Novosti

Stogodnjak

1.1.1921. – 8.1.1921.

Glasila se bave "otkrivenom komunističkom zavjerom u zemlji", pa uz ostalo pišu i ovo: istragom se uspjelo ući trag komunistima koji su pripremali prevrat u zemlji, bio je već izrađen plan o prevratu, a instrukcije su stizale ravno iz Moskve i to vezom preko Rumunjske, Bugarske i Mađarske 

Large rudnik

Revolucija je trebala krenuti iz u Trbovlju (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Sva se glasila bave "otkrivenom komunističkom zavjerom u zemlji", pa uz ostalo pišu i ovo: istragom se uspjelo ući trag komunistima koji su pripremali prevrat u zemlji, bio je već izrađen plan o prevratu, a instrukcije su stizale ravno iz Moskve i to vezom preko Rumunjske, Bugarske i Mađarske. Čak su i neki oficiri garde bili u službi komunista, pišu novine i dodaju da je prevrat imao započeti štrajkom rudara u Trbovlju. U planu zavjerenika je bilo i da ubiju mnoge ugledne ličnosti, a na popisu se nalazio i sam regent. Novine također javljaju o brojnim hapšenjima komunista širom zemlje, a najviše u Beogradu gdje je već pritvoreno oko 200 osoba.

Broj ruskih izbjeglica u Jugoslaviji dosegao je brojku od 150.000. U zemlju su uglavnom stizali brodovima, preko Kotora, i pritom nije zabilježen niti jedan incident. Međutim, 17. prosinca u kotorskoj luci dogodilo se nešto o čemu je pisala cjelokupna svjetska štampa: dvama brodovima, koji su doplovili iz Carigrada, i na kojima je bilo oko 4000 većim dijelom bolesnih izbjeglica s Krima bilo je zabranjeno iskrcavanje. Lučke drvene barake koje su služile kao karantena bile su, naime, već pretrpane, pa više nije bilo mjesta ni za jednog jedinog imigranta. Izbjeglice su stoga morale ostati na brodovima, zbog čega se u dijelu Evrope protestiralo. Jugoslavenske vlasti sve su objasnile u službenom saopćenju i pritom navele: "Prema sanitarnim pravilima jedan dio izbjeglica s Krima mora se podvrći karanteni. Ova se mjera ne preduzima na brodovima, nego u barakama, koje se podižu kad se izbjeglice iskrcavaju. Incident u Kotoru nastao je jedino zbog materijalne nemogućnosti da se barake brzo izgrade…“"

Napokon je riješena tajna zagonetnog nestanka pet remorkera koji su u vrijeme rata plovili Dunavom kod Beograda. Remorkeri su nađeni potopljeni u jednom dunavskom rukavcu kod Kovina, a otkriveni su zahvaljujući dosad nezabilježeno niskom vodostaju Save i Dunava. Beogradske novine pišu da su "remorkeri verovatno potopljeni kad se posle sloma Austro-Ugarske navrat-nanos bežalo iz Srbije. I posada remorkera krenula je u beg. Ali nisu stigli dalje od Kovina. Tu su uplovili u jedan rukavac, gde ih je posada i potopila, ali tako vešto da ih nitko nije mogao otkriti…"

U slavu pravoslavnog Božića Zagrebom je prošla svečana vojna povorka, iskićena badnjacima usječenima u Maksimirskoj šumi. Povorka se kratko zadržala pred pravoslavnom crkvom Preobraženja Gospodnjeg, a zatim nastavila obilazak grada. Uvečer je u dvorani vojarne 35. puka bila upriličena svečana večera i zabava za brojne visoke civilne i vojne uzvanike.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više