>

novosti logo

Piše M.J.

‘Snaga otpora’ na sisačkoj Šetnici

Dan antifašističke borbe, državni praznik koji se proslavlja 22. lipnja u spomen na osnivanje Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica, Siščani će u srijedu obilježiti prigodnim programom ‘Snaga otpora’ na svojoj Šetnici uz rijeku Kupu. Događanje organizira Građanska inicijativa za 22. lipanj u suradnji s Gradom Siskom.

‘Razgovori o antifašizmu’, na početku Šetnice Slave Striegla, počinju u 17 i 30 sati, a na njima će govoriti Marija Ćaćić, urednica ‘Zareza’, Marijan Bogatić iz sisačkog Gradskog muzeja, i profesor Hrvoje Klasić. Teme razgovora bit će razvoj grada Siska u 20. stoljeću, Narodnooslobodilačka borba, Prvi partizanski odred, Antifašistički front žena te današnje značenje antifašizma, s obzirom na sve veću revitalizaciju ustaštva, konkretiziranu ustaškim skandiranjima na stadionima, nekažnjenim iscrtavanjima svastika, klerikalizaciji javne televizije te ‘odstrelu’ brojnih novinara, novinarki i organizacija civilnog društva.

Na nastavku događanja od 18 i 30 sati predstavit će se Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), kolektiv koji nastoji obnoviti tradiciju antifašističke borbe u suvremenom kontekstu kroz ulične akcije, marševe i medijske aktivnosti, sa svojim časopisom ‘Nepokoreni grad’.

Pjevački nastup zborova Le Zbor i Zbor/Xop planiran je od 19 i 30 sati, nakon čega će od 20 i 45 krenuti filmska večer na otvorenom. Prikazat će se igrani film ‘Akcija stadion’, redatelja Dušana Vukotića, koji je baziran na istinitom događaju iz 1941. godine, kad su zagrebački srednjoškolci pružili otpor ustaškom režimu i njegovim rasnim zakonima.

I na štandovima duž sisačke Šetnice tokom ovog antifašističkog događanja predstavit će se organizacije: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za radničke studije, Nogometni klub Zagreb 041, Centar za mirovne studije i Mreža antifašistkinja Zagreba.

1/1