Novosti

Politika

VIDEO: Sarajevska aktivistica i novinarka privedena jer je snimala policajce

Policija je u subotu uhitila sarajevsku aktivisticu i novinarku Nidžaru Ahmetašević nakon što je ukazala na nepropisno parkiranje. Optužena je da nije poslušala "naredbu službenog lica" i da je nastavila da "čini krivično djelo”

Large 8qfq01n137nddi5q7grra3cyep2

Nidžara Ahmetašević

Poznata sarajevska aktivistica i novinarka Nidžara Ahmetašević uhićena je u subotu jer je, kako je rekao njen odvjetnik Muhamed Čučak za Radio Slobodna Evropa, htjela snimiti evidentiranje nepropisno parkiranih vozila i izdavanje prekršajnih naloga vlasnicima u Zagrebačkoj ulici.

Ahmetašević je puštena navečer istog dana, a na Facebook stranici Transbalkanska solidarnost objavljen je video na kojem se vidi što se događalo prije privođenja.

Iz policije su poručili kako je Ahmetašević u 13:05 lišena slobode nakon što je odbila "naredbu službenog lica" i nastavila da "čini krivično djelo”.

"Nidžara je zatekla policajce i pozvala da sankcioniraju nepropisno parkirane aute, što su oni i prihvatili, i počeli s preduzimanjem službenih radnji. Problem je bio što je Nidžara htjela to da snimi. Jedan policajac je i fizički uhvativši je za ruku pokušao da je zaustavi u snimanju, na kraju su joj rekli da se lišava slobode. U stanici su joj uručili potvrdu o zadržavanju od 24 sata", rekao je njen odvjetnik te upozorio kako je Ahmetašević nedavno preboljela covid-19 te da je smještena u policijske prostorije gdje uvjeti nisu bili prikladni za nikog, a kamoli za osobu koja je tek preboljela bolest.

Ahmetašević je široj javnosti poznata kao aktivistkinja koja se bavi pravima migranata, no iz MUP Kantona Sarajevo su naveli kako odbijaju insinuacije da njeno uhićenje ima veže s građanskim aktivizmom. Naveli su i kako je Ahmetašević u više navrata upozorena da prestane narušavati mir, no to je odbila.

"Uhićenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistkinje/i i novinarke/i izložene/i posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, protestiraju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornica/ka slobode", poručili su iz Transbalkanske solidarnosti čiji je i Ahmetašević član.

"Kako se osjećam, pitaju me jutros. Teško mi je opisati. No, ne mogu reći da ono što se jučer desilo nisam očekivala već neko vrijeme. Mislim da sam već godinama na meti policije. Izvodili su me pred sud nekoliko puta (svaki put su izgubili nakon što je dokazano da nisu govorili istinu). Istovremeno, sve moje pritužbe i žalbe, čak i zahtjeve za pomoć, policija ignoriše. Tako nikada nisu istražili niti jednu od ko zna koliko prijetnji koje sam dobila zbog svog rada, bilo novinarskog bilo zbog aktivizma.

No, dok sam jučer prolazila kroz svu tu torturu, dok sam slušala kako me vrijeđaju, deru se na mene, prijete mi, čak i dok su me zatvarali i naredili mi da se skinem kako bi me pretresli, nisam mogla prestati razmišljati o svim drugim ljudima kojima se dešavaju ovakve i slične stvari, kojima su sva prava poništena, i koji su ostavljeni na milost i nemilost ovdašnje policije i silnika", poručila je Ahmetašević u svom Facebook statusu dan nakon što je puštena iz policije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više