>

novosti logo

Društvo Društvo

Srb na vrb

Jasno je da Dražen Keleminec i članovi njegove marginalne proustaške stranke A-HSP žele sabotirati obilježavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, no to, kao ni promocija ustaštva i pozivanje na nasilje, nije policiji bilo dovoljno da u startu zabrani njihovo kampiranje

Autohtona – Hrvatska stranka prava neće ukloniti šator i upozoravamo Ravnateljstvo MUP-a da ga ne pokušavaju ukloniti silom jer se može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju – prijetnja je to koju je Dražen Keleminec, predsjednik filoustaškog A-HSP-a, odaslao policiji nakon što je četiri dana proveo utaboren u centru Srba, mjesta s većinskim srpskim stanovništvom. Tamo je prošlog petka, s još desetak članova svoje stranke, podigao već dobro poznati rekvizit s namjerom da na platou Spomenika ustanku ostane sve do 1. kolovoza. Iako su postavljanje šatora opravdali tobožnjim održavanjem ‘predavanja o Domovinskom ratu’, jasno je da članovi A-HSP-a ovom akcijom žele sabotirati obilježavanje Dan ustanka naroda Hrvatske, koji se 27. srpnja održava u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH. To su morali znati i u nadležnoj Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je prijavu za svoje okupljanje SNV podnio četiri dana prije Keleminčevih pravaša. Međutim to, kao ni činjenica da su A-HSP-ovci već šest godina zaredom u Srbu organizirali skupove na kojima su pozivali na nasilje i promovirali ustaštvo, policiji nije bilo dovoljno da im u startu zabrani kampiranje.

Svoje mišljenje u policiji nisu promijenili ni onog momenta kada su A-HSP-ovci u Srbu razvili ustaške barjake, ni kada su uz pozdrav ‘Za dom – spremni’ i napomenu da je pristup taboru zabranjen ‘četnicima, jugofilima, crvenim boljševicima, komunistima, pupovcima, stanimirovićima, mesićima, pusićima, teršelićima, josipovićima, milanovićima i svim drugim mrziteljima hrvatske države’, na službenim stranicama objavili raspored svog 25-dnevnog boravka. Pored čitavog seta predavanja o obrani Hrvatske i zločinima ‘četnika i Srba’ od Dubrovnika do Vukovara, najavili su i lekcije o ulozi ‘pete kolone u Hrvatskoj’, ‘braće Pupovac u agresiji na Hrvatsku’, ‘Vesne Teršelič i Zorana Pusića i njihovom progonu dragovoljaca Domovinskog rata po uputama četnika Save Štrbca’ i ‘jugoslovenskog web portala Index.hr’.

Keleminca je Dobroslav Paraga prije petnaest godina izbacio iz HSP-a 1861 zbog obiteljskog nasilja. Tadašnju je suprugu pred policijom i novinarima izmlatio u koprivničkom dopisništvu ‘Večernjeg lista’

Prozvani Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige Republike Hrvatske, postupanje policije drži zastrašujućim i nada se da ono neće proći bez reakcija. Kako je kazao u razgovoru za ‘Novosti’, ovaj događaj za Hrvatsku predstavlja puno veću sramotu od iscrtanog kukastog križa na travnjaku Poljuda nad kojim su se svi zgražali.

- Riječ je o stranci koja pored toga što rabi ustašku ikonografiju, oko sebe okuplja malu grupu ljudi koji otvoreno zagovaraju i prakticiraju političko nasilje. Njihovo okupljanje u Srbu ne predstavlja samo skrnavljenje spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, već danas, u 2016. godini, ono pored revizionizma znači i najprimitivniju vrstu poziva na mržnju i nasilje. Ne smijemo zaboraviti da je policija nedavno u Splitu privela i na ispitivanju zadržala čovjeka koji je na bastionu Cornaro ispisao grafit ‘SFSN’ (Smrt fašizmu – sloboda narodu!). Ako policija izdavanje dozvole za takvo okupljanje tumači kao demokratski čin, grdno se vara - rekao je Pusić i dodao da ga okupljanje pravaša u Srbu podsjeća na skrnavljenje spomenika žrtvama ustaškog terora u Veljunu, po kojem je 2000. urinirala Biserka Legradić iz Hrvatskog Blagaja, a potom 2011. i članovi čakovečkog HSP-a.

