Novosti

Preporuke: izložbe

Slike sjećanja

Kustoski kolektiv WHW obilježava 20 godina vođenja zagrebačke Galerije Nova sjajnom izložbom "Viva la Tranicion!", strip Helene Klakočar dirljiva je i važna posveta zbjegu u El Shatt, a monografija Borisa Cvjetanovića podsjeća na jedan od naših najvažnijih fotografskih opusa

Viva la Transicion! (Galerija Nova, Zagreb, od 26. travnja do 6. lipnja)

Dvadeset je godina otkako kustoski kolektiv WHW vodi Galeriju Nova u strogom centru grada, nezaobilazni izložbeni prostor koji su još 1975. pokrenuli umjetnici Mladen Galić i Ljerka Šibenik u sklopu Centra za kulturne aktivnosti Socijalističke omladine Zagreba. Galerija Nova je ocrtala širok luk od mjesta koje je, na početku, predstavljalo neoavangardne umjetnike povezane s fenomenima poput Novih tendencija i Nove umjetničke prakse 70-ih, sve do današnjeg umjetničkog žarišta koje neprekidno njeguje istraživačke prakse. Također, zahvaljujući stalno razvijanoj radnoj platformi WHW-a, Nova je jedna od internacionalno najznanijih zagrebačkih i hrvatskih galerija; to potvrđuje rođendanska skupna izložba "Viva la Transicion!" kao dio jubilarnog programa Nova 2.0, na kojoj sudjeluju Sanja Iveković, Fokus grupa, Rajkamal Kahlon, David Maljković i Bojan Stojčić. Provodna nit svih izloženih radova je ispitivanje živosti socijalističke tradicije i istraživanje ishoda društvene tranzicije, a među medijski i poetički vrlo raznolikim djelima umjetnika s kojima WHW surađuje odnedavno ili otprije izdvojit ćemo višeslojni rad "Dear Yugoslavia, I Regret to Inform You…" R. Kahlon, američke umjetnice s berlinskom adresom, koja je slikarski intervenirala na reprodukcije ilustracija Vladimira Kirina iz knjige "Narodne nošnje Jugoslavije" i tako vješto i osebujno ulovila tamnija naličja etnocentričnih kultura. "Hope Hotel Phantom", video-instalacija Sarajlije B. Stojčića, na prvo se gledanje duhovito, a zatim sve bolnije i melankoličnije, bavi političkim posljedicama Daytonskog sporazuma. Fantom kruži Europom i Amerikom, fantom povijesti stalno odgađanog kraja, čemu se Stojčić smije samo dok vas ne privuče toliko blizu svom pogledu da više nikako ne možete izbjeći emotivni udarac u pleksus.

 

Helena Klakočar: El Shatt – Fragmenti (UO Javni prostor, Zagreb, 2023)

Partizanski zbjeg na egipatskom poluotoku Sinaj, poznat i kao izbjeglički kamp El Shatt, koji je postojao u finalu Drugog svjetskog rata od 1944. do 1946., u novije vrijeme, čini se, izlazi iz zamagljene povijesti, no prije zahvaljujući umjetnicima nego znanstvenicima. Nora Verde je babina sjećanja na kolektivnu evakuaciju Korčule poslije pada Italije 1943. uključila u svoj autofikcijski roman "Moja dota", a premijera dokumentarnog filma Ivana Ramljaka "El Shatt: nacrt za utopiju", u kojem se bavi i političko-kulturnom organizacijom kampa u kontekstu Narodnooslobodilačkog pokreta, zbit će se na Festivalu mediteranskog filma u Splitu. Helena Klakočar, likovna umjetnica, filmska i strip-autorica, nedavno je objavila strip ili crtani roman "El Shatt: Fragmenti", u kojem oslikava iskustva iz zbjega članova svoje porodice i njihovih sumještana s područja Podgore, ali i stranih ljudi čije je priče nalazila u osobnim dnevnicima i arhivima. Kako naslov kaže, djelo čini niz izvanredno crtanih i iznimno životnih narativnih fragmenata, koji prema principu isječaka iz svakodnevnice pripovijedaju ključnu priču prvo o plovidbi do Hvara, onda o daljnjem zbjegu na Vis, a potom preko Jadrana u talijanski Bari i naposljetku Mediteranom u egipatski El Shatt. Baš zbog jasno uobličenih osobnih pogleda, uvjerljivih detalja i snažnih osjećaja u sačuvanim sjećanjima, čitatelji mogu pojmiti epski zamah godina koje je skoro 30 tisuća žitelja Dalmacije, pogonjenih iskrenom vjerom u uspješni ishod NOB-a, provelo na putovanju života. Dirljivo i važno djelo.

 

Boris Cvjetanović: Društvo (Petikat, Zagreb, 2022)

Borisa Cvjetanovića, zagrebačkog foto-reportera koji je svojim radom označio godine uspona fotografije u okviru jugoslavenskog omladinskog tiska i umjetnika koji je brojnim antologijskim serijama obilježio posljednjih 40 godina razvoja fotografije u nas, na ovim stranicama ne treba posebno predstavljati. Krajem 2022., njegovu opsežnu monografiju "Društvo", prvu u planiranom diptihu, objavio je Petikat pod uredničkom paskom Borisa Greinera i s tekstovima Leonide Kovač i Branke Slijepčević. Sve analogne, crno-bijele i ranije izlagane foto-serije, osim već ukoričenih "Prizora bez značaja", uvrštene su u ovu knjigu, koja ne samo što dokumentira neke od vrhunaca društveno-kritičke fotografije u Hrvatskoj i Jugoslaviji, ali i Europi kasnog 20. stoljeća, nego i fiksira sutonsko socijalističko i (post)tranzicijsko vrijeme 80-ih i 90-ih u prizorima koji nepogrešivo utjelovljuju tadašnja podvojena stanja i nejasne snove. Nije se lako odlučiti na nabavu umjetničke monografije, no ova je jedna od onih koje vrijedi uvijek imati pri ruci. 

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više