Novosti

Politika

Sada je i službeno: Mladen Kožić i Ivo Šegota udomili dvoje djece

U proceduru udomljavanja ušao je još jedan istospolni par, a konačan cilj je mogućnost posvajanja djece, najavio je Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji

Wcb58gdkulmckcr9cmstdjwc88p

Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Nakon trogodišnje borbe Mladen Kožić i Ivo Šegota prvi su istospolni partneri u Hrvatskoj kojima je omogućeno udomljavanje djece, objavio je Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji, u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji. Martinović je kazao da su Kozić i Šegota udomili dvoje djece i najavio da isto želi napraviti još jedan istospolni par.

- Identitet djece se ne smije otkriti jer tako traži Centar za socijalnu skrb, tako da par više neće davati izjave za medije. Mogu reći da je procedura na kraju bila prilično brza, s obzirom da su njih dvojica kazali da im nije problem udomiti djecu iz domova za koje se smatra da će teže primiti udomljavanje ili stariju djecu – kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, iznenađujuće brzo doneseno je i rješenje Ministarstva obitelji nakon presude Ustavnog suda iz veljače ove godine kojim je poništena odluka Centra o nemogućnosti udomljavanja kod istospolnog para. – Nakon toga više nije bilo problema. Ponovno su primljeni u proceduru kod Centra za socijalnu skrb, prošli su sve potrebne edukacije i certifikate koji su im nedostajale te udomili dvoje djece koja mogu kasnije ostati kod njih, vratiti se roditeljima ili će ih njih dvojica posvojiti – rekao je Martinović.

Istaknuo je da postoji još jedan par – ukupno je Centar odbio tri para – koji se ponovo prijavio za udomljavanje kako bi dobili potrebne certifikate, kao i da postoji još članova Duginih obitelji koji sada razmišljaju o udomljavanju, ali da je prioritet ipak posvajanje, s obzirom da dobar dio udomitelja, bez obzira na seksualnu orijentaciju, želi posvojiti djecu, posebno onu koja je bila udomljena kod njih.

- Dugine obitelji u budućnosti će se boriti i za tu mogućnost da se nakon nekog vremena udomljavanja, godinu ili dvije, omogući posvojenje. Očekujemo da neće biti problema jer je odluka Ustavnog suda bila jasna i da ne smije biti diskriminacije. Ako bude takvih situacija, udruga će reagirati – zaključio je Martinović, zahvalivši svima na pomoći, posebno sudovima na brzim odlukama te izrazio nadu da u budućnosti više neće biti problema vezanih za ovo pitanje, ne samo kada su u pitanju hrvatski državljani, nego i stranci.

Kožić i Šegota su se još 2017. godine prijavili u Centar za socijalnu skrb s namjerom da postanu udomitelji koji im je odbijen jer ‘ne ispunjavaju uvjete da postanu udomitelji’ i to isključivo zato što su u životnom partnerstvu. Da je jedan od dvojice životnih partnera odlučio postati samostalni udomitelj, pravna borba koja je trajala tri godine ne bi se uopće dogodila.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više