Novosti

Intervju

Daniel Martinović: Nova dugina obitelj

Slikovnice pokazuju da su dugine obitelji stvarnost u Hrvatskoj, kao i istospolni parovi koji planiraju ili već imaju obitelj. One ne pothranjuju stereotipe i donose raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti, kaže koordinator udruge Dugine obitelji

Aow1dohlx0sd5ta0isqolcj1v4s

Daniel Martinović (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Što udruga Dugine obitelji želi postići novom slikovnicom ‘Moja dugina obitelj na izletu’ o djeci s istospolnim roditeljima?

Ona je nastavak prve slikovnice ‘Moja dugina obitelj’ izdane lani, a nastavlja priču o Ani i Roku. Kad smo 2017. počeli planirati prvu slikovnicu, želja je bila da ima više nastavaka u kojima ćemo prikazivati razne obiteljske situacije, a u ovoj Roko sa svoje dvije mame ide na izlet u muzej, dok Ana sa svojim tatama posjećuje park prirode. Kroz slikovnicu uče o pravilima ponašanja. Autor sam priče nastavka slikovnice, dok je ilustrator Martin Hrastić, akademski slikar. Slikovnica je vrlo slična ostalima za predškolski uzrast, a jedina razlika je što umjesto mame i tate u jednoj priči imamo dvije mame, a u drugoj dva tate. No glavni likovi u priči su djeca i slikovnica služi kako bi dijete učilo nove informacije o svijetu oko sebe.

U čemu je njihov značaj?

Posebno su vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje. Uči ih da ima i drugih koji tako žive. Naglašava sličnosti, a ne razlike u odnosu na uobičajeni tip obitelji i time olakšava bivanje manjinom u društvu. Pomažu i prosvjetnim radnicima ako je u grupi dijete s istospolnim roditeljima. Materijali pokazuju da su dugine obitelji stvarnost u Hrvatskoj, kao i istospolni parovi koji planiraju ili već imaju obitelj. Ove slikovnice ne pothranjuju stereotipe i donose raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti.

Prvu slikovnicu dobilo je više od tisuću ljudi u 25 zemalja. Koliko je njome proširen dosadašnji izbor?

Razlog zbog kojeg smo se odlučili na izradu prve slikovnice je bio mali broj materijala u kojima su različite obitelji glavni likovi. U većini postojećih slikovnica muški likovi su uvijek zastupljeniji, a ženski su pasivni, naivni i ovisni. Prije nas, udruge Roda i Adopta izdale su slikovnice koje su govorile o malo drugačijim obiteljima.

Gdje se slikovnica može nabaviti?

Prva se može pronaći na našim stranicama na internetu www.dugineobitelji.com i na Facebooku. Uskoro planiramo objaviti više informacija o crowdfunding kampanji putem koje planiramo skupljati sredstva za tisak slikovnice u tvrdom uvezu, produkciju bojanke koja bi pratila slikovnicu i popratnih materijala.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više