Novosti

Društvo

Rimac najmoprimac

Gradsko vijeće Sv. Nedelje prepustilo je Rimac Automobilima zemljište veličine 200 tisuća kvadratnih metara, inače dobiveno od države, na rok upotrebe od 69 godina, za manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno. Osim toga, pokazalo se da je takav ugovorni odnos ishodio otac Mate Rimca preko lokalnog HDZ-ovca Damira Halužana

Large 1dario zurovec i mate rimac   luka stanzl pixsell

Gradonačelnik Sv. Nedjelje Dario Zurovec i Mate Rimac (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Svega tjedan uoči medijske objave zahuktavanja radova na gradnji proizvodnog kampusa Rimac Automobila kod Svete Nedelje, neprimijećeno je u javnom prostoru objelodanjen jedan članak vezan uz isti predmet. Za razliku od reklamnih tekstova i videa same dotične industrije, naslov toga prethodnog započinje izrazom "velika pljačka", i bavi se razgrađivanjem političkih i lokalno-upravnih temelja Rimčeva širenja uz gradić smješten između Zagreba i Samobora.

Članak je objavljen na portalu Radničke fronte, a potpisao ga je Marin Ivančić s kojim smo zatim porazgovarali o kontekstu čitave ove teme, odlučivši ju prepričati u ime očite medijske izvrsnosti, i jednako u znak protesta zbog prešućivanja u ostatku našeg sektora. Tim više je ta šutnja čudna uzmemo li u obzir da je začetak priče objavljen na platformama RF-a još proljetos, te su ga prenijeli mnogi domaći mediji, vidjevši sasvim jasno da je itekako osnovan. Sad je ta dioptrija nekako izostala, premda je kolega iz RF-a precizno obavio sav nužni istraživački i ostali novinarski rad u koji se medijski centri obično zaklinju ne manje negoli u developerski potencijal Mate Rimca.

Bojim se da nećemo napraviti nešto što će danas-sutra doći do nekih sumnji. Bojim se da ne bi danas-sutra netko prigovarao da smo ipak to dali u bescjenje, jer je pitanje što grad s time dobiva, izjavio je na sjednici Gradskog vijeća Damir Halužan

Ono što je poznato iz ranijih navrata jest otkriće da je Gradsko vijeće Sv. Nedelje prepustilo Rimac Automobilima zemljište veličine 200 tisuća kvadratnih metara, inače dobiveno od države, za naknadu od 19.934,10 kuna godišnje, a na rok upotrebe 69 godina, odnosno manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno, dakle po simboličnoj cijeni. Osim toga, pokazalo se da je takav ugovorni odnos ishodio otac Mate Rimca preko lokalnog HDZ-ovca Damira Halužana, što su u RF-u nazvali još jednom hrvatskom tajkunsko-hadezeovskom muljažom, istaknuvši da je Ivan Rimac, otac Matin, također član HDZ-a, a i tajkun.

Dodajmo tome nalaz da je Sv. Nedjelja ugovorom omogućila Rimac Automobilima da svoju gradnju optereti založnim pravom, što je sve dostupno u javno publiciranim dokumentima, samo ih treba pažljivo proučiti, ili barem slijediti trag Ivančićeva rada bez nakane da ga se zataška. Njemu je ipak bilo nešto teže, jer su mu vlasti Sv. Nedelje, točnije gradonačelnik Dario Zurovec, evidentno zatajile podatak o utvrđenoj vrijednosti predmetnog zemljišta u visini preko 82 milijuna kuna, davši ga u spomenuti dugoročni najam za manje od milijun i 400 tisuća kuna.

