Novosti

Kronika

Сaми сe финaнцирajу

Oбиљeжaвaњe гoдишњицa у 2020. нe бисмo мoгли рeaлизирaти бeз пoмoћи СНВ-a, кojи су и финaнциjски пoмoгли, a нeриjeткo смo и сaми финaнцирaли нaшe aктивнoсти, рeкao je прeдсjeдник кaрлoвaчких aнтифaшистa Mирoслaв Дeлић

Udruženje antifašista grada Karlovca održalo je izvještajnu skupštinu za proteklo dvogodišnje razdoblje pošto lani zbog pandemije skupština nije održana. Usvojeni su izvještaji o radu, financijski izvještaj i plan rada za ovu godinu kada se obilježava 80 godina od podizanja ustanka, ali će aktivnosti ovisiti o pandemiji.

- Zbog pandemije korona virusa, Udruženje antifašista Karlovca u 2020. godini nije u potpunosti realiziralo zacrtani plan rada što se tiče obilježavanja godišnjica u gradu, županiji i državi. Obilježavanje godišnjica tokom 2020. godine, kao i ranijih godina, ne bismo mogli realizirati bez pomoći nama dragih ljudi iz Srpskog narodnog vijeća, koji su u većini slučajeva financijski pomogli i zajedno sa nama obilježili važne datume. Moram istaknuti da smo nerijetko i sami, kao članovi Udruženja, financirali naše aktivnosti. Želim vjerovati da će se to promijeniti - rekao je predsjednik karlovačkih antifašista Miroslav Delić.

Velike napore kao i do sada, dodao je on, uložili su u borbu za opstanak, pozivali su gradska, županijska i državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti te da rade na očuvanju dostojanstva i skrbi sudionika antifašističke borbe, na očuvanju antifašističke spomeničke baštine te na ukupnoj zaštiti i afirmaciji temeljnih vrijednosti antifašizma.

- Antifašizam se danas odupire "modernom fašizmu", jednom obliku mržnje, ksenofobije, nečovječnosti. Često ne osuđujemo govore mržnje, omalovažavanje slobode, ignoriramo zlo. U velikoj su zabludi oni koji smatraju da je fašizam dio prošlosti. Veličanje fašističkih ideja toliko je prisutno u našoj svakodnevici da ih prestajemo i uočavati - smatra Delić.

- Nažalost u Karlovcu do sada nismo imali potporu koju imaju mnogi gradovi kod obilježavanja značajnih godišnjica iz NOB-a, shodno Konvenciji o antifašizmu koju je donio Hrvatski sabor. Ni Grad ni Županija nisu prihvatili naš prijedlog da se Martinu Jendrašicu posthumno dodijeli priznaje za životno djelo. Ove godine će se obilježavati 80. godišnjica podizanja ustanka. Vjerujem da će učešće u tome uzeti državne i lokalne vlasti na svome terenu. Mi ćemo u Karlovcu, ovisno o epidemiološkoj situaciji također obilježiti tu značajnu godišnjicu - zaključio je Delić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više