Novosti

Politika

Uvjetnim sudskim presudama ohrabruju se zlostavljači

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osuđen je za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge na uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci, točno onako kako je tražio tužilac i kako se obično kažnjava nasilje nad životinjama

4h9zuq869ryrzqgl1gmobqjwdga

Alojz Tomašević (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Izgleda da je hrvatsko pravosuđe konačno dotjeralo cara do duvara, jer kako drukčije tumačiti činjenicu da se čak i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa – koji inače vrlo revno reagira na svaku kritiku upućenu sucima - morao ispričati zbog jedne presude, a kako stoje stvari pravosudni djelatnici trebali bi se ispričavati svaki dan. Sessa se ispričao policajki koju je prije četiri godine u službenom automobilu nadređeni cijelu noć seksualno zlostavljao i uznemiravao. Ta činjenica, međutim, sutkinji Općinskog suda u Vukovaru Anici Filipović nije bila dovoljna da zlostavljača osudi, nego ga je – držeći se slijepo sudske prakse – oslobodila odgovornosti, tvrdeći da krivac mora djelo ponoviti barem još jednom da bi bio osuđen.

‘Ja sam se prije svega htio, u ime sudbene vlasti, ispričati policajki zato što je to zaista bila pogrešna presuda gdje je napravljen klasičan previd, koji mi suci ne volimo kad se tumači mehanički sudska praksa. Ovdje je sutkinja pogriješila, nije vodila računa o kriminalnoj količini djela i primijenila je sudsku praksu koja se nikako nije smjela primijeniti’, rekao je Sessa.

Gotovo pa iste riječi glavni državni odvjetnik trebao bi ponoviti i u slučaju presude požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću koji je, doduše, nepravomoćno proglašen krivim za obiteljsko nasilje i ozljeđivanje supruge Mare Tomašević, ali ga je zato slavonskobrodski Općinski sud kaznio s uvjetnom zakonom od deset mjeseci zatvora uz dvoje godine kušnje. Za to, međutim, nije kriv sudac Slaven Vidmar. Dapače, on je u potpunosti uvažio zahtjev tužioca Jovana Vukmanovića koji je tražio uvjetnu kaznu i nakon presude izjavio da je zadovoljan presudom tako da će još jedan nasilnik praktički proći nekažnjeno, a ako mu se uvaži i žalba – kazna bi mu mogla biti i smanjena.

Što je Tomašević napravio supruzi Mari? Prema riječima suca, u dužem vremenskom periodu s namjerom da je omalovaži učestalo joj je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je objema rukama za vrat i snažno stiskao, šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan, šakom je udario u predjelu oka, više puta udario po glavi u predjelu ušiju, potom obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao pa rukama i nogom snažno odgurnuo tako da je tijelom udarila u radijator i cvjetnjak, zadobivši tjelesnu ozljedu u vidu kontuzije desne nadlaktice…

Ne radi se, dakle, o nimalo bezazlenom obliku nasilja. Novinari Indexa su nazvali općinskog državnog odvjetnika Egona Ljubičića u Slavonskom Brodu koji im je kazao da je kolega Vukmanović ocijenio da će uvjetna kazna biti primjerena sankcija i da postoje određene okolnosti djela. ‘Ne možemo reći, imamo razne slučajeve nasilja u obitelji, u nekima je možda zlostavljanje bilo veće pa se tražio zatvor. Sve ovisi o okolnostima slučajeva’, rekao je Ljubičić.

O slučaju se među prvim oglasio Forum žena SDP-a ustvrdivši da je presuda dokaz da hrvatsko pravosuđe ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama. ‘Vijest koja je novinske stupce punila nekoliko godina dobila je danas epilog, a svi mi dobili smo i poruku: nasilje nad ženama nije osobito teško djelo i za njega se ne odgovara zatvorskom kaznom’, saopćio je Forum žena SDP-a uz konstataciju da se uvjetno osuđuju i zlostavljači životinja. Ističu da se ovakvim porukama ohrabruju zlostavljači da nesmetano čine zlodjela jer za njih neće odgovarati drastičnije, osim tako da se malo primire na određeni rok, dok žrtvama rodno utemeljenog nasilja govori da pravosuđe nema empatije za njihove masnice, njihovu patnju i strah. 

Inicijativa #SPASIME, Platforma za reproduktivnu pravdu i Zaklada SOLIDARNA smatraju presudu sramotnom i pozivaju župana Tomaševića da odstupi s te dužnosti. 'Smatramo nedopustivim da je DORH za optuženika koji je ujedno na funkciji župana, i koji bi trebao biti uzor drugima i istaknuti član društva, zatražio uvjetnu kaznu za počinjenje dva kaznena djela na štetu supruge. Sudovi i DORH ovakvim blagim kaznama omalovažavaju žrtve, umjesto da društvu pošalju jasnu poruku da je obiteljsko nasilje nedopustivo. Ova presuda će, kao i brojne druge prije nje, obeshrabriti žrtve u prijavljivanju nasilja, dok nasilnike, koji mogu vidjeti da se nasilje nad ženama i nasilje u obitelji blago ili nikako ne kažnjava, može i ohrabriti', ističe se u saopćenju.

Reagirala je i udruga B.a.B.e. koja poziva na nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja. 'Imajući u vidu inkriminirani period te činjenicu da se radilo o teškim oblicima obiteljskog nasilja koji su rezultirali i tjelesnom ozljedom na strani žrtve, iznenađuje izrazito blaga kazna, a s obzirom na to da je Kaznenim zakon za svako od kaznenih djela za koja je počinitelj nepravomoćno osuđen ovom presudom, točnije kazneno djelo nasilja u obitelji i kazneno djelo tjelesne ozljede počinjeno prema bliskoj osobi propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do tri godine. Navedena presuda tako dovodi u pitanje učinkovitost kaznenog postupka u njegovoj cjelini, koja se ne iscrpljuje u učinkovitoj istrazi i kaznenom progonu počinitelja od strane državnih tijela već ovisi i o krajnjem rezultatu postupka koji u konkretnom slučaju obzirom na izrazito blagu kaznu nije ispunio svoju svrhu', poručuju iz te organizacije.

Mara Tomašević je ipak zadovoljna presudom, čemu se – s obzirom na primjer policajke – i ne treba čuditi. ‘Treba neka kazna, pa makar i ova mala, neka vide žene da treba tužiti’, rekla je nakon presude.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više