>

novosti logo

Šovinističko kukurikanje

Vječna fascinacija historijskim datumima urodila incidentom u zapadnoj Slavoniji: HDZ oklijeva kazniti svog okučanskog člana Ivicu Pivca koji je vrijeđao roditelje malih nogometaša iz Dervente

Da ni djeca nisu pošteđena nacionalističkog divljanja svjedoči primjer predsjednika Općinskog vijeća u Okučanima, HDZ-ovca Ivice Pivca koji je 8. oktobra izazvao incident na nacionalnoj osnovi na tamošnjem stadionu prilikom prijateljskih i dobrosusjedskih susreta mališana i roditelja iz domaćeg nogometnog kluba Psunj ‘Sokol’ i gostiju iz Dervente.

Vodstvo škole nogometa ‘Mali šampion’ iz Kalenderovaca kod Dervente nekoliko je puta bilo domaćin pionirima kluba iz Okučana i dogovoreno je da novi susret odigraju u Okučanima. Pivcu, inače bivšem pripadniku HVO-a, to nije bilo drago jer je, po njemu, susret na dan pada Bosanskog Broda u ratu 1992. godine u ruke bosanskih Srba bio neprimjeren.

‘Tog dana, dok je trajala utakmica između roditelja, Ivica Pivac dolazi do ograde i psuje ‘srpsku majku’ gostima pred stotinjak djece od 7 do 12 godina, od čega je bilo dvadesetak djevojčica’, izjavio je predsjednik NK Psunj ‘Sokol’ Stipo Kljajić slavonskobrodskom portalu SB plus.

Kad je otišao u službene prostorije da o Pivčevom ponašanju obavijesti načelnika općine Acu Vidakovića, Pivac je u njih nasilno upao, verbalno ga napao i prijetio mu. Kljajić je Pivca prijavio njegovim stranačkim centralama u Zagrebu i Slavonskom Brodu i žali što su na to u HDZ-u ostali flegmatični. ‘Želim javno poslati poruku kako je u pitanju bio incident koji je svojim ponašanjem izazvao neodgovorni pojedinac, a ne članovi kluba’, ističe Kljajić.

Pivac u izjavi SB plusu tvrdi pak da nikom nije prijetio i da nije psovao na nacionalnoj osnovi, ali ujedno pogromaški generalizira te izjavljuje da ‘nije korektno organizirati sportske susrete s onima koji su nas protjerali i to na dan pada Posavine’.

Pivčevo ponašanje najoštrije je osudila i organizacija SDSS-a Požeško-slavonske županije koja pokriva i Brodsko-posavsku županiju. ‘Smatramo da je potrebno spriječiti govor mržnje, posebno iz usta lokalnih dužnosnika koji predstavljaju sve građane i na kojima bi trebala biti odgovornost za stvaranje kvalitetnih preduvjeta za život i unapređenja odnosa dva naroda’, ističu iz SDSS-a. ‘Ovo nije bio prvi slučaj govora mržnje na sportskim terenima u ovom kraju. SDSS poziva općinu Okučane i državne institucije da poduzmu potrebne radnje kako bi se spriječile slične stvari u budućnosti’, dodaju iz ove stranke.

‘Razgovarao sam s načelnikom koji se složio da je Pivčevo ponašanje bilo neprimjereno i da bi za to trebao snositi sankcije’, kaže zamjenik načelnika Okučana Siniša Martinović i dodaje da HDZ, ako treba, ima većinu za smjenu Pivca. ‘Ali sada svi šute i tvrde da ništa nisu čuli’, ističe Martinović koji se plaši da se incident gura u zaborav do nekog novog slučaja.

1/1