>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Što su Nijemci znali?

History je započeo emitiranje izvrsne serije o Trećem Reichu. Hitler se, to je jasno, u svojoj vlasti mogao osloniti na potporu većine Nijemaca. ‘Pogledajte’, govori Nijemac u razrušenom Nürnbergu, ‘što nam je Hitler napravio.’ ‘A niste li mu vi u tome nešto pripomogli?’ uzvraća američki vojnik, i to je pitanje na koje serija traži odgovor

Dnevnik, HRT, 23. kolovoza, 19:00

Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Ljubomira Drndića i Nikolu Štedula kao borce protiv totalitarizma. U korektno suhom prilogu (off-ton, off-ton) reporterka Dnevnika prednost daje Daši Drnd čiji je otac Ljubomir, istarski partizan, odlikovan posmrtno. Štedula predsjednica, vidimo u insertu, odlikuje kao ‘promicatelja hrvatske državotvorne misli i borca za neovisnu Hrvatsku’. Nikola Štedul je, recimo to onima koji ne znaju, objavio knjigu ‘Križar ili Duh slobode’, na čijoj naslovnici piše: ‘Pustolovno-patriotski roman o borbi ustaške gerile protiv Titove Jugoslavije neposredno nakon 2. svjetskog rata’. Lijepo. Tema romana je, kako piše u reklami za knjigu, ‘oružana borba križara (ili škripara) – ustaške gerile koja nije priznavala poraz NDH – protiv novog jugoslavenskog poretka… Radnja je puna akcijskih prizora, ocrtan je socijalni ambijent tadašnje Hrvatske i poslijeratne Hercegovine…’ Roman je prvotno objavljen 1978. u Chicagu, na engleskom jeziku. Antitotalitarno, nema što. Štedulu dati i Danicu za kulturni rad, dogodine.

Dnevnik, HRT, 25. kolovoza, 19:00

Uredništvo Dnevnika korektno je prikazalo Milanovićev va banque s braniteljima. Dali su tonski zapis nekoliko njegovih izjava koje su digle regiju na noge, a uz zvučnu snimku pustili su i manje-više doslovan prijepis rečenica, koje su u dnevnom tisku izašle u djelomično friziranom obliku. Branitelji su naime prema dogovorenom scenariju trebali uvući Milanovića u ‘bratstvo-jedinstvo’ spiku, no on je okrenuo pilu naopako pa opleo po komšijama. ‘Naša politika sa Srbima u Hrvatskoj je da su to naši građani i pokušavamo ih što više privući i obgrliti, tu će živjeti, ali vlada u Beogradu je beogradska čaršija; ne samo da nisu naši, nego se ponašaju bahato, vidim da se snalaze u košarci i vaterpolu, ali politika je kompliciranija… I ako bude potrebno, blokirat ćemo im pregovore, i ne samo da ćemo blokirati pregovore, nego ćemo donijeti zakon po kojemu ćemo proganjati njihove počinitelje na Kosovu…’ Na Milanovićevu izjavu ‘fućka se meni za pozdrav Za dom spremni’ nepoznati glas kaže da su ‘momci pod tim pozdravom ginuli u ovom ratu za svoju slobodu’. Glupost i krivotvorina: čak je i Tuđman pozdrave ‘Za dom spremni’ smatrao podvalom KOS-a, pa bi bilo dobro prekopati po arhivi Hrvatske vojske da se vidi gdje je to taj pozdrav korišten. Tako je govorio Milanović, i još svakako, pa je izazvao silnu dževu u zemlji i regionu. Kako god bilo, idući dani pretvoreni su o plebiscit o šefu SDP-a, koji je ovim potezom progutao cijelu kampanju i ukrao šou HDZ-u, po drugi put na istu foru.

