>

novosti logo

Piše I.T.

Sabor izmijenio Zakon o izboru predsjednika

Unatoč praksi da se izborno zakonodavstvo ne mijenja godinu dana prije izbora, sa 78 glasova za, 10 suzdržanih i 6 protiv u Saboru je usvojen prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika RH. Izmijene podrazumijevaju skraćivanje izborne šutnje te uvođenje drugačijih pravila medijskog praćenja izbora.

HDZ-ovi zastupnici su u trenutku glasovanja napustili sabornicu, prosvjedujući zbog izmjene izbornog zakona dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

- Sve ove priče koje smo imali oko izbornog zakona za parlamentarne izbore sada stvarno izgledaju licemjerno. Izgledaju kao dvostruki standard. Tamo ćemo se držati preporuka Venecijanske komisije, a ovdje, kada su u pitanju predsjednički izbori, baš nas briga i za Venecijansku komisiju i za demokratske standarde - rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Milorad Pupovac kazao je kako ne razumije zašto je nužno dva ili tri mjeseca prije izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sustava. Posebno ga, kaže, zabrinjava što o zakonu koji je predložio SDP nisu provedene konzultacije među klubovima, pa ni među klubovima vladajuće većine, javlja HRT.

Peđa Grbin kazao je da se zakon mijenja radi usklađivanja s Ustavom i uređivanja pravila medijskog praćenja kampanje.

- Razumijem zašto se kolege iz HDZ-a protive, jer neće morati čekati ponoć da saznaju da su i ove izbore izgubili - poručio je Grbin.

1/1