Novosti

Društvo

‘Rokajte po izdajicama’

Novosti istražuju: Danijel Bezuk pratio je Facebook-profil HOS-ovca Damira Markuša u čijem je klubu u Kutini trenirao i koji je organizirao turnir u čast njegovog poginulog strica. Komentatori na tom profilu pozivali su da se zbog ‘hrvatsko-srpske koalicije’ objesi Plenkovića i Miloševića. Tražili su da se otkopa oružje, uzmu snajper, strojnica ili zolja, da se roka i rješava izdajice rafalom. ‘Dok dijete ne nabavi gun, pa rokne dva, tri, bit će jebote, ustaša poludio’, napisano je dva dana uoči napada

Ispred spomenika poginulim braniteljima u Bogdanovcima Danijel Bezuk u studenom 2018. pozira s majicom na kojoj je uparen simbol navijačke skupine Bad Blue Boys s grbom HOS-a i ustaškim pozdravom. Natpis na majici koji sugerira društvene interese mladića nastao je za potrebe lokalnog malonogometnog turnira koji nosi ime njegovog pokojnog strica Zdravka Bezuka, pripadnika HOS-a koji je stradao u Vukovaru 1991. godine. Danijel je bio redovni sudionik ovog tradicionalnog memorijalnog turnira. Godine 2014. pozirao je ispred gola s majicom koja nosi oznake pjevača Thompsona. U srpnju prošle godine na istom je mjestu fotografiran s natpisom ‘Bog i Hrvati’ na prsima. Pored njega je brat Jean-Michela Nicoliera, Francuza koji je u hrvatskoj odori poginuo u Vukovaru. Između ta dva prizora, u razmaku od pet godina, na više fotografija igrači i članovi Bezukovog lokalnog ogranka BBB-a salutirali su s nacističkim pozdravom, uz pozadinski transparent s ustaškim uzvikom ‘Za dom – spremni’. Organizator i inicijator ove manifestacije, koji je objavio fotografije mladića s ispruženim rukama i uz njih spremno pozirao, zove se Damir Markuš. Zamjenik je gradonačelnika Kutine i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite. Puno je poznatiji kao veteran HOS-a i jedan od najglasnijih pobornika endehazijske krilatice u insignijama ove postrojbe. Osim što javni prostor odavno koristi za širenje antisrpskih nacionalističkih poruka, prije nekoliko godina napisao je knjigu o HOS-u, s čijim je grbom na ramenu obilazio osnovne škole i mladima pričao o ratu u Hrvatskoj. Nakon što je devedesetih bio član HSP-a, na zadnjim izborima dospio je na listu Domovinskog pokreta u čije ime do danas uspostavlja podružnice po kutinskom području.

‘Ne dižite ruke na sebe nego rokajte po izdajicama’, pozvao je jedan komentator na nasilje. ‘Te dolje bi ja sve rafalom, nek si jebu mamu’, zaokružio je raspravu njegov istomišljenik

U takvom je, dakle, ambijentu stasao mladić koji je iz zasad nepoznatih motiva izvršio napad na zgradu vlade, pucao na tri policajca, jednoga ranio i potom si oduzeo život. Konkretne informacije tek bi trebale biti otkrivene u istrazi, ali je neosporna jedna činjenica: sve što je u javnosti objavljeno o Bezuku ukazuje na prezir prema Srbima i ogorčeno sjećanje na obiteljska i nacionalna ratna stradanja koja su uzrokovali. Kao trinaestogodišnje dijete priželjkivao je likvidacije Srba i uz Thompsonove budnice izražavao gorčinu prema haškim suđenjima hrvatskim generalima. U nešto kasnijoj dobi, kao punoljetnika ga vidimo s drvenim snajperom i maskirnom odorom kako u komentaru reproducira posprdne refrene krajnje desnice o ‘ugroženim Srbima’. Dan nakon pucnjave na Markovu trgu mediji su prenijeli izjave susjeda i prijatelja da se teško nosio s neprocesuiranjem zločina na Ovčari i pogibiji strica, pripadnika HOS-a.

