Novosti

Politika

Rome ne vole ni kada završe škole

Inženjer radiološke tehnologije Ćazim Haliti ne može dobiti posao u zagrebačkim bolnicama

0fn9oecibzfz1otphfvzcd5t53g

Završeni sam inženjer radiološke tehnologije i mislio sam da ću dobivanjem posla biti primjer ostalim Romima. Ispada da nije tako i da se Romi ne bi trebali školovati, jer prijavio sam se na osam natječaja i nigdje nisam dobio posao, samo su mi govorili da se nastavim javljati - poručio je Ćazim Haliti, 25-godišnji Siščanin, jedan od rijetkih visokoobrazovanih Roma u Hrvatskoj i posljednji koji je, nakon završetka studija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu još 2011. godine, pokušao ući u svijet rada tražeći posao u struci.

Istupivši na prošlotjednoj novinskoj konferenciji u Saboru koju je organizirao Veljko Kajtazi, saborski zastupnik iz redova romske manjine, Haliti je potvrdio i svu slabost sustava i neostvarivost proklamiranih ciljeva Nacionalne strategije za uključivanje Roma koja se, barem na papiru, nastoji provesti u Hrvatskoj, o čemu su 'Novosti' pisale još u siječnju ove godine. Nezapošljavanje Halitija znakovita je poruka romskoj zajednici, tvrdi Kajtazi, odnosno barem onom njezinom dijelu koji je vjerovao u konkretne rezultate integracije Roma.

- Umjesto da postane putokaz mladim Romima kako bi se smanjio velik postotak ranog napuštanja školovanja koji je jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i socijalne isključenosti Roma u Hrvatskoj, Ćazim je danas samo još jedan od Roma evidentiranih na burzi i primjer da je ulaganje u obrazovanje nesigurna investicija s veoma nesigurnim rezultatom. Romima se šalje poruka da im je školovanje uzalud, poručuje Kajtazi, koji je jedini zastupnik koji je u saborske klupe došao s burze, jer unatoč visokoj stručnoj spremi dvadeset godina nije mogao dobiti posao.

Kajtazi dodaje da je krajnje vrijeme da se to promijeni i da se propiše točna kvota po kojoj bi se u državnim i javnim službama morali zaposliti Romi, te da se mora striktno primjenjivati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se, sukladno članku 22., pripadnicima manjina daje određena prednost pri zapošljavanju, a što se u praksi ne primjenjuje. Kajtazi tvrdi i da je to jedini način zapošljavanja visokoobrazovanih Roma – drugog načina nema i niti jedan Rom se neće zaposliti.

No Ćazim Haliti, nezaposleni otac dvoje djece koji je unatoč visokim ocjenama tijekom školovanja i preporukama bezuspješno tražio posao u zagrebačkim bolnicama, više ne vjeruje proklamiranim ciljevima uključivanja Roma u hrvatsko društvo.

- Ne znam što još učiniti, osim tražiti budućnost izvan ove zemlje - zaključuje Haliti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više