasificira kao aparthejd. S druge strane, sasvim je moguće da će zapad zapravo dodatno smanjiti ionako slabašne kritike saveznika zbog ilegalnih okupacija, invazija, ratnih zločina te progona manjina i disidenata, ukoliko ti saveznici pristanu prekinuti odnose s Rusijom – a zbog istih poteza.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više