- Samo što je ovoga puta umjesto doslovnog zapišavanja spomenika ‘zapišan’ hrvatski javni prostor - objasnio je Pusić.

Na potezu je sada ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je Zakonom o javnom okupljanju ovlašten da zabrani svaki skup čiji su ciljevi usmjereni na pozivanje i poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju i bilo koji drugi oblik nesnošljivosti. Istu mogućnost propustio je iskoristiti u veljači ove godine, kada nije spriječio postrojavanje A-HSP-ove stranačke vojske na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, što je godinu ranije učinio njegov prethodnik Ranko Ostojić. Orepić se o mogućem prekidu okupljanja u Srbu oglasio tek petog dana proustaškog kampiranja, kada je Keleminec odaslao priopćenje u kojem je, osim spomenute prijetnje zbog navodne molbe policije da ukloni šator, pozvao MUP ‘da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca’. U razgovoru za Index.hr, ministar je u utorak opovrgnuo policijski ultimatum, ali je rekao da će policija postupati prema hrvatskim zakonima i da nikome neće dopustiti da provodi svoju samovolju. Međutim, do završetka pisanja ovoga teksta Orepićeva poruka urodila je samo pomicanjem šatora za deset metara, ali i uhićenjem Zorana Ercega, splitskog veterana koji se pobunio protiv skupa pravaša u Srbu.

‘Policija mi je zabranila prilaz šatorašima i da im postavljam pitanja. Na moje izričito pitanje da li je meni dozvoljeno boraviti oko spomenika policajac mi je odgovorio da će pitati Dražena Keleminca. Došao sam kraj spomenika, šutio sam. Nisam riječ progovorio. Prišao sam šatorašima, pozdravio ih i pitao kad će početi predavanje. Nakon toga je došla interventna policija i četvero njih me odvelo niz stepenice’, poručio je Erceg za N1 netom prije nego što je odveden na ispitivanje, ustvrdivši da je u šatoru vidio i plinske boce.

Pored mještana Srba, koji su u utorak uputili javni apel predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću i ministrima Zlatku Hasanbegoviću i Orepiću da ih zaštite i podrže u sjećanju na otpor ustaškom režimu, reakciji MUP-a najviše se nadaju upravo članovi A-HSP-a. Ovi politički marginalci svjesni su, naime, da u javni prostor mogu dospjeti jedino izigravanjem zakona i provociranjem nasilja. Riječ je tu o političkom projektu nerealiziranog pravaškog vođe Keleminca, kojega je Dobroslav Paraga prije petnaest godina izbacio iz HSP-a 1861 zbog obiteljskog nasilja. Naime, Keleminec je tadašnju suprugu pred policijom i novinarima izmlatio u koprivničkom dopisništvu ‘Večernjeg lista’, pa je njegov šamar rijedak slučaj obiteljskog nasilništva snimljenog na licu mjesta. Tada je osnovao marginalne Hrvatske pravaše i ujedinio ih s Hrvatskim pravaškim pokretom Krešimira Pavelića, također HSP-ovog otpadnika, u nešto što se zvalo HP-HPP, a danas se naziva A-HSP. Jedini Keleminčev izborni uspjeh bilo je osvajanje vijećničkog mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Iako u svojim nastupima napada HDZ zbog ‘izdaje nacionalnih interesa’, njegova ruka bila je presudna za formiranje HDZ-ove i HSS-ove županijske vlasti. Zauzvrat je za tu političku trgovinu nagrađen članstvom u upravi nogometnog kluba Slaven Belupo.

Posljednjih godina A-HSP za promoviranje ustaštva najčešće koristi društvene mreže, što potvrđuje primjer Darka Kovačevića, predsjednika benkovačkog ogranka te stranke, koji je početkom 2015. godine na svom Facebook profilu objavio desetak fotografija na kojima pozira s uzdignutom desnicom. Na nekim od njih istim pozdravom pozira i šestero njegove djece, među kojima ima i one osnovnoškolske dobi. Nakon što je slučaj prijavljen policiji i centru za socijalnu skrb, Kovačić je u novom statusu poručio: ‘Ja ostajem čvrsto kod svojih Hrvatskih stavova… Veliki vam pozdrav svima šaljem te ugodno veče želim iz Hrvatskoga Benkovca. Bog i Hrvati. Za dom spremni.’