Iako su do zaključenja ovoga teksta razlozi napada ostali nepoznati, oštar istup premijera Andreja Plenkovića u srijedu dao je naslutiti da je upravo ovaj tip političkog ekstremizma imao obola u cijeloj priči. Na konferenciji za medije, na kojoj je rekao da napad ima i elemente terorizma, poručio je da je događaj ‘sigurno uvjetovan informacijama pod kojima je on bio i izvorima kojima se napajao da napravi ovo’. Novinare je potom usmjerio na one koji ‘žele predstaviti većinu kao neku hrvatskosrpsku većinu ili koaliciju’. ‘Vidjet ćemo tko je odgovoran, ali moramo se zapitati tko su akteri, pa i u politici, koji potiču netrpeljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Penave i Krišto, koje su neprihvatljive’, izjavio je Plenković. Premijer se referirao na sinoćnji istup gradonačelnika Vukovara, koji je na Dnevniku Nove TV pokušao opravdati ovaj teroristički čin. Napad je nazvao tragičnim, ali je dodao da je motiv društvena nepravda. ‘Sustav se nije obračunao sa silovateljima, onima koji su klali… Ljudi drže oružje jer ne vjeruju sustavu’, rekao je Penava misleći, dakako, na srpske silovatelje i zločince.

Ove skandalozne poruke uslijedile su nakon spomenutog događaja. Upravo je krajnja desnica koju utjelovljuje Penava godinama identičnim diskursom zagađivala javni prostor, preuzimajući primat od rodonačelnika te prakse iz HDZ-a. Društvene mreže posljedično su postale prepune fašistoidnih poziva na fizički i oružani obračun sa Srbima i domaćim izdajnicima. Primjera je na tisuće, ali je za ovu priču najreprezentativniji profil na Facebooku spomenutog Damira Markuša, člana Domovinskog pokreta. Među više od osam tisuća Markuševih pratitelja na Facebooku bio je i Danijel Bezuk, a Markuš je k tome i dobar poznanik njegove obitelji. Početkom 2017. uspješno je inicirao podizanje spomen-ploče s pripadajućim ustaškim pozdravom njegovom stricu i svom suborcu, po kojem je nazvan i lokalni sportski park. Na otvaranje je uspio privući i društveno-političku kremu toga kraja, predvođenu biskupom Vladom Košićem. Jedan od Danijelove braće ušao je u mladež HSP-a u Markuševom prisustvu. Pretprošle godine Markuš je Danijelu Bezuku dodijelio zahvalnicu za sudjelovanje i pomoć u organizaciji spomenutog malonogometnog turnira. Markuš je i direktor lokalnog nogometnog kluba Dinamo Kutina u kojem je Danijel trenirao i igrao. ‘Danči, počivaj u miru. Tvoj NK Dinamo Kutina’, napisao je Markuš nekoliko sati nakon Bezukovog samoubojstva.

Ispod ovog oproštaja, u razdoblju od zadnja dva mjeseca, na profilu koji dakle prati više od osam tisuća ljudi, objavljene su stotine odvratnih šovinističkih komentara i deseci poruka prema kojima zbog ‘srpsko-hrvatske koalicije’ treba ‘objesiti na trgu’ premijera Andreja Plenkovića i druge članove HDZ-a, potpredsjednika Vlade iz SDSS-a Borisa Miloševića odvesti u mrak, zatući ili objesiti na vrbu te likvidirati pojedine aktiviste za ljudska prava, političare lijevih svjetonazora i općenito sve one koje smatraju izdajnicima. (Klikom na naslovnu fotografiju ovog teksta možete pristupiti fotogaleriji u kojoj donosimo više takvih poruka s Markuševog profila.)

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ‘nije vrijedna živjeti’, treba je ‘politi petrolejom i užgat’, odnosno ‘zatrpati u zemlju, posut kaporitom da ne zaudara’. Marijanu Puljak treba ‘živu zapaliti’

Dva dana prije samog terorističkog napada Markuš je prenio priču iz emisije ‘Bujica’ prema kojoj su mladići srpske nacionalnosti u Vukovaru premlatili malobrojnije hrvatske vršnjake. ‘Bravo za koaliciju, evo što proizlazi iz toga’, napisao je Markuš. Ispod njegove objave stajao je i komentar koji u okolnostima zagrebačkog napada nosi i dozu zloslutnosti: ‘Dok dijete ne nabavi gun, pa rokne dva, tri, bit će jebote, ustaša poludio. A treba tako, prije neće biti mir’, napisao je jedan njegov pratitelj.

