Novosti

Kultura

Сaмoпoуздaњe je прeцeњeнo

Српскa нoвинaркa, вoдитeљкa и књижeвницa Вeснa Дeдић прeдстaвилa je у Вукoвaру свojу шeснaeсту књигу. Рoмaн "Сaмo тeбe je врeдeлo срeсти", кojи je пoстao хит oвoг лeтa гoвoри o жeни, њeним стрaхoвимa, прoпустимa и oдрицaњу

Large informator samopouzdanje   %c4%87irilica

Vesna Dedić (foto Fejsbuk)

Svoj najnoviji roman "Samo tebe je vredelo sresti", srpska novinarka, voditeljka i književnica Vesna Dedić predstavila je 19. oktobra i u Vukovaru. To je 16. po redu delo ove osebujne spisateljke, čiji su romani najčitaniji u regionu i izazivaju pažnju pretežno ženske čitalačke publike.

- Muškarci gube sebe. Gube osećaj da upoznaju dušu, ne samo svojih žena i devojaka, nego i svojih majki - rekla je Dedićeva navodeći, da ukoliko bi pratili statistiku, više stranica u njenim romanima posvećeno je muškarcima. I ovaj, poslednji roman, koji je postao hit ovog leta govori o ženi, njenim strahovima, životnim propustima i odricanju. Trudi se da kroz svoja dela doprinese podizanju svesti o ženskim pravima i problemima.

- Razgovaramo o femicidu, kao društvenom problemu i onda se desi da žena ženi bude vuk. Da podleže predrasudama da je lepa žena verovatno glupa, ona koja je ostvarena u karijeri, sigurno ne zna da kuva, i da je žena svojim oblačenjem sigurno izazvala muškarca da uradi neke stvari, koje su moralno neprihvatljive - istakla je beogradska književnica, govoreći o problematici iz sopstvenih iskustava, stečenih tokom tridesetogodišnje karijere. Za sebe tvrdi da nema samopouzdanja te da je samopouzdanje danas precenjeno.

- Da ta kategorija nešto vredi, ja bih bila krajnje neuspešna, u smislu da niko ne voli to što radim, da to ne znam da naplatim i da mi je dete gladno, a nije tako. Celog života sam vrlo nesigurna, pred svaku promociju imam tremu i uvek sumnjam u količinu svoje pameti ili u svoje verbalne govorničke sposobnosti - otkrila nam je Dedićeva, koja je mnogima poznatija s malih ekrana po kultnoj emisiji 2Balkanskom ulicom", koja se svake nedelje emituje na RTS-u. I u tom delu svog angažmana je krajnje odgovorna.

- Uvek se plašim da li ću iz sagovornika uspeti da izvučem to malo duše- večita je strepnja naše sagovornice.

U Vukovaru nikad nije bila. Iako je, kako nam je ispričala, slučajno rođena u Osijeku. Otac joj je bio vojno lice, pa je tako, između nekoliko prekomandi, rođena u Osijeku, gde je živela do druge godine. Govoreći o promociji svojih romana i interakciji s publikom, rekla je da se nikad ne zna u kojem će smeru da ode.

- Nekad se to pretvori u ženske razgovore, nekad u zajedničko tugovanje nad sudbinom svih žena na Balkanu, a nekad je to klasična književna promocija. Sve zavisi od energije i raspoloženja publike - navela je moguće primere Dedićeva. Vukovarska publika je pokazala da itekako poštuje rad Vesne Dedić. Ispunila je do poslednjeg mesta dvoranu Srpskog kulturnog centra, koji je i organizovao Književno veče, u sklopu programa "Nedelja srpske knjige".

- Čitateljke koje posećuju našu biblioteku Zaharije Orfelin najčešće traže naslove večerašnje gošće i to je bio jedan od razloga da je ugostimo - rekla je v.d. direktorke SKC-a, Jelica Lipovac Dudaš. Razgovor s književnicom Dedić, u opuštenoj atmosferi vodila je profesorka Jadranka Radošević, savetnica za srpski jezik.

- Kao što je rekla jedna profesorka, ja u Vesni Dedić ne vidim tek lice s televizije, već koleginicu, jer je Dedićeva završila opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu- rekla je Radoševićeva. Posle promocije, gošća iz Beograda pisala je posvete, jer je publika, pre početka programa, imala mogućnost da kupi neki od njenih romana.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više