>

novosti logo

Stari filmovi i nove tehnologije

Na ovogodišnjem Animafestu u Zagrebu, koji će se održati od 28. rujna do 3. listopada, bit će prikazano preko 300 filmova iz 40 zemalja svijeta, najavljeno je na konferenciji za medije

Na ovogodišnjem izdanju 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, koji se od 28. rujna do 3. listopada održava u Kinu SC, dvorani Teatra &TD-a, Kinoteci i na drugim gradskim lokacijama, bit će prikazano preko 300 filmova iz 40 zemalja svijeta, najavljeno je na konferenciji za medije u Francuskom paviljonu Studentskog centra. Tom prilikom prisutnima su se obratili umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić te autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima.

Uz prestižna natjecanja međunarodnih, studentskih i hrvatskih filmova, te filmova za djecu bit će prikazani brojni drugi programi poput onog vezanog uz mađarsku kinematografiju, potom program Majstori animacije s retrospektivama Georgesa Schwizgebela, Pavla Štaltera, te izborom i hrvatskih klasika iz 1972. koji uređuje Boris Dovniković Bordo, proslava 60. godišnjice festivala u Annecyju, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII i masterclassovima, trostruki izložbeni program te bogat Program za djecu i mlade.

Daniel Šuljić podsjetio je da je festival od 1972. u samom svjetskom vrhu i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija grada Zagreba, posebno zato što Animafestov Grand Prix kvalificira za nagrade Oscar, European Animation Award i Annie Awards. Zbog toga je za Animafest 2020 prijavljeno ukupno više od 1800 filmova, od čega 861 film za međunarodnu i 900 filmova za studentsku konkurenciju. Među filmovima izdvojio je četiri hrvatska u ovoj najjačoj svjetskoj konkurenciji: ‘Arku‘ Natka Stipaničeva, hrvatsko-srpsku koprodukciju ‘Umorstvo u katedrali‘ Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, spot ‘The Closing Door‘ Lucije Mrzljak za pjesmu oskarovca i dobitnika Emmyja Glena Hansarda, kao i hrvatsko-estonski ‘Toomas ispod doline divljih vukova‘ Chintis Lundgren.

U natjecateljskim programima bit će prikazano po 40 filmova u međunarodnom i studentskom natjecanju, te filmova za djecu, dok će u hrvatskom natjecanju biti 19 filmova. Sve projekcije natjecanja studentskog filma, koje broji 40 djela, besplatne su zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke.

Matea Milić govorila je o animacijskoj kinematografiji Mađarske – zemlje u fokusu Animafesta 2020. dok je Paola Orlić među gostima posebno istaknula dobitnika festivalske Nagrade za životno djelo Georgesa Schwizgebela.

U retrospektivnim programima Animafesta 2020 zaslužno mjesto pripada i Zagrebačkoj školi crtanog filma – uz tradicionalni osvrt Borivoja Dovnikovića Borde, ovoga puta na 1972. godinu, Animafest 2020 odaje počast Pavlu Štalteru, jednom od istaknutih autorskih osobnosti Škole. Matea Milić je govorila o proslavi 60. rođendana festivala u Annecyju, najvećeg svjetskog festivala animacije koji u Zagrebu prikazuje bisere francuske animacije u izboru umjetničkog ravnatelja Marcela Jeana,

Pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić govorila je o tradicionalnoj vezi Zagreba i Animafesta kao, kako je naglasila, najznačajnijeg hrvatskog filmskog festivala i najavila prikazivanje filmova na brojnim lokacijama, naročito u kvartovima u suradnji s kulturnim centrima.

Kako zbog pandemije Animafest 2020 ne može, kao što je to činio prethodnih godina, ugostiti više od 2000 mališana u kinu, omogućeno je besplatno online praćenje u školama i vrtićima filmova za djecu, rekla je Matea Milić.

1/1