Novosti

Politika

Šerifi s mrljom

Češljajući liste za lokalne izbore pronašli smo dvadesetak kandidata za gradonačelnike, načelnike i župane koji su već osuđeni, protiv kojih se vode kazneni postupci ili su pak podignute optužnice. Tereti ih se za politička pogodovanja, trgovanje utjecajem, špekuliranje nekretninama, pronevjeru proračunskog novca i nasilničko ponašanje

Large 1vlahusic i vican grgo jelavic

Nekad na optuženičkoj klupi, danas u borbi za gradonačelnički mandat – Andro Vlahušić i Pero Vićan (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Ime Kristijana Kapovića, dugogodišnjeg načelnika općine Vir, u nedjelju se, prvi put nakon 20 godina, neće naći na glasačkim listićima. Taj bivši član SDP-a nije se svojevoljno odlučio za političku mirovinu, već mu je kandidatura onemogućena nedavnim izmjenama Zakona o lokalnim izborima. Njima je izborno natjecanje na lokalnom nivou zabranjeno svima pravomoćno osuđenima na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci. To vrijedi i za one koji su zaradili istu toliku uvjetnu osudu ili kojima je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Pored Kapovića, koji je zbog protupravne gradnje prometnice na pomorskom dobru osuđen na šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, na izbore, sve dok im ne istekne rok rehabilitacije, neće moći ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik i aktualni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kao ni propali kralj Neretve Stipo Gabrić Jambo, kojemu je presuđeno zbog ometanja sudskog postupka.

U problemima bi se mogli naći i oni kandidati protiv kojih su podignute optužnice ili se već vode kazneni postupci jer je istim zakonom propisano da lokalnim dužnosnicima nakon pravomoćne osuđujuće presude automatski prestaje mandat. Češljajući kandidacijske liste, Novosti su pronašle desetak takvih imena. Većinom je riječ o dugogodišnjim gradonačelnicima, načelnicima i županima koje se tereti za politička pogodovanja, trgovanje utjecajem, špekuliranje nekretninama, pronevjeru proračunskog novca i nasilničko ponašanje. Uz njih se na listama nalaze i pravomoćno osuđeni za kaznena djela koji danas uživaju u čarima rehabilitacije.

Dugogodišnji načelnik Perušića Ivan Turić optužen je jer je ljetos zapucao u zrak kako bi zaplašio dvoje romske djece. Član HDZ-a prije toga im je zaprijetio smrću

Jedan od potonjih je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, kojeg je u ožujku 2015. Vrhovni sud osudio na osam mjeseci zatvora, uz još osam mjeseci uvjetne slobode. Sabi, tada članu SDP-a, sudilo se za podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, kojima je u zamjenu za njihove glasove prilikom konstituiranja gradskog vijeća 2013. nudio razne pogodnosti. Iako ga je vukovarska organizacija SDP-a početkom ove godine predložila kao kandidata za još jedan gradonačelnički mandat, Sabo je nakon sukoba s partijskom vrhuškom izbačen iz stranke, pa će na predstojećim izborima tu poziciju pokušati osvojiti kao nezavisni kandidat.

Pravomoćnu presudu iza sebe ima i bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji se za novi gradonačelnički mandat bori kao kandidat HNS-a, HSLS-a i Reformista. Vlahušić i njegov tadašnji koalicijski partner Pero Vićan osuđeni su 2015. zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno poticanja na to zlodjelo, na po šest mjeseci uvjetno uz rok kušnje od godinu dana. Prema USKOK-ovoj optužnici, koju je potvrdio splitski Županijski sud, Vlahušića se teretilo da je u travnju 2010. Vićanovoj tvrtki Dubrovačko primorje nezakonito odobrio pozajmicu iz gradskog proračuna u iznosu od dva milijuna kuna. Vićan, koji se sada, kao kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora, također natječe za gradonačelničku funkciju, osuđen je jer je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Grad Dubrovnik od njegove tvrtke kupio nekretninu na otoku Šipanu.

Ispred Reformista i Stranke hrvatskih umirovljenika za još jedan mandat natječe se aktualni varaždinski župan Radimir Čačić, koji je početkom 2010. prouzročio prometnu nesreću u Mađarskoj i pritom usmrtio dvoje ljudi. Osuđujuća presuda iz 2012., kojom je kažnjen s 22 mjeseca zatvora, zatekla ga je na mjestu ministra gospodarstva i potpredsjednika Milanovićeve vlade. Nakon 13-mjesečnog odsluženja kazne dobio je uvjetni otpust i potom se vratio u politiku.

