Novosti

Društvo

Štetočina s tvrđave

Degutantan postupak Miloša Stojkovića, koji je boravak u Kninu u sklopu humanitarne delegacije iz Srbije iskoristio za poziranje na kninskoj tvrđavi i nacionalističke izjave na Facebook-profilu, izazvao je nepodijeljenu osudu srpske zajednice u Hrvatskoj

Large pxl 020320 28245103

Kninska tvrđava (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Degutantan postupak Miloša Stojkovića, koji je svoj boravak u Kninu u sklopu humanitarne delegacije iz Srbije iskoristio za poziranje na kninskoj tvrđavi i nacionalističke izjave na svom Facebook-profilu, izazvao je nepodijeljenu osudu javnosti, uključujući srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Podsjetimo, teolog Stojković Knin je nazvao "srpskim i okupiranim", izjavio da "stoji u srpskoj Krajini" i poručio "dao Bog da jednom vratimo srpsku zastavu gdje se sada vijori hrvatska".

Tim povodom opravdano se oglasio i gradonačelnik Knina Marko Jelić, koji redovito osuđuje ispade mržnje prema Srbima, zagovara složan život i poziva Srbe da se vrate, dok je Ministarstvo za vanjske i evropske poslove uputilo protestnu notu. Stojkovićev postupak komentirao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević. "Mislim da je Stojković prvenstveno iznevjerio domaćinstvo domaćina gradonačelnika Knina i napravio veliku štetu Srbima i Kninu i srpskoj zajednici u cjelini. Podriva sve što brojni srpski humanitarci čine, dolaze na područje pogođeno potresom, donose pomoć, građevinski materijal, kontejnere, ne pitaju tko je tko, aktivno su se uključili SNV, SPC... Velike napore za solidarnost i dobrosusjedske odnose pojedinac za nekoliko lajkova, želeći promovirati sebe ili ne znam koga, pokušava minirati", rekao je Milošević.

Čin je također osudio predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac nazvavši ga iznimno štetnim i sramotnim. "Govoriti ratnim jezikom, kojem nema mjesta u odnosima dviju zemalja, natjecati se u ratnim pričama i ratnim retorikama nešto je što ne može imati mjesta u današnje vrijeme jer je štetno za mlade Srbe i Hrvate, ali i za Srbiju i Hrvatsku", rekao je Pupovac medijima. "Sramota je da se plemenita gesta podjele paketića djeci povodom praznika Svetog Save, što su podržale relevantne institucije, ocrni i kompromitira nepotrebnim, blesavim i iznimno štetnim porukama", podvukao je Pupovac.

"Svaki ovakav čin moramo osuditi i vjerovati da se ovo neće događati i nastaviti živjeti jednim ljepšim i boljim životom", izjavila je medijima saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga. "Tko se hoće junačiti, najbolje bi bilo da dođe ovdje, zajedno da živimo i da se zajedno borimo za bolji život Srba u Hrvatskoj", rekla je.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više