>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Zlodjelo u raju

Ukoliko vam se ne da ubijati ‘antinostalgičarskim’ TV serijama kojima će HRT cijelo ljeto overdozirati štovano obćinstvo, uzmite na Picboxu seriju ‘Rivijera’: u ambijentima neviđene raskoši, čiji su vlasnici ljubitelji skupih umjetnina, najluksuznijih automobila i najelegantnije odjeće, vara se na porezima, vara se državu, i to se radi naveliko

Intervju s Blaženkom Divjak, Dnevnik.hr, 11. lipnja

Na pitanje smeta li joj Bandićeva posprdna titula ‘gospođa ministarka’, ministrica Blaženka Divjak u zanimljivom razgovoru za Dnevnik.hr reagira damski. ‘Ako se aludira na moje kompetencije za obavljanje ministarske funkcije, ta je aluzija potpuno promašena, ja sam redovita sveučilišna profesorica u trajnom zvanju. Kad je Bandić studirao općenarodnu obranu, ja sam studirala matematiku i fiziku’, rekla je. Priznala je da ni ona ne može otkriti motive čudnovatoga gradonačelnikovog ataka. Poznajući Milana Bandića, možemo isključiti sve uzvišene razloge – nejasno je samo kakva ga je nepodopština motivirala ovaj put. ‘Naljutila sam ga kad smo uvodili obveznu informatiku, pa kad smo rekli da ćemo ograničiti i cijenu i težinu udžbenika i sad je ovo već treći put, ali nismo razgovarali o tome, ne znam što ga zapravo ljuti’, kazala je Divjak. Upitana želi li možda Bandić postati ministar obrazovanja, odgovorila je kako bi to trebalo pitati dotičnoga. Ministar obrazovanja Bandić, to bi bilo sjajno!

Vijesti iz kulture, HRT, 11. lipnja, 23:00

Dvorana Lisinski – to je 1800 mjesta – bila je, kako vidimo u ‘Vijestima iz kulture’, krcata: na premijeru dokumentarnog filma ‘Nebeska tema’ sjatio se tout Zagreb. To je i logično jer je tema filma bio mrtvi idol, Vlada Divljan, dobri dečko jugoslavenskog rocka čije su pjesme zapisane za vječnost. Idoli su velika grupa, njihova ploča ‘Odbrana i poslednji dani’ proglašena je najboljim yu-albumom, a Divljan je i nakon raspada skupine imao zapaženu karijeru s Ljetnim kinom. Posebno je dirljiva činjenica da se oko Divljana okupila cijela predratna scena – nigdje taj ljepuškasti pjevač nije iza sebe ostavio loš trag, samo ljubav. ‘Nebeska tema’ je zapravo film koji iskače iz žanrova; premda formalno dokumentarac, snimljen je i montiran gotovo kao igrani. S druge strane, iako je riječ o biografiji, ‘Nebeska tema’ je ljubavna priča. Obiteljske scene divne su, dirljive, emotivne, tople i, što je najvažnije, iskrene i uvjerljive. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li HRT prikazati cijeli film, a ne samo vijesti o njemu.

U mreži politike, Mreža TV, 12. lipnja, 20:00

Dokle smo dogurali! Ivan Pernar, dojučerašnji čudnovati kljunaš hrvatske politike, počeo je doživljavati sebe kao mainstream, a ljude koji su alternativa njegovoj politici nazivati – čudnovatim kljunašima! ‘On je neki čudnovati kljunaš u politici, odnosno neobična pojava’, rekao je Pernar Miljenku Milanoviću, voditelju emisije ‘U mreži politike’, kojega je Pernarovo gostovanje sad učinilo poznatim. ‘Ako bi Mislav Kolakušić bio za revolucionarni program, rado bih s njim išao na izbore, ako bi on htio sa mnom. Ali pitanje je da li Mislav Kolakušić želi stvari koje mi želimo’, rekao je Pernar. On bi revoluciju dakle provodio – na izborima!? Takav koncept revolucije još nismo čuli. Uredniku i voditelju emisije čestitke na ekskluzivnom gostu, čovjeku koji se bunio protiv medija sve dok mu mediji nisu postali neophodni, čovjeku koji se bunio protiv uštirkanih političara sve dok i sam nije okačio kravatu oko vrata, a protiv privilegija sve dok su to bile tuđe privilegije.

Novi dan, N1, 13. lipnja, 09:00

Najprije Elvir Mešanović, a onda i Hrvoje Krešić govore o Bandićevim ‘žetončićima’… Milan Bandić uvijek je imao, nogometnim rječnikom rečeno, ‘jaku klupu’, nikada taj ziheraš nije išao u okršaj ako nije imao rezerve koje mu jamče pobjedu. Nervoza je, međutim, učinila svoje – zaprijetio je Blaženki Divjak smjenom, a Andreju Plenkoviću raspadom vladajuće većine, no propucao je jedino vlastita koljena! Pokušavajući sakupiti potpise za smjenu Divjak, uspio je dobiti podršku samo tri zastupnika. Ostali – postalo je jasno – više vole Plenkovića. Gradonačelnik je postao predmet ismijavanja. Zagreb, čini se, ima šanse.

Rivijera, Pickbox

Ukoliko vam se ne da ubijati ‘antinostalgičarskim’ TV serijama kojima će HRT cijelo ljeto overdozirati štovano obćinstvo, uzmite na Picboxu seriju ‘Rivijera’. Tko god je predodžbu o tom božanstvenom predjelu Francuske stekao na temelju slika Raoula Dufyja, glasovitog francuskog fovista, neće biti razočaran najuspješnijim uratkom kanala Sky svih vremena, čije dvije sezone – svaka ima po deset epizoda – u cjelini možete pogledati na Pickboxu. Radnja ‘Rivijere’ je zlodjelo u raju: u ambijentima neviđene raskoši, čiji su vlasnici ljubitelji skupih umjetnina, najluksuznijih automobila i najelegantnije odjeće, vara se na porezima, vara se državu, i to se radi naveliko. Milijunaši trguju umjetninama milijunske vrijednosti i tako peru novac, u igru se upliću poslovični negativci, Rusi, radnja se lako prati, glumci su dobri, a svaki je kadar pažljivo izrađen dragulj, praznik za oči.

Serija prati Georginu Clios (Julia Stiles), američku kustosicu čiji se život okrenuo naglavce nakon smrti supruga, milijardera Constantinea Cliosa koji je poginuo u misterioznoj eksploziji jahte. Georgina postaje uronjena u svijet laži, dvostrukog posla i kriminala, dok pokušava otkriti istinu o smrti svoga supruga, piše u promo-materijalu serije Neila Jordana, koju toplo prinosimo vašoj pozornosti, kako bi rekao Plenković.

1/2