Hitlerov narod, History, 27. kolovoza, 22:00

History je započeo emitiranje izvrsne serije o Trećem Reichu. Hitler se, to je jasno, u svojoj vlasti mogao osloniti na potporu većine Nijemaca. Vječna su pitanja u vezi nacizma: što su Nijemci znali? Što su mogli znati? Jesu li znali? Jesu li se slagali oni koji su znali? Koliko su zdušno u svemu sudjelovali? Je li se išta moglo spriječiti? Serija kombinira dokumentarne snimke s igranim sekvencama visoke uvjerljivosti. ‘Pogledajte’, govori Nijemac u razrušenom Nürnbergu, ‘što nam je Hitler napravio.’ ‘A niste li mu vi u tome nešto pripomogli?’ uzvraća američki vojnik, i to je pitanje na koje ova serija traži odgovor. ‘Nijemci nisu zao narod’, kaže mladić čija je majka bila Njemica a otac Židov, pa je zato izbačen s fakulteta. Pa dodaje: ‘Ali su posve ravnodušni.’ U Njemačkoj je u vrijeme Reicha živjelo oko 500.000 Židova, manje od jedan posto. ‘Hitler ih je predstavljao kao tumor’, kaže narator. ‘A što se s tumorom radi, zna se. Odstranjuje se.’ U vrijeme oslobađanja Njemačke, autor scenarija, američki vojnik u toj zemlji, primijetio je ‘strašnu prazninu. Ona je nastala kad je ta skupina iskorijenjena iz Njemačke…’

Europa danas klizi udesno. Jezive slike Drugoga svjetskog rata, s njegovim najvećim zlima, logorima za istrebljenje, Gestapom i satelitima, sele se u drugi plan ili bivaju osporene. Hrvatski ministar kulture izdaje knjige koje tvrde da su Židovi od holokausta stvorili industriju, konjunkturnu trgovačku granu. Neki naši povjesničari silno se trude da te slike što dublje potisnu. Oni povijest ne proučavaju zato da bi je spoznali, već zato da bi je ponovili.

Točka na tjedan, N1, 28. kolovoza, 9:00

U odličnoj jutarnjoj emisiji Nataše Božić novinari Dragana Radusinović i Frenki Laušić naširoko su komentirali Milanovićevu izjavu da mu ‘mama nije bila vojna lekarka’. ‘To je po malignosti najgora izjava koju je Milanović dao, ali i općenito nekog od naših političara u posljednjih 25 godina. To je klasična šovinistička izjava. To je jedna tako prljava izjava’, kazao je Laušić, ističući da je nedopustivo što se Milanović nije ispričao nakon što je snimka izašla u javnost i da nisu reagirali njegovi kolege iz stranke. Laušić je primijetio da Milanović posljednjih nekoliko godina ‘jaše na nacionalističkom diskursu’, da je formalno SDP-ovac a da je po onome što govori zapravo više HDZ-ovac, ali da to mora skrivati, te je mišljenja da se, nakon što je snimka izašla u javnost, morao ispričati. Dragana Radusinović rekla je da ‘ta izjava nije neobjašnjiva i neoprostiva, ali to se ne bi smjelo tolerirati, nikome od političara koji žele dobro zemlji. Bilo bi prihvatljivije da je to rekao Aleksandru Vučiću u lice’. Političke posljedice ovog cirkusa s mamom lekarkom bit će dalekosežnije od rasprave o političkoj korektnosti. Značajan dio rubnih desnih medija živio je od prekapanja obiteljskih genealogija i upiranja prstom u ‘kriva krvna zrnca’. Više to neće moći.

Dnevnik, Nova TV, 29. kolovoza, 19:15

Božo Petrov na prošlim je izborima papagajski ponavljao: Zanimaju nas samo reforme, reforme, reforme. Na svjetonazorska pitanja nisu htjeli odgovarati jer da to nije bitno. Na taj su način sakupili golem broj prosvjednih glasova s ljevice, desnice i iz centra. U ovogodišnjoj anketi Nove TV ipak su se dijelom razotkrili kao klerikalno-desna stranka. Vidimo recimo da unošenje prava branitelja u Ustav ocjenjuju visokom ocjenom, desetkom, dok je pravo na pobačaj ocijenjeno samo četvorkom… Most je političko krilo Crkve. U ovom mandatu imaju lavovske zasluge za miniranje kurikularne reforme i klerikalizaciju svih programa javne televizije i radija. Važni članovi ove stranke, Ivica Relković, Božo Petrov i Nikola Grmoja, ljudi su Hrasta. Nisu oni neutralni prema ideologijama, nego skrivaju svoju orijentaciju jer znaju da pod zastavama Hrasta, Grozda i U ime obitelji ne bi dobili više od nekoliko tisuća glasova. No commedia e finita, na ovim izborima svi će znati da je glas za Most zapravo glas za Željku Markić, Kaptol, biskupa Košića, pa tko voli nek’ izvoli.

1/1