Gradonačelničkoj funkciji ponovno se nada nezavisni Dubravko Bilić, koji je 2019., tada kao gradonačelnik Ludbrega iz redova SDP-a, osuđen zbog zlouporabe položaja. Bilića se teretilo da je u svibnju 2012., kada je bio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka, samom sebi odobrio isplatu naknade za odvojeni život. U godinu dana tako je uprihodio 14.500 kuna na koje nije imao pravo. Nakon priznanja krivnje, Bilić se nagodio s USKOK-om i dobio manju kaznu od zakonom predviđene – pet mjeseci uvjetno uz rok kušnje od godinu dana.

Čekaju ga brojna suđenja – Ivan Čehok

Čekaju ga brojna suđenja – Ivan Čehok (Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Zbog nasilničkog ponašanja pravomoćno je osuđen novi-stari HDZ-ov kandidat za zadarskog župana Božidar Longin. On je u ljeto 1999., kada je bio na poziciji dožupana, nokautirao opernog pjevača Borisa Martinovića, koji je odbio pjevati himnu na otvorenju Europskog prvenstva u jedrenju. Ako je suditi po kaznenoj prijavi koju je Akcija mladih nedavno podnijela DORH-u, Longinova šaka radila je i ratne 1991. U prijavi se, kao i u priloženom izvještaju Sigurnosno-informativne službe tvrdi da je zadarski HDZ-ovac, tada kao pripadnik vojne policije, premlatio dva privedena hrvatska vojnika, zbog čega je jedan od njih postao invalid.

U sukobu sa zakonom našao se još jedan visokopozicionirani član HDZ-a iz Zadarske županije. Riječ je o Krsti Ramiću, načelniku općine Starigrad, koji je lani nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 11 mjeseci s rokom kušnje od tri godine jer je kao stranka u parničnom postupku, koji se vodio u povodu tužbe nekadašnjeg direktora lokalne komunalne tvrtke zbog nezakonitog otkaza, dao lažan iskaz. Ramićevo ime spominje se i u kaznenoj prijavi u kojoj se navodi da je općina Starigrad isplaćivala sredstva propalom građevinskom poduzeću Ploter d.o.o. za radove koji nikada nisu napravljeni.

Nepravomoćnu presudu iza sebe ima i bivši HSLS-ovac Ivan Čehok, koji se kandidirao za novi mandat varaždinskog gradonačelnika. Na samom početku ovogodišnje kampanje Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom mu je za više kaznenih djela izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine. Čehoku će se tako ponovno suditi za sporne ugovore kojima je s tvrtkama u vlasništvu Davora Patafte dogovorio zbrinjavanje bala smeća, zamjenu i kupnju zemljišta te investicije u varaždinski aerodrom. Na Županijskom sudu u Zagrebu u toku je pak kazneni postupak u aferi Tehnobeton, u kojem se Čehoka i njegovog bivšeg dogradonačelnika Zlatka Horvata tereti da su od Miroslava Bunića, nekadašnjeg šefa uprave Zagorje tehnobetona, primili mito kako bi punih osam godina pogodovali njegovim tvrtkama i tako Grad Varaždin oštetili za šest milijuna kuna. Bivšeg varaždinskog gradonačelnika uskoro očekuje i novo suđenje u aferi Mercator, i to nakon što je poništena oslobađajuća presuda suda u Koprivnici. Čehoka se u tom slučaju sumnjiči da je u proljeće 2006., na inicijativu bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka, sklopio ugovor o zamjeni nekretnina s tom firmom i tako oštetio grad za dodatnih 4,5 milijuna kuna.