Gradonačelnik, istaknuti član stranke Fokus i bivši pripadnik HDZ-a, nastojao ga je tako omesti upućujući novinarsku istragu na državnu instancu, pa će se ispostaviti da se operacija zbivala na relaciji s Ministarstvom graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine RH, računajući pritom ustupanje vlasništva i prenamjenu zemljišta. No i to da su svi otpočetka znali baš sve, i da je natječaj bio uštiman po mjeri za Rimca, te da su ostale firme dobivale neka druga zemljišta oko Sv. Nedelje po znatno višoj cijeni, kao i bez založnog prava koje dodatno opterećuje grad. Izdvojimo još činjenicu da je gradska uprava odlučila sama platiti troškove odvjetnika u proceduri po cijeni 125 tisuća kuna, što će Sv. Nedjelja nadoknaditi iz najma Rimcu tek nakon malo više od šest godina naplate.

Mi smo sa svoje strane prenijeli Mati Rimcu najnoviji osvrt Radničke fronte i zamolili za komentar, te od njega saznali da je Rimac Campus projekt koji ostvaruje iznimno velike pozitivne efekte u lokalnoj zajednici i šire

Ostale podrobnosti se i dalje mogu pročitati na internetskoj stranici RF-a u navedenom članku naslovljenom "Velika pljačka u Sv. Nedelji – slučaj kampusa Rimac", dok ćemo se ovdje više posvetiti nekim detaljima koji još nisu citirani, a tiču se modusa operandi Gradskog vijeća, prema zapisnicima njegovih sjednica između prosinca 2018. i ožujka 2021. godine. Na 19. sjednici riječ je uzeo Halužan: "Dobio sam poziv i poruku za sve vijećnike i za gradonačelnika od jednog našeg poduzetnika, gospodina Rimca. Do 31.12. imate rok i ukoliko to ne napravite, investicija gosp. Rimca odlazi iz Svete Nedelje. Gospodin je htio doći i čuti koliko dugo ćete ga 'vući za nos', a to radite godinu i pol. (...) Bili ste kod ministra Marića, sve ste tamo trebali dogovoriti i dobili ste naznake na koji način se to zajednički može riješiti."

Zurovec: "Jučer sam imao razgovor s gosp. Rimcem starijim. Morate naglasiti da ste imali razgovor s ocem, s gosp. Ivanom. Čuo sam se i sa sinom i sin zna cijelu proceduru. (...) Vi ga vjerojatno niste ni znali od kada ga ja znam. Ja sam prvi otključao vrata dvorca i pokazao mu zemljište iza. (...) Također bih htio naglasiti da je baš neobično da je država predvidjela nekakvu željeznicu koja je prvo išla preko tog zemljišta. To je vrlo interesantno i mi smo se tu namučili da se tako nešto izbaci", nastavlja gradonačelnik, pa napominjemo da pri spomenu dvorca nije riječ o metafori, koliko god to tako zvučalo, nego o Kerestincu koji je Rimac, sin, ranije dobio u najam. Ni željeznica nije metaforička, nažalost, pošto je riječ o državnoj infrastrukturi koja već desetljećima trpi maćehinski odnos svih hrvatskih vlada, podvrgnuta višem interesu nižih ekonomskih subjekata, orijentiranih u međuvremenu isključivo na cestovni promet, da ne kažemo automobilski.

Kad je posrijedi Dario Zurovec, gradonačelnik i ključar dvorca, važno je radi boljeg razumijevanja njegove uloge istaknuti da je to onaj političar koji se nakon zagrebačkog potresa lani oglasio zbog navodne socijalističke politike Vlade RH koja je tad namjerila ponešto ravnomjernije distribuirati teret obnove. Inzistirao je naime da "moraju ljudi naučiti biti odgovorni sami za svoj stan i imovinu", pa i u slučaju elementarne nepogode koja je pogodila centar glavnog grada, jer bi je trebali prodati ako je nisu u stanju sami obnoviti.

