Novosti

Politika

Siledžije van iz kuće

Udruge za zaštitu žrtava nasilje traže od državnih vlasti da iz obitelji u vrijeme izolacije budu odstranjeni nasilnici, a ne žrtve, kao što je slučaj sada

63x7exwqlb95hv3ro0095wkd7ob

(foto Grgo Petrić/PIXSELL)

U nekim evropskim državama period prinudne socijalne izolacije doveo je do porasta broja slučajeva nasilja u obitelji za trećinu. Ženska soba – Centar za seksualna prava te Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji DUGA uputili su priopćenje Ministarstvu za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama i u obitelji u vrijeme redukcije socijalnih kontakata zbog pandemije koronavirusa.

Na nasilje u obitelji reagirala je i Evelyn Regner, predsjednica evropskog Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost, koja je pozvala članice Unije na snažniju potporu žrtvama obiteljskog nasilja u vrijeme krize.

- U zadnjih mjesec dana, od kada su se počele zaoštravati mjere zaštite zbog mogućnosti zaraze koronavirusom, svaka odluka o prijavi nasilja i izlasku iz situacije nasilja postaje još teža i kompliciranija. Dok je za sve građanke i građane pridržavanje mjera socijalne izolacije preporuka i obaveza, za žrtve nasilja u obitelji to je ostanak u socijalnoj zamci - navodi se u priopćenju Ženske sobe i Duge. Evelyn Regner izjavila je da su ‘ovi dani i tjedni posebno opasni za žene’.

- Zbog izolacije i karantene, svi se suočavamo s velikim psihološkim izazovima, ali žene, a ponekad i djeca, u nesigurnim domovima izloženi su posebno okrutnim okolnostima. Stoga sada moramo posvetiti posebnu pozornost ovom pitanju i proširiti naše djelovanje kako bismo zaustavili nasilje nad ženama - poručila je predsjednica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Pretpostavlja se da će u ovom periodu, kada je većina ljudi kod kuće, češće biti primjetno nasilje u susjedstvu. Sve i da se žrtva ohrabri da nasilje prijavi, postavlja se pitanje gdje se ona može smjestiti. Žrtve nasilja u trenutačnoj situaciju nemaju mnogo izbora: skloništa primarno postoje da bi omogućila žrtvi sigurno mjesto od nasilja. ‘S druge strane, u vrijeme koronavirusa, svaki ulazak novih osoba u sklonište, bez prethodnog testiranja, predstavlja izniman rizik od zaraze za sve druge žrtve koje su već u skloništima’, ističu Ženska soba i Duga.

Podsjećaju da nadležno Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija s resorom socijalne skrbi i policijom, kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj, automatski pokrenulo njihovo testiranje. Upiti i molbe na tu temu upućeni su nadležnom ministarstvu ali reakcija se još uvijek čeka. Ove organizacije nude pomicanje fokusa sa žrtve na nasilnika: umjesto da se razmišlja samo o opciji da se u skloništa izmjeste žrtve nasilja (najčešće žene i djeca), vrijeme je da se izmjeste počinitelji nasilja u obitelji.

'Naš stav je da je sada više nego ikada prije neophodno izricati mjere zabrane pristupa žrtvi i djeci na minimalno dva mjeseca i dulje, ovisno o težini nasilja kao i povijesti nasilnog ponašanja, kao i zadržavati počinitelje u istražnom pritvoru u maksimalno dozvoljenom razdoblju. Svjesne smo da će kao protureakcija odmah biti pitanje ‘gdje će počinitelji biti smješteni za to vrijeme?’ Stoga postavljamo protupitanje – zašto počinitelji nasilja u obitelji biraju nasilje i dovode se u takvu situaciju?', pitaju se udruge.

Ženska soba i DUGA pozivaju Ministarstvo da pokrene proces automatskog testiranja žrtava nasilja u obitelji prije ulaska u sklonište, jer je opcija smještaja u sklonište uvijek jedno od mogućih rješenja, ali ne i jedino. Ministarstvo unutarnjih poslova pozvano je da pristupi svakom pozivu u pomoć zbog nasilja u obitelji tako da poduzme radnje u svojoj nadležnosti za izricanje zabrane pristupa počinitelju nasilja, a Ministarstvo pravosuđa da se koordinirano uključi te da suci i sutkinje žurno rade na predmetima nasilja u obitelji i da izriču mjere zabrane pristupa.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više