Zaprijetio "čupanjem gučka" – Željko Kerum

Zaprijetio "čupanjem gučka" – Željko Kerum (Foto: Milan Šabić/PIXSELL)

Željko Kerum, HGS-ov kandidat za gradonačelnika Splita, od prošle je jeseni također vlasnik nepravomoćne presude. Osuđen je na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje u trajanju od dvije godine za prijetnju Bojanu Ivoševiću, aktivistu koji se na predstojećim izborima natječe kao zamjenik gradonačelničkog kandidata Ivice Puljka. Nakon što ga je Ivošević javno označio "malignim tumorom Splita", Kerum ga je nazvao "četničkim klošarem" i zaprijetio mu "čupanjem gučka". Bivši gradonačelnik Splita je u proljeće 2013. zaradio i pravomoćnu osuđujuću presudu, kojom je kažnjen s 10.000 kuna jer je 2009. posao uređivanja dječjih vrtića u Splitu neposrednom nagodbom dao svom prijatelju Ivici Livaji. Nakon što su u javnost nedavno dospjele fotografije lokalnih sudaca koji se goste u Kerumovoj konobi, Jutarnji list je objavio da se trenutno pred hrvatskim sudovima vodi 27 postupaka u kojima je u svojstvu tužitelja ili tuženika njegova tvrtka Kerum d.o.o. u stečaju.

Da je poživio, kandidat s najviše optužnica bio bi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovako je dio tereta pao na jednog od njegovih najbližih suradnika Ivicu Lovrića, koji se na predstojećim izborima natječe za mjesto zamjenika gradonačelničke kandidatkinje Jelene Pavičić Vukičević. Pod sumnjom da je s Josipom Klemmom, vlasnikom zaštitarske firme, dogovorio sumnjiv financijski transfer za Ciboninu kupnju košarkaša Darija Šarića, bio je uhićen 2014. Iako je od te optužbe pravomoćno oslobođen, još uvijek mu se sudi za nezakonito zapošljavanje osoba iz Cibone u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima te pogodovanja U ime obitelji prilikom prikupljanje potpisa za propali referendum, kojim je ta konzervativna udruga Željke Markić htjela izmijeniti izborni zakon. U oba slučaja donesene su nepravomoćne oslobađajuće presude, ali je USKOK uložio žalbe.

Pravomoćno osuđen zbog nasilničkog ponašanja – Božidar Longin

Pravomoćno osuđen zbog nasilničkog ponašanja – Božidar Longin (Foto: Marko Dimić/PIXSELL)

Na pravomoćnu presudu još uvijek čeka Ivica Kirin, kandidat HDZ-a i HSLS-a za gradonačelnika Virovitice, kojeg USKOK tereti da je od 2006. do 2008., tada kao ministar unutarnjih poslova u Sanaderovoj vladi, poslovao s Fimi medijom, znajući da se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a. U optužnici se tvrdi da je, unatoč mišljenju stručnog povjerenstva, poništavao javne natječaje i poslove davao izravnom pogodbom Fimi mediji te tako oštetio državni proračun za 7,5 milijuna kuna. Kirin, kojeg je ministarskog mjesta stajao lov na veprove u društvu tadašnjeg haškog optuženika Mladena Markača, u ljeto 2019. nepravomoćno je oslobođen u aferi Fimi medija. U travnju ove godine, neposredno nakon što je predstavio svoju kandidaturu za još jedan gradonačelnički mandat, osječki odsjek USKOK-a odbacio je kaznenu prijavu kojom se Kirina, njegovu suprugu Sanju i Vesnu Grbac, šeficu unutarnje revizije Grada Virovitice, sumnjičilo za nestanak 17 milijuna kuna iz gradske blagajne te manjak nadzora nad pročelnikom za financije i gospodarstvo Sinišom Palmom, koji je u međuvremenu pronađen mrtav.

Zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju 122.000 kuna iz Osječko-baranjske županije, još uvijek se sudi Vladimiru Šišljagiću, aktualnom kandidatu stranke Snaga Slavonije i Baranje za gradonačelnika Osijeka. Njega USKOK tereti da je 2011. i 2012., tada kao osječko-baranjski župan iz redova HDSSB-a, s Martinom Marolinom, bivšim pročelnikom lokalne Agencija za razvoj, u više navrata od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala nepovratnu pomoć tražio da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Nepravomoćnom presudom iz svibnja 2016. obojica su oslobođena, ali je Vrhovni sud tada prihvatio USKOK-ovu žalbu. Nakon ponovljenog suđenja nepravomoćno su oslobođeni i u siječnju 2020., ali Vrhovni sud još nije donio konačnu odluku.