Gradilište budućeg kampusa (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Gradilište budućeg kampusa (Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Vratimo se ipak na Rimca i Sv. Nedelju u kojoj se vođenje sjednica s dolaskom koronavirusa prebacilo većinom na elektronička sredstva, a dodatnu nervozu je potaknulo sporo administrativno rješavanje prioritetnih projekata. Čak ni oni među njima koji su važniji od npr. državnih željeznica ne mogu biti zaključivani obnoć ako se makar formalno pokušavaju slijediti zakonski propisi koji jesu krojeni prema interesu privatnih poduzetnika, ali nisu sasvim prilagođeni servilnom refleksu užurbanih izvršitelja na terenu.

Sjednica broj 37, i ponovno vijećnik Halužan: "Nemojmo zaboraviti, na sjednici 2019. godine, otac gosp. Rimca je mene osobno nazvao kad sam upozorio gradonačelnika da se mora pokrenuti. Ja sam javno na sjednici spomenuo, i on mi je dao pismeno odobrenje za to. Pitajte gradonačelnika zašto se tako dugo čekalo. Sada vidimo da se to tako nastavlja." A zatim prozvani gradonačelnik Zurovec: "Htio bih da se makne rečenica gdje gosp. Halužan spominje prezime Rimac. Prezime Rimac ima vrlo negativne kontekste pogotovo kad dolazi iz redova HDZ-a, tim više ako se onda imputira tko će dobiti natječaj."

Iako su se nakon ove izmjene optužbi i ulagivanja Rimcu, ocu, složili oko brisanja, i uključili u takav sporazum predsjednika Gradskog vijeća Mateja Vrdoljaka, izgleda da sporni dio nije brisan iz zapisnika, ili nije čitav izbrisan. Bilo kako bilo, na sljedećoj sjednici Halužan kolegama skreće pažnju na prenisku određenu cijenu najma, naglašavajući da sama Sv. Nedjelja plaća državi po kvadratu četiri puta više za korištenje jedne atletske staze. Po svemu sudeći, želio je ostaviti zabilješku da je iznio bar formalni prigovor: "Bojim se da nećemo napraviti nešto što će danas-sutra doći do nekih sumnji. (...) Bojim se da ne bi danas-sutra netko prigovarao da smo ipak to dali u bescjenje, jer je pitanje što grad s time dobiva. (...) Već sada se među sugrađanima događa neka nevjerica oko tog projekta. Neki misle da tu ima zakulisnih igara. (...) Čuo sam se neki dan s gosp. Rimcem starijim. Nitko nimalo ne sumnja da se netko drugi može javiti na taj natječaj s obzirom na kratkoću natječaja od 15 dana. (...) Naši privrednici koji žive u ovom gradu i napravili su hale iz svojih novaca, koji pune proračun, vrijedni su, od malih obrtnika do najvećih firmi, oni se malo ne slažu s nama. (...) Mi smo napravili kao da je sjednica skoro tajna.“

Damir Halužan zaključuje da će ipak podržati projekt, bez obzira na cijenu, ali ostaje dokaz koji nitko ne poriče, međutim, da je natječaj u biti namješten, pa bi mu nekako bolje pristajao naziv namještaj, u nedostatku boljeg imena takve procedure. Ipak za svaki dvorac treba i dosta mobilijara, da ne odzvanja neugodno, a mi ćemo ovu egzekutivnu raskoš zatvoriti nedvosmislenom Zurovčevom prijetnjom Halužanu, možda tako intoniranom zbog dojma da se potonji nastoji lagano osigurati mimo ostalih sudionika dogovora: "Prenijeti ćemo prema poslovnim subjektima koje ste spomenuli da bi vi voljeli da plaćaju najveću naknadu."

Damir Halužan (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Damir Halužan (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Mi smo sa svoje strane prenijeli Mati Rimcu najnoviji osvrt Radničke fronte i zamolili za komentar, te od njega saznali da je Rimac Campus projekt koji ostvaruje iznimno velike pozitivne efekte u lokalnoj zajednici i šire. Nabrojao nam je, primjerice, podatke o 200 milijuna eura samostalne investicije, otvaranju preko tisuću i pol novih radnih mjesta, nizu tehnoloških i ekoloških prednosti, postavljanju Hrvatske na mapu automobilske industrije, itd. Predočio nam je primjere javnih investicija drugih europskih država koje su izdašno privlačile tu industriju, za razliku od RH, te dodao da je nekoliko zemalja pristupilo i njemu, ali je imao želju ostati i graditi svoju budućnost ovdje.

