Novosti

Kronika

Stanje na Baniji središnja tema na Odboru za dijasporu

Na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Beogradu sudjelovali su predstavnici SNV-a, ZVO-a i SPC-a u Hrvatskoj. Dragana Jeckov istaknula je da se ne smije zaboraviti da je prva i najznačanija pomoć u potresom razorenoj Baniji došla upravo iz Republike Srbije

Large nestorovi%c4%87

Delegatkinja SNV-a Jelena Nestorović na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu (foto SNV)

Na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, održanoj 18. februara u Beogradu, sudjelovali su Dragana Jeckov, zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a, Jelena Nestorović, koordinatorica volontera i vijeća SNV-a na terenu, Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća opština (ZVO) iz Vukovara te petrinjski paroh Saša Umićević.

Dragana Jeckov istaknula je da se ne smije zaboraviti da je prva i najznačanija pomoć u potresom razorenoj Baniji došla upravo iz Republike Srbije te da svo ovo vrijeme stiže ne samo materijalna pomoć, već i solidarnost prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

"Banija je razorena ratom, raseljena, obuhvaćena epidemijom i na kraju razorena potresom, ali se pruža prilika da se potpuno revitalizuje u najširem ekonomskom, infrastrukturalnom, socijalnom i demografskom smislu", rekla je Jeckov.

Jelena Nestorović je kazala da je Banija ostala bez vode, bez puteva i da je to posao koji će trajati i "nije odgovornost Srbije, ali doprinos Srbije jača Srbe u Hrvatskoj."

O potresu i situaciji na Baniji govorio je i protojerej Saša Umićević, koji je od prvog dana aktivno i nesebično pomagao narodu Banije i surađivao s humanitarnom akcijom SNV-a “Banija je naša kuća”.

"Zemljotres ne bira ni veru, ni nacionalnost, on razara sve pred sobom. Sve se može popraviti i nadoknaditi, ljudske žrtve su nenadoknadive", rekao je protojerej. Dodao je da je Banija ostala pusta, bez ljudi, a nakon potresa Petrinjska parohija je ostala bez ijedne crkve.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je kako je važno održati kontinuitet pružanja podrške i pomoći te da je odgovorna politika Republike Srbije zaslužna za pravovremeno pružanje pomoći susjedima.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović rekao je da da se u poslednje vrijeme region, ali i ostatak svijeta, suočava s prirodnim katastrofama, društvenim i ekonomskim problemima.

Predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić je rekao da su stanovnici Banije po tko zna koji put ostali bez ičega, a Srbija je prva priskočila u pomoć i to ne samo srpskoj zajednici, već svim građanima Hrvatske bez obzira na nacionalnost.

"Milion evra pomoći koje je Srbija uputila Vladi Republike Hrvatske namenjeno je svim stradalnicima zemljotresa. Srbija se ponovo pokazala kao lider u regionu, a predsednik Vučić kao neko ko hoće da gradi dobrosusedske odnose“, rekao je Jeremić, naglasivši da je pomoć Srbije kontinuirana i da se u proteklih par godina povećala za 300 odsto.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više