Novosti

Politika

Sjećanje na mirotvorca na nišanu

Akademija Josip Reihl-Kir održat će se u petak, 1. srpnja u Muzeju Slavonije u Osijeku

Xt4c1xaootkh2i8ioqerqx9gtmf

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije, koji je u ljeto 1991. godine ubijen zbog svojih mirovnih napora, Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije u suradnji s Gradom Osijekom organiziraju akademiju ‘Josip Reihl-Kir’ u petak, 1. srpnja, od 18 do 21h, u Muzeju Slavonije, na Trgu Svetog Trojstva u Osijeku.

Kako u jeku militarizacije društva sjećanje na ovoga mirotvorca ne bi ostalo zaboravljeno, iznimno se važno sjećati Josipa Reihl-Kira, koji je nenasiljem želio stati na kraj počecima ratnih zbivanja u Hrvatskoj. To je posebno važno činiti u trenucima kada se sve manje sjećamo onih koji su vjerovali u moć dijaloga. Danas, kada sve češće slušamo nacionalističke i militarističke parole, potrebno je pokazati da postoje alternative ratu i da se sjećanjem na mirotvorce poput Reihl-Kira gradi drugačije društvo - društvo nenasilja, mira i različitosti.

Akademija u spomen na 25. godišnjicu smrti ovog ‘mirotvorca na nišanu’ počinje u 18 sati nastupom zbora Brevis, pod vodstvom Antoanete Radočaj-Jerković i Davora Dedića, koji će izvesti pjesme ‘Imagine’ Johna Lennona, ‘Lux Aeterna’, Z. Randalla Stroopea i ‘Hero’, Mariah Carey.

Goste akademije pozdravit će Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, a program će moderirati Ivana Bodrožić.

Na osvrtu pod nazivom ‘Tko je nama Reihl-Kir?’, od 18 i 50 sati, govorit će Katarina Kruhonja iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Tanja Simić Berclaz, dramaturginja iz Beograda, Miloš Vasić, novinar iz Beograda, Srđan Sandić, novinar, pisac i dramaturg iz Osijeka/Zagreba, Barbara Matejčić, novinarka i spisateljica iz Zagreba/Splita, Boris Pavelić, novinar iz Zagreba, Stanislava Nikolić Aras, spisateljica iz Zadra/Dubrovnika, i Delimir Rešicki, pjesnik iz Osijeka.

Solo opernu točku ‘Gle, kako divno sjaji grad’ iz opere Nikola Šubić Zrinski, od 20 i 45 sati izvest će Dalibor Hanzalek iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, uz klavirsku pratnju Nine Cossetto iz HNK Zagreb.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više