Nećemo ovom prilikom osporavati perspektivu samoga Rimčeva projekta u Sv. Nedelji, kao što smo nedavno dovodili u pitanje njegov razvoj robotskih taksija i poslovni odnos s Gradom Zagrebom oko toga, ili kao što je tehnološki aspekt razvoja tj. homologacije automobila Nevera kritizirao prometni stručnjak Željko Marušić, nakon nekolicine uglednih skeptika iz IT-sektora. Osvrnut ćemo se, što se tiče Mate Rimca, jedino na tvrdnju koju nam je poslao, da "što se zemljišta tiče – natječaj za to zemljište je bio otvoren i mogli su se javiti i ostali", jer to poriče čak i specijalni agent njegova oca u Gradskom vijeću Sv. Nedelje.

Pažnju ovaj put zadržavamo na procesima donošenja odluka izabranih vlasti koje izrazito, i nemalo rizično u pogledu isplativosti po javni interes, pogoduju biranim pojedincima na osnovi labavih procjena. Da su te garantne projekcije nedovoljno čvrste, očito pored gore navedenih eksperata misli i dovoljno stanovnika Sv. Nedelje, računajući one iz poslovnih krugova, jer se u protivnom ne bi Halužan pozivao na njihove prigovore. Možda su u međuvremenu čuli i ponešto o onom založnom pravu za moguće financiranje izgradnje kampusa, o kojem nam je Marin Ivančić napomenuo da je upravo Rimčevo ulaganje istovremeno opravdanje za nisku cijenu najma zemljišta, pa to ukupno tvori potencijalni začarani krug.

Nasuprot najavama Rimac Automobila o gradnji brojnih zamamnih sadržaja u okviru kampusa, pobrojanih u reklami otprije nekoliko dana, a od kojih nam u oko upada detalj projektiranja ekološki prijateljske "urbane močvare" i praktičnog "dizajna za eventualno širenje" kompleksa, ostat ćemo na osvjedočenoj suburbanoj politikantskoj žabokrečini. Tamo gdje razvikani moderni, tobože razvojno-probitačni komunalni funkcionari ustvari funkcioniraju poput kumordinara koji sline po skutima ilustrišimuša, za uvid u što je dovoljno samo malo razgrnuti arhivu lokalno-upravnih spisa.

Ilustraciju takvog odnosa, i s tim ćemo završiti, nudi uostalom istup Davora Nađija, donedavnog zamjenika gradonačelnika Sv. Nedelje, također iz Fokusa, koji je također  sudjelovao u proceduri dodjele najma Rimac Automobilima, o Vukovaru. On je javno usporedio put razvoja ili propasti Sv. Nedelje i Vukovara, podsjećajući na to da je država u Vukovar uložila novca više nego i u jedan drugi hrvatski grad, e da bi se iz njega odselilo najviše ljudi, ali ne podsjećajući na to da Sv. Nedjelja svoju fiskalnu i drugu benevolentnost prema privatnom biznisu ima zahvaliti gotovo isključivo bogatoj državnoj i zagrebačkoj infrastrukturi u svojoj okolini.

Te infrastrukture ima toliko da si vlasti toga gradića mogu priuštiti i političko miniranje željezničkih prometnica, jednako bahato kao i manipuliranje usporedbama s Vukovarom, iako im nitko od onih, recimo, koji smjerno svetkuju nedjelju, neće to nabiti na nos. Pa ih makar o godišnjici ratnog pada Vukovara hajkati zbog vrijeđanja nacionalne svetinje, kamoli zato što svojim teorijama i praksama stvaraju društvene nejednakosti, i da na tome osobno te stranački konstantno prosperiraju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više