Spomenimo i Nikolu Kajkića, aktualnog kandidata Hrvatskih suverenista, Mosta, HKS-a i HSP-a za vukovarsko-srijemskog župana. Kajkić, koji je najpoznatiji kao redovni gost opskurne emisije "Bujica", bio je policijski inspektor zadužen za istrage ratnih zločina počinjenih na Ovčari. Zbog falsificiranja pojedinih spisa, protiv njega je 2018. pokrenut disciplinski postupak te je na kraju izbačen iz policije. Prema pisanju portala Telegram, protiv Kajkića se trenutno vode dva kaznena postupka: jedan zbog krivotvorenja službene zabilješke o silovanju jedne žrtve u ratu i drugi zbog gospodarskog kriminala. Za gospodarske malverzacije, odnosno izvlačenje 3,2 milijuna kuna zajedno sa suprugom iz firme Lex-Fori, u međuvremenu je nepravomoćno oslobođen, no u toku je žalbeni postupak.

Dobio optužnicu usred predizborne kampanje – Svemir Obilinović

Dobio optužnicu usred predizborne kampanje – Svemir Obilinović (Foto: Milan Šabić/PIXSELL)

Početkom ove godine najavljen je početak suđenja Tomislavu Pahoviću, nezavisnom načelniku Motovuna koji se nada još jednom mandatu. USKOK ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno da je od početka 2015. do sredine 2017. nezakonito primio 27.200 kuna na ime naknade troškova za službena putovanja. Za šefa baranjske općine Čeminac ponovno se kandidirao bivši član HDZ-a i aktualni načelnik Zlatko Pinjuh, protiv kojega je podignuta optužnica zbog sumnje da je s nekolicinom suradnika i dvojicom sinova oštetio proračun općine za 231.217 kuna i općinsku komunalnu tvrtku za dodatnih 28.535 kuna. Kako se navodi u optužnici, najveći dio sredstava izvukli su malverzacijama sa stambenim kreditima koje im je općina isplaćivala temeljem odluke općinskog vijeća.

Dvije optužnice iza sebe ima dugogodišnji HDZ-ov načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar, koji se također kandidirao za još jedan mandat. Bubnjar je, kako pišu mediji, prvi put optužen u lipnju 2019., kada ga je USKOK teretio da je općinu oštetio za 702.000 kuna, a drugi put lani u srpnju, kada mu je na teret stavljeno trošenje još najmanje 289.380 kuna u osobne svrhe.

Ako je suditi po optužnici koju je gospićko Općinsko državno odvjetništvo lani podiglo protiv načelnika Perušića Ivana Turića, u susjednoj Ličko-senjskoj županiji prevladava ljubav prema oružju. Naime, Turić je optužen jer je ljetos zapucao u zrak kako bi zaplašio dvoje romske djece. HDZ-ov načelnik prije toga je uperio pištolj u djecu i prijetio im da će ih ubiti, a istog dana prijetnje je uputio njihovoj majci i baki. Ukoliko bude osuđen, Turić bi mogao završiti u zatvoru na pet godina. Prema tvrdnjama svjedoka u postupku za ratne zločine koji se pred Županijskim sudom u Rijeci vodio protiv tzv. gospićke skupine, dugogodišnji čelnik Perušića je zanat s oružjem kalio na Lipovoj glavici, gdje je 25. listopada 1991. likvidirano 20-ak srpskih civila. Iako svjedočanstva potvrđuju da je bio dio streljačkog stroja, Turić je tvrdio da tada nije pucao jer je "bio na osiguranju za razmjenu na rubu šume".

Svemiru Obilinoviću, kandidatu grupe birača za načelnika općine Nerežišća, USKOK-ova optužnica stigla je usred predizborne kampanje. Obilinović je šestookrivljeni u slučaju malverzacija s vrijednostima nekretnina i prenamjenom zemljišta na otoku Braču, zbog čega se pod istragom našao Lovro Kuščević, bivši ministar iz redova HDZ-a. Kuščevića se kao tadašnjeg općinskog načelnika Nerežišća tereti da je inicirao promjenu prostornog plana kako bi na mjestu štale mogao sagraditi vilu, pri čemu su mu, kako stoji u optužnici, pomogli Obilinović i bivši predsjednik općinskog vijeća Jakša Goić. Sumnja se da je na prenamjenama zemljišta zaradila Kuščevićeva supruga. "Ja sam nezavisni kandidat na ovim izborima i nemam nikakvu namjeru odustajati od kandidature", poručio je potom Obilinović. A i zašto bi kada mu tromost hrvatskog pravosuđa jamči da će još neko vrijeme bezbrižno moći harati lokalnom sredinom. Pod uvjetom da, kao i svi nabrojani, uistinu osvoji mandat.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više