Novosti

Preporuke: serije

Ritam istrage

Gdje je nestalo sarajevsko povijesno blago? Tko manipulira britanskim video nadzorom? Može li pokerašica u bijegu nadmudriti mafiju? Tri sjajne nove krimi serije za vaš su užitak okrenule su "procedural" naglavce

Kotlina (BH Telecom)

Nakon Uspjeha, Danis Tanović vratio se u televerzum još jednom kriminalističkom serijom, koju je osmislio s Amrom Bakšić Čamo, napisao s Adnanom Lugonićem i Nikolom Kuprešaninom i korežirao s Aidom Begić. Priča, podijeljena u pet epizoda, prati inspektora Ediba Pašića (Feđa Štukan) koji, istražujući smrt migranta u bašti sarajevskog Zemaljskog muzeja, otkriva nestanak Sarajevske Hagade, najdragocjenijeg eksponata brižno čuvanog u muzejskom sefu. U potrazi za tim vrijednim sefardskim tekstom iz 14. stoljeća, koji su Sarajlije uspjele sačuvati kroz niz ratova i opsada, Pašić zaranja u grad koji nikada nije smogao snage napustiti premda više ne sliči onom gradu koji je nekoć volio. U svojoj istrazi provodi nas fotogeničnim suvremenim Sarajevom, snimanim mahom dronom, i u tim se atmosferičnim tumaranjima s njim gotovo stapa; ono je, poput njega samog, nekako prazno, još uvijek progonjeno ratnim demonima, neiscijeljeno, zaglavljeno u prošlosti, utučeno. Grad u kotlini, geološkoj depresiji koja ga je u bliskoj prošlosti skupo koštala, kao da tu svoju geološku osobitost emanira i na društvenoj razini: nadvijen maglom, i stvarnom i metaforičkom, prožet hladnoćom, praznjikav i nastanjen mutnim likovima s onu stranu zakona, nesretnim migrantima, beskrupuloznim i ambicioznim bitangama i entuzijastičnim pojedincima koji, pokušavajući da u svom mikrosvemiru nešto promijene, nalijeću na zid nebrige i nerazumijevanja. Otkako je Novi Hollywood revalorizirao žanrovski film i televizijski autori sve češće pribjegavaju žanru u svojim pokušajima društvene kritike, a "Kotlina" to radi vrlo suptilno, secirajući, osim zanemarivanja kulture kao centralnog motiva, i korupciju, stanje u represivnom aparatu i medijima. Kroz lik predane mlade novinarke Ajle (Ida Keškić) prikazana je i nova, poslijeratna generacija koja želi živjeti neopterećena prošlošću, ali je zaglavljena u beznađu između surovosti kapitalizma i starog sustava vrijednosti. Misterij i melankoličnu atmosferu zatomljene depresije, osim maglovitih, mračnih i praznih ulica, naglašava i senzualan trip-hop soundtrack sarajevskog benda Taino.

 

The Capture (BBC)

Pune tri pandemijske godine nakon prve sezone, BBC je napokon izbacio nastavak provokativnog političkog trilera autora Bena Chanana koji tematizira našu duboko vizualnu kulturu, tjeskobu nadziranja i lažne vijesti. Priča je smještena u policijski i špijunski milje Londona, najnadziranijeg grada na svijetu, premreženog sigurnosnim kamerama koje se, u teoriji, koriste za sprečavanje zločina. No razvoj visoke tehnologije već je davno omogućio manipulaciju snimki, pa i onih događaja koji se odvijaju u realnom vremenu, a u seriji je prikazano kako se takvim lažnim videozapisima koriste čak i predstavnici zakona koji bi takve pojave trebali progoniti. Dok se prva sezona bavila ubojstvom odvjetnice, druga je posvećena krhkim geopolitičkim odnosima i špijunskim igrama. Zlikovci su ovdje, na prvi pogled, Kinezi, predvođeni tehnološkim mogulom koji je nakanio dobiti lukrativni ugovor za kontrolu nadzora na britanskoj granici pomoću tehnologije prepoznavanja lica. No kada mu planove omete britanski ministar sigurnosti izjavom kako Britanci neće poslovati s Kinom, postaje metom zavjere. Napeti triler prepun obrata podsjeća nas da sumnjamo, provjeravamo izvore i ne vjerujemo čak ni vlastitim očima.

 

Poker Face (Peacock)

Jedna od najdugovječnijih detektivskih krimi serija, koja je proslavila genijalnog Petera Falka u ulozi nepogrešivog inspektora Columba, dobila je prekrasan hommage serijom "Poker Face" autora Riana Johnsona. U glavnoj je ulozi Natasha Lyonne kao Charlie, živa detektorica laži s neobičnom sposobnošću da nanjuši svako muljanje, a u ekspoziciji saznajemo što je tjera u bijeg prostranstvima Amerike gdje će svojim darom rješavati zločine. Serija je dramaturški strukturirana tako da se, baš kao i u Columbu, odmah na početku svake epizode dogodi zločin, a potom se preskače unatrag kroz vrijeme i otkriva kako se Charlie zatekla u situaciji da ga riješi. Gledatelj je svjestan tko je počinitelj i promatra proces njegova hvatanja, a ubojicu u svakoj epizodi igra neka velika zvijezda poput Chloë Sevigny, Nicka Noltea, Rona Perlmana ili Ellen Barkin. Ova je zabavna i duhovita serija maštovitim zapletima uvela na mala vrata detektivske serije iz sedamdesetih u novi milenij i mlađim generacijama otvorila čitav jedan beskrajni svemir užitka u staromodnom krimiću.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više