Dan prije ove objave, Markuš je povodom iste teme poručio da su Srbi u ratu dobili što su tražili, te da je ‘vrijeme da se i u Hrvatskoj napravi reda’. Jedan je odgovorio: ‘Ja sam ustaša jebem im mater četničku, treba sve u Dunav’. ‘Ne znam što se čeka’, napisao je drugi. ‘Samo šutim i trpim kao i svi ostali do jednom’, dodao je. Taj je poručio da je 1995. ‘trebalo pobiti govna srpska’, a onda je četvrti zatražio ‘imena i prezimena’ uz napomenu da treba ‘potamanit stoku bezobraznu’. Potom su u drugoj objavi, koja se bavila istom temom, ovaj put uz spominjanje istupa Milorada Pupovca povodom uhićenja osumnjičenika za zločin na Ovčari, uslijedili konkretni pozivi na nasilje. ‘Kupiš pištolj jednom u usta naguraš tako da izbiješ bar 8, 9 zuba i čekaš da vidiš hoće li što biti’, napisao je komentator. Drugi je dodao da ‘treba uzeti stvari u svoje ruke i za sve vijeke vjekova riješiti takve slučajeve da se nikada više ne dogode’. ‘Treba se dignut na noge opet i riješiti to zauvijek i Pupovca i Stanimirovića i svu ekipu da ih ne ostane ni 0,01%’, zaključio je Markušev pratitelj.

Na koncu je jedan od njih konstatirao da ‘ovo neće dobro završiti’. ‘Hitno treba reakcija države, jer mi se čini da će uskoro pasti nečija glava a onda slijedi kaos (…) HDZ postaje sramota i ruglo od stranke, zbog koalicije su četnicima porasla krila.’ Sudionici razgovora složili su se da hrvatska policija neće reagirati ‘jer je glavni i odgovorni četnik u vladi RH’, misleći na Borisa Miloševića.

Opisana rasprava sukus je i većine drugih prepiski na Markuševom profilu koje su vođene od početka kolovoza i obilježavanja ‘Oluje’. Markuš je došao na tu obljetnicu, revoltiran činjenicom da HOS-ovi veterani s ustaškim pozdravom nisu uvršteni u službeni program. ‘S jedne strane mi ‘stoka sitnog zuba’ a s druge barikada koju čuva policija i ne pušta nas do mjesta održavanja proslave’, napisao je. ‘Opet se sije, mogla bi biti zanimljiva žetva’, najavio je njegov pratitelj, dok je drugi dodao kako je šteta što nema prave ekipe da ‘razvali’ skup. ‘Trebamo ponovo u boj’, zavapio je sudionik razgovora. Na izjavu Miloševića da se osjeća kao ravnopravni građanin Hrvatske zbog govora Plenkovića u Kninu, Markuš je dva dana poslije komentirao da će Srbi kad-tad preuzeti vlast i da će se povijest ponoviti. ‘Nastave li naši s ovakvom politikom bit će pizdarija. Ne daj Bože ali nema druge’, kazao je jedan komentator.

‘Meni više dosta pisanja, traženja mirnog izlaza iz posrbljivanja Hrvatske, prozivanja domaćih izdajnika i okupatora na vlasti. (…) Sad se samo pitam: gdje si moj narode?’ napisao je drugi. ‘Dobit će po pički, a ne mirnim putem, i oni i domaći izdajnici. Samo strpljivo, nek se javno izjasne tko za koga radi, da kasnije ne bude zabune’, zaprijetio je. ‘Ne dižite ruke na sebe nego rokajte po izdajicama’, pozvao je komentator na nasilje. ‘Te dolje bi ja sve rafalom, nek si jebu mamu’, zaokružio je raspravu njegov istomišljenik.

No pravi nalet poremećenih ispada, koji su eksplicitno zazivali likvidacije, premlaćivanja i oružani otpor, uslijedio je nakon izjave Borisa Miloševića u kojoj je osudio marš HOS-ovih veterana. Markušu se nije svidjelo da ih se naziva ‘crnokošuljašima’. Nakon što je Miloševića desetak puta nazvao ‘štakorom’, poručio mu je da dobro zna što radi, jer mu to ‘jude’ dozvoljavaju. ‘Nije ničija do zore, a onda, nazad u rupe, štakori’, napisao je Markuš. Istoga dana objavio je i drugi tekst istim povodom. ‘Pumpate atmosferu, pumpate, igrate se, glumite delije. Znamo kako su delije prošle. Čudim se ipak nekima jer znaju kad nam pukne film’, zaprijetio je. ‘Fitilj samo što nije dogorio’, složio se s Markušem jedan sugovornik.