A-HSP-ovci su od izvornih šatoraša očito odlučili prekopirati sve – od rekvizita, pa do javnih prijetnji kojima žele izazvati reakciju MUP-a. Sukob s policijom upravo je ono čemu se najviše nadaju

Međutim, omiljena metoda za privlačenje pozornosti A-HSP-ovcima je ostala organizacija prosvjeda protiv gotovo svega što ima antifašistički i srpski predznak. Ujesen 2010. godine tako su posjetili redakciju ‘Novosti’, ispred koje su, zbog objave naslovnice ‘Oba su pala’, zapalili jugoslavensku zastavu. Ranije te godine organizirali su i svoj prvi prosvjed protiv obilježavanja Dana ustanka u Srbu. Iako su na njemu pozivali na ubijanje Srba i pjevali o ustašama i Anti Paveliću, policija im je za svaku od narednih godina dopuštala okupljanje. Autohtoni pravaši su upravo na primjeru Srba dokazali koliko je represivni aparat fleksibilan kada je u pitanju sankcioniranje kaznenog djela poticanja na mržnju i nasilje. Simpatizerima ustaštva zbog toga je umalo uspjelo da sabotiraju obilježavanje Dana ustanka 2014. godine. Njih pedesetak tada se okupilo na parkiralištu usred mjesta, gdje su postavili razglas preko kojeg su slavili ustaški režim, poistovjećivali vojsku NDH s HV-om i pjevajući ‘Juru i Bobana’. Iako su policajci, među kojima su bili Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije, i Darko Car, tadašnji načelnik PU zadarske, u više navrata na licu mjesta upozoravani na sve neprihvatljive elemente, odbili su reagirati. Policijska postaja Donji Srb podnijela je optužni prijedlog protiv Keleminca nakon dva mjeseca, odnosno tek onoga dana kada je zaprimljena pritužbu SNV-a. Nakon svega je vođa pravaša gonjen prekršajno, a svoj odlazak na ročište iskoristio je za još jedan šovinistički performans: ispred koprivničkog suda je zapjevao ustašku budnicu, zbog čega je početkom ove godine kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 375 kuna. Iako se u presudi eksplicitno navodi da je kazna minimalna, to nije spriječilo Keleminca da sutkinju Dubravku Končar-Brodarić javno prozove zbog srpskog porijekla i optuži je za propagiranje ‘jugoslavenskih i velikosrpskih ideja’.

Prošle godine u Srbu Keleminčevi pravaši otišli su i korak dalje, pa je nakon govora u kojem je jedan od okupljenih istaknuo da je Jasenovac ‘bio radni logor u kojemu je stradalo najviše 400 ljudi’, Keleminec preko novinara Miloradu Pupovcu poručio: ‘Neka zapamti moje riječi – ovo mu je zadnja proslava u Srbu.’ Na inzistiranje novinara da kaže kako to planira postići, nije imao odgovor. Međutim, ovaj nasilnik se u dosjetio da svoju prijetnju može pokušati realizirati igrajući na kartu šatoraša iz Savske 66, gdje je u međuvremenu usavršavao svoj mrzilački zanat. Naime, ne valja zaboraviti da je Keleminec u pauzi od organiziranja prosvjeda, među kojima je bio i onaj protiv održavanja antimilitarističke tribine ‘Drugi rat’ na 20. godišnjicu Oluje u riječkom HNK-u, a koji je okončan fizičkim napadom na posjetitelje kazališta i novinare, viđen na veteranskom skupu tokom kojeg su se ulicama Zagreba valjale plinske boce. Ohrabren nedjelovanjem policije, koja je veteranima dozvolila da 555 dana ilegalno kampiraju ispred Ministarstva branitelja i da se uz pomoć katoličkog klera bez ikakvih sankcija utabore u Crkvi sv. Marka, vođa filoustaške strančice je od izvornih šatoraša očito odlučio prekopirati sve – od rekvizita, pa do javnih prijetnji kojima želi izazvati reakciju MUP-a. Naime, uklanjanje šatora u Srbu i sukob s policijom upravo je ono čemu se A-HSP-ovci najviše nadaju. Jedino tako imaju šanse da tokom predizborne kampanje za nadolazeće prijevremene parlamentarne izbore ime njihove političke organizacije barem donekle ispliva iz mora strančica proustaškog, odnosno pravaškog opredjeljenja. A na sudu će se, ako za tim uopće bude potrebe, na kraju braniti primjerom svojih idola iz Savske.

1/1