Novosti

Kronika

Slikari-humanisti na Đoli

Likovna radionica ‘Petar Dobrović’, pododbora Darda SKD-a ‘Prosvjeta’, i ove je godine organizovala dvodnevnu likovnu koloniju Đola 2017. koja je okupila četrdesetak slikara iz gotovo cele Hrvatske i Srbije

G0b12sqykqj08mk3dbmwrmeoqcd

Ovogodišnji učesnici likovne kolonije ispred srednje škole

Likovna radionica ‘Petar Dobrović’, koja deluje u sklopu SKD-a ‘Prosvjeta’, pododbora Darda, i ove je godine organizovala dvodnevnu likovnu koloniju Đola 2017. Na njoj se okupilo četrdesetak slikara iz gotovo cele Hrvatske i Srbije.

Dva, suncem okupana septembarska dana, bila su idealna za slikare koji su svojim novim radovima obogatili bogati fundus likovne radionice. Iz godine u godinu odaziv slikara sve je veći pa su se akademskim i već afirmisanim slikarima pridružila i nova imena. Četrnaesti saziv započeo je izložbom slika sa prošlogodišnje likovne kolonije, a prvog dana upriličen je okrugli stol na temu slikarstva Adolfa Waldingera. Nakon toga saziv je protekao u prepodnevnom i poslepodnevnom radu umetnika koji su stvarali nove i različite slike pune senzibiliteta. Karakterističnost novonastalih slikarskih radova je da su predstavili buket pun svetlosti i boja jer baranjska ravnica obiluje nepresušnim izvorima inspiracije. Umetnici su slikali na tragu realizma, drugi impresionizma, a sve je više smelijih koji se neretko usuđuju kopirati europski ekspresionizam.

- Slikari su sa oduševljenjem i ove godine prihvatili naš poziv. Svake godine uključujemo i još po nekog novog slikara tako da nastojimo biti na visini zadatka. Ova godina je malo složenija jer je financijska situacija, kako u Zagrebu tako i na lokalnoj razini teža od prethodnih godina, međutim trudimo se biti na usluzi. I ove godine imamo podršku Ministarstva kulture što nam je izuzetno važno, a u jednom manjem delu podržala nas je i Osječko-baranjska županija. Želimo vjerovati da ćemo, kao i prijašnjih godina, imati pomoć od Općine Darda - kaže Mirko Marković, predsednik SKD Prosvjeta, pododbor Darda.

Koncepcija kolonije je da nastali radovi nisu na prodaju, ali je želja da sledeći saziv ima humanitarnu komponentu u kojoj bi prikupljena sredstva od prodaje slika bila namenjena učeničkim domovima i deci čiji su roditelji slabog imovinskog stanja.

- Ljudi na likovnu koloniju ne dolaze zbog profita i zarade već zato što to vole i zato što su humanisti. Slikarstvo, pjesma i muzika nemaju granica - zaključuje Marković.

Projekt zajedničke galerije, o kojoj maštaju organizatori još uvek nije zaživeo. Slike se povremeno i u raznim prilikama mogu videti, ali većina tih slika još uvek se nalazi u kutijama što je šteta zbog ljubitelja umetnosti i turista koji posećuju Baranju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više