Novosti

Kultura

Сликaр у рингу

У спoмeн нa вукoвaрскoг сликaрa Maту Koвaчeвићa – Eскaвиљa (1944 - 2023.), вукoвaрски пoдoдбoр СKД-a Прoсвjeтa oргaнизoвao je излoжбу њeгoвих сликa кoje су дoнeли пoсeтиoци из привaтних кoлeкциja

Large informator slikar  %c4%87irilica

Kovačevićeve slike iz privatnih kolekcija

Kada je vukovarskog slikara Matu Kovačevića - Eskavilja (1944 - 2023.) jedna novinarka pitala da li ima problema u životu, on je odgovorio: "Da, imam kratke ruke. Da su mi duže, zagrlio bih čitav svet!". I upravo zbog toga, vukovarski Eskaviljo dobio je još jedan nadimak – "slikar prekratkih ruku".

U spomen na jednog od najpoznatijih sugrađana u svetu likovne umetnosti, vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta organizovao je u petak, 13. oktobra, u galeriji Branimir Kurucić, izložbu njegovih slika. Izložba je bila specifična, jer su Eskaviljove slike doneli posetioci iz privatnih kolekcija.

- Za izložbu smo pripremili odabrana Matina dela, koja se nalaze kod dobrih ljudi, koji su ih bez uslova ustupili. Postavili smo 51 Matin rad, od čega je 25 ušlo u katalog, a 26 je izloženo - rekao je autor izložbe i predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković. Dva akvarela Mate Kovačevića Eskavilja na izložbu je doneo njegov prijatelj, slikar Anto Nikolić iz Tovarnika.

- Kao slikar je bio izuzetan, a kao osoba još bolji. Njegove slike su na svim kontinentima, najviše u privatnim kolekcijama jer je najviše svojih slika poklonio prijateljima i ljudima koje je poštovao – rekao je Nikolić.

Eskaviljo je rođen 1944. godine u Podcrkavlju, kod Slavonskog Broda, ali je najveći deo mladosti, radnog i slikarskog veka proveo u Borovu naselju i Vukovaru, a bio je i jedan od učesnika likovne kolonije “Boja Vukovara”. Slikarstvom se aktivno bavio od 1975. godine, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Aktivno se bavio i boksom u Bokserskom klubu “Borovo”.

Nekadašnji urednik fabričkog lista Borovo Božidar Markotić Eskavilja dobro pamti upravo iz tog perioda, kao energičnog mladića. Istakao je da je za promociju njegovog slikarstva najzaslužniji borovski istoričar umetnosti, pokojni prof. likovne umetnosti, Slobodan Drašković. Za uspomenu na prijateljstvo, Markotiću je ostao jedan portret olovkom, koji je Eskaviljo, kako je rekao, uradio za tri minuta. Izložbu je pratio poetsko-filmski i muzički program, u okviru kojeg su posetioci imali priliku da čuju mnoge zanimljivosti iz života poznatog Vukovarčanina.

- Kao član Bokserskog kluba Borovo, Kovačević je imao 250 mečeva. Nije voleo da se tuče, eskivaža mu je bila stil borbe i odatle mu nadimak Eskaviljo. Umetnička žica u njemu je zatreptala po vlastitom priznanju "nakon jednog udarca u glavu", a slikarstvo je učio u likovnoj sekciji KUD-a Maksim Gorki iz Borova naselja. U radu je koristio različite tehnike, olovku, tuš, lavirani tuš, ugalj, gvaš, pastel, akvarel i ulje na platnu. Motivi njegovih slika su pejsaži na Dunavu, čamci i vrbaci, pogledi sa reke na Vukovar, ljudi u različitim situacijama, portreti i autoportreti, prikrivena erotika ženskih tela, ratna trauma grada i ljudi, religiozna tematika odnosno svet mašte i zbilje, propušten kroz emotivni filter umetnikove duše – navedeno je u katalogu izložbe, u spomen na slikara koji je preminuo 27. maja ove godine u nemačkom Spejeru, gde je živeo od 1991. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više