Novosti

Politika

Uvalili se u uvalu

Kerumov nećak Igor Sapunar najvjerojatnije će ovo ljeto zadržati koncesiju za marjansku uvalu Bene, iako je Splitsko-dalmatinskoj županiji naloženo da poništi odluku o dodjeli. No Županijskom skupštinom predsjedava Igorov otac Petroslav Sapunar…

1i6t8aufezwoddfhr0imvfid9l5

Mreža Željka Keruma i dalje će carevati Benama (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Premda nije postao gradonačelnik, Željko Kerum i njegova šira obitelj mora da zadovoljno trljaju ruke. Njihova obiteljsko-poslovna mreža, nastala prije sedam godina po uzoru na dosadašnje političke, uspješno opstaje i već ubire plodove Kerumove kandidature i mjesta osvojenih u lokalnoj i županijskoj vlasti. Tako će, prema svim dostupnim podacima, Kerumov nećak Igor Sapunar zadržati ovo ljeto koncesiju za marjansku uvalu Bene, iako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture naložilo Splitsko-dalmatinskoj županiji, čijom skupštinom već drugi mandat predsjedava Petroslav Sapunar, otac Igora Sapunara i suprug sestre Željka Keruma, da poništi odluku o dodjeli.

Naime, ovoga travnja na sjednici županijske skupštine, istoj onoj na kojoj je Zlatni rat dan u koncesiju nepoznatoj zagrebačkoj tvrtki, uvala Bene je pripala firmi National, osnivača i u to vrijeme osobe ovlaštene za zastupanje Nikole Matića. Istog mjeseca, nakon što je koncesija odobrena, tvrtka je dobila i novu osobu ovlaštenu za zastupanje – na njezino čelo dolazi spomenuti nećak Igor. Tvrtka National, slično kao i nesuđeni bolski koncesionar Sport B d.o.o., ne može se pohvaliti poslovnim uspjesima ni iskustvom. Osnovana tek prije dvije godine, nema ni zaposlenih ni prihoda.

Sapunar stariji na naše je upite odgovorio protupitanjem: ‘Tko vam je naložio da me zovete?’ Dodao je da je sve transparentno i poklopio slušalicu

Iako je zbog pritiska javnosti bračkoj plaži koncesija ukinuta po brzom postupku te je dana ‘u nadležnost’ općine Bol koja je nakon toga nastavila izdavati koncesijska odobrenja, sa splitskim Benama priča je krenula drugim tokom. Ministarstvo je nakon provedenog upravnog nadzora Stručnog povjerenstva naložilo Splitsko-dalmatinskoj županiji da poništi Odluku o dodjeli koncesije za marjansku plažu. I to zato ‘jer Splitsko-dalmatinska županija nije zatražila suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike’, odgovorila nam je Ana Matijašević, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nadalje je objasnila kako po dobivenoj suglasnosti Županija treba tek ponovno potvrditi odluku, ali ne i provesti novi natječaj za koncesiju.

Međutim, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike potvrdili su nam kako ‘nisu izdali traženu suglasnost temeljem odredbe Zakona o zaštiti prirode koja se odnosi na davanje koncesijskog odobrenja na zaštićenom području’ jer nisu utvrdili uvjete zaštite prirode. O tome su se očitovali u veljači i još dva puta u svibnju.

Što je u međuvremenu Splitsko-dalmatinska županija napravila po tom pitanju još uvijek nije jasno, no što se tiče neodobrenog koncesionara koji i dalje upravlja uvalom, to i nije previše bitno. To nam je potvrdio i Stipe Čogelja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, dodavši kako je s obzirom na to da je riječ o korištenju pomorskog dobra bez pravne osnove ova uvala sada pod nazorom Carinske uprave, a prethodna koncesija ostaje na snazi. No za odgovor na pitanje zbog čega uopće nisu dobili ili nisu tražili suglasnost Ministarstva zašite okoliša i energetike ostali smo uskraćeni.

Na novinarski upit koja je točno procedura za stavljanje ove točke na dnevni red i rasprave o koncesiji, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar odgovorio nam je kako on to ne zna, niti ima informaciju o tome kada će biti sljedeća sjednica, ali je ustvrdio kako se prema Pravilniku one nikada ne održavaju u kolovozu.

Osim na pitanje kada namjeravaju riješiti situaciju s koncesijskom odlukom, župan Blaženko Boban nam telefonski nije želio odgovoriti ni na upit hoće li procedura biti ubrzana s obzirom na to da je sada već i formalno evidentno da se radi o sukobu interesa. Sapunar stariji na to pitanje je pak odgovorio protupitanjem: ‘Tko vam je naložio da me zovete?’ Dodao je da je sve transparentno i poklopio slušalicu.

Transparentnosti unatoč, ni sama natječajna procedura nije prošla sasvim jasno. Naime, Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan prilikom pripremanja natječaja dala je upute koje se odnose na kriterije dodjele, a tiču se stanja septičke jame, nepropisno postavljenih sprava za djecu, ograničenog vremena rada restorana i sl. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prihvatilo je te uvjete i zajedno s ostalima uputilo dopis županiji. Međutim, oni su ‘nestali’ iz sada već poništene odluke o koncesiji. Naime, Javna ustanova izričito je zatražila da Splitsko-dalmatinska županija sanira septičku jamu, čije curenje je ustanovljeno u nekoliko navrata 2016. godine. Isto tako, sprave koje su postavljene za djecu nisu prošle potrebne ateste. Je li razlog zbog kojeg je Županiji nedostajala suglasnost Ministarstva, zasad je nepoznato.

Tako će mreža Željka Keruma i dalje carevati Benama, za koje valjda jedini pokazuju interes. Naime, do ovog natječaja koncesiju na Benama imala je tvrtka Uvala Bene Tomislava Režića, člana Kerumove Hrvatske građanske stranke, koja se javila i na ovaj natječaj premda su im oba računa u blokadi. Uz njih, još se samo bila javila Kruščica, firma koju je osnovala Kerumova punica, a vodi je Dražen Delić, vijećnik HGS-a i rođak Fani Kerum.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više