‘Puna podrška da vam što prije pukne film inače ćemo postati manjina u vlastitoj državi’, bio je jedan od odgovora, nakon kojeg je uslijedio poziv da se istjera i likvidira ‘stoka četnička iz Hrvatske’. ‘Vrba’ – glasio je kratki prijedlog metode razračuna s potpredsjednikom Vlade. ‘Rekao sam ja da pseto treba zatuć’, poručio je drugi. ‘Locirati, odvesti u mrak i istamburati ga dobrano. Taj idiot zagađuje hrvatski zrak’, bio je treći prijedlog. Četvrti se sjetio ilegalnog oružja. ‘Sve mi se više čini da ćemo morati ponovo otkopavati cijevi kako je krenulo’, objavio je i dobio lajk Željka Sačića, saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista.

Povodom obljetnice zločina u Gruborima, Markuš je nazvao Miloševića ‘malim smradom’ i okončao tiradu oko HDZ-ove ‘izdaje’ prijetećom porukom: ‘A vi izdajice, kako se osjećate? Spavate li mirno? Da? Nemojte.’ ‘Doći će i taj dan, Damire Markuš’, odgovorio mu je prijatelj na Facebooku. ‘Dok sami to sve ne rastjeramo, nema tu sreće… Predugo smo čekali pa su se osilili. Ili referendumom o novim izborima ili batinom, neposluhom, vidjet ćeš onda bježanije’, poručio je drugi. ‘Dolazimo s crnim odorama, spremni na sve. Mi smo Krajinu oslobodili od Pupovca, Milanovića i sličnih izdajnika’, rezonirao je jedan od komentatora.

Najava komemoracije u Varivodama što je uslijedila poslužila je jednom od sudionika rasprave za promišljanja o likvidaciji premijera zbog koaliranja sa srpskom manjinom. ‘Plenkovića treba objesiti na trgu i sve njegove jude HDZ-ove. On je za ovo sve što se događa odgovora s Pupovcem (…) Treba nešto poduzeti i skinuti s vlasti, ovo je strašno što se događa svaki dan. Smradovi’, napisao je.

Na istoj platformi davali su se prijedlozi za likvidacije sudionika komemoracije razoružanim rezervistima JNA koji su pobijeni na Koranskom mostu u Karlovcu. Markuš je izrazio mišljenje da je država trebala odlikovati Mihajla Hrastova, osuđenog zbog ubojstva rezervista. Predložio je odlazak na taj događaj, uz upute svima da ponesu ‘maske, kape i jaja’. ‘Zamaskirati se i čekati’, stavio je jedan fotografiju snajperista s puškom. ‘To je to, jedan po jedan metak i svi će pasti’, odgovorio je drugi. ‘Ponesi ‘garonju’ (strojnicu, op. a.). Kao heroj Hrastov. Za dom spremni!’ nizale su se sugestije.

Slične solucije ponuđene su u slučaju pojedinih predstavnika organizacija za ljudska prava i lijevo-liberalnih političkih opcija. Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ‘nije vrijedna živjeti’, treba je ‘politi petrolejom i užgat’, odnosno ‘zatrpati u zemlju, posut kaporitom da ne zaudara’. ‘Doći će vrijeme kad se budu svodili računi. Nećemo i ne možemo zaboraviti. Katarina, nećemo te zaboravit’, zaprijetio je jedan od komentatora.

Slično je prošla i zastupnica Marijana Puljak, nakon izjave da se treba obračunati s ustaškim pozdravom u javnom prostoru. Markuš ju je smjestio među zmije, štakore i miševe, a Facebook prijatelji dodali da je ‘treba živu zapaliti’, da ju je potrebno ‘dobro iskundačiti’ i da se općenito ‘jednom zauvijek treba obračunati s lažnim liberalima i lažnim prosvjetiteljima’. Na vijest o postavljanju petokrake na riječki neboder, nekoliko ih je kao efikasnu metodu spomenulo zolju. Za Stjepana Mesića pak kao jedino rješenje nametnuo se metak.

Ovakvih poruka, koje su dakle objavljene samo u zadnja dva mjeseca, još je pregršt. One su, po svemu sudeći, prošle Markušev cenzorski filter. U nekoliko rasprava, naime, sam je priznao da je blokirao nekoliko pratitelja. Radilo se o pojedincima koji su kritizirali fašistoidne poruke koje do danas stoje na ovom profilu.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više