Novosti

Kratko & jasno

Sabina Glasovac: Društvo je uz žene

Hrvatsko društvo jasno pokazuje da snažno stoji uz pravo žene na samoodređenje – izbor hoće li, kada i koliko djece imati. Problem s tim pravom imaju samo iznimno konzervativne društvene skupine i one nameću stav koji velikoj većini građana nije prihvatljiv, kaže saborska zastupnica SDP-a

Large intrigator  mini

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zašto je bitno da pravo na pobačaj bude vraćeno u Ustav?

Pravo žene na samostalno donošenje odluke o rađanju djece mora postati ustavna kategorija jer samo tako možemo osigurati da više nikada nitko ne dovede u pitanje to pravo. Pritiscima i opstrukcijama kroz zdravstveni ili zakonodavni sustav ne bi ga smjeli osporavati ultrakonzervativni "revolucionari", ni neki novi sastavi Ustavnog suda kroz svoja tumačenja. Pogledamo li što se događa u SAD-u, vidjet ćemo zašto je to ne samo preventivno potrebno, nego i realno nužno. Pravo žena na izbor civilizacijsko je pitanje, bilo je već dio Ustava i smatramo da mora biti vraćeno. U tome se s nama slaže velik dio progresivne oporbe.

Kako je moguće dodatno zaštititi to pravo žene?

Kroz novi zakon koji će jamčiti stvarnu dostupnost i konzumaciju tog prava, a najveća prepreka dostupnosti su u ovom trenutku dvije stvari – cijena zahvata i institucionalni priziv savjesti. No ono što prije novog, suvremenijeg zakona kratkoročno možemo napraviti jest osigurati provedbu postojećeg i kontinuirano propitkivati provodi li se. Zato smo od saborskog Odbora za zdravstvo zatražili saslušanje ministra Beroša. To nije uobičajen postupak, ali je način da osoba odgovorna za sustav objasni zašto se jedna zdravstvena usluga u javnom zdravstvu ne provodi i zašto dopušta individualno tumačenje zakona od liječnika ili čitavih institucija.

Za 73 posto ispitanika zabrana pobačaja je neprihvatljiva, pokazala je aktualna anketa?

Hrvatsko društvo jasno pokazuje da snažno stoji uz pravo žene na samoodređenje – izbor hoće li, kada i koliko djece imati. Problem s tim pravom imaju samo iznimno konzervativne društvene skupine i one nameću stav koji velikoj većini građana nije prihvatljiv. Tu odluku umjesto žene nemaju pravo donositi država, crkva, prizivači savjesti ni političari. Žensko tijelo nije državna imovina.

Kako planirate ustavnu inicijativu progurati u Saboru?

Hrvatski sabor je najviše zakonodavno i predstavničko tijelo u RH i ima dužnost artikulirati stav više od dvije trećine hrvatskih građana, a to je pravo žene na izbor. Naš prvi korak je kroz proceduru inicirati izmjene Ustava, a zatim ćemo, ovisno o ishodu inicijative, odlučiti što dalje. Ovdje se ne radi o temi koja dijeli društvo. Naprotiv, oko ove teme postoji jasan konsenzus velike većine čiji glas u ovom trenutku nije jasno artikuliran kroz Ustav ni kroz zakon. Ne vidim nijedan razlog zašto bi se takvo suludo stanje i dalje održavalo. Nećemo stati i inzistiramo da se to promijeni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više