Novosti

Stogodnjak

Čaruga umakao potjeri

28. 7. – 4. 8. 1923: Sve važnije novine u državi donose vijest da je "u uze osječkog sudbenog stola dotjerano devetnaest članova zloglasne razbojničke čete harambaše Jove Stanisavljevića-Čaruge koja još od 1918. harači, pali, pljačka i ubija po Slavoniji"

Large stogodnjak

Čaruga 1925. (foto Wikipedia)

Krakovi špijunske afere Androlić-Avdagić šire se po cijeloj državi, ali – osim Italije – zahvaćaju i Austriju i Mađarsku. Vojne i civilne vlasti u Beogradu otkrile su veliku krađu povjerljivih dokumenata, među kojima i raspored trupa u slučaju mobilizacije. Sumnja se da je te povjerljive dokumente ukrao iz vojnog ministarstva Petar Šobota (26) iz Bijeljine, polaznik podoficirske škole, i predao ih mađarskom obavještajnom centru u Segedinu.

Šobota je pod lažnim imenom odsjeo u beogradskom Grand hotelu, ali ga je policija uspjela identificirati i uhapsiti. Dugo je poricao, ali je konačno priznao da je doista bio u dosluhu s mađarskom obavještajnom službom koja mu je za svaki ukradeni povjerljivi akt plaćala po 10.000 dinara. Izjavio je također da on osobno nije krao te dokumente, već je u ministarstvu imao svoga čovjeka – nekoga Veljka Lazarevića – kojem su bili dostupni ključevi trezora s tajnim papirima. Na Šobotov nagovor Lazarević je krao te papire i dostavljao mu ih.

 

Sve važnije novine u državi donose vijest da je "u uze osječkog sudbenog stola dotjerano devetnaest članova zloglasne razbojničke čete harambaše Jove Stanisavljevića-Čaruge koja još od 1918. godine harači, pali, pljačka i ubija po Slavoniji, naročito po našičkom, đakovačkom, požeškom, slatinskom i brodskom kotaru…"

Navodi se da među uhapšenima nema samo Čaruge kojem je u posljednji čas uspjelo umaći potjeri, ali su zato policiji pali u ruke mnogi najbliži Čarugini suradnici, među kojima i 26-godišnji Mladen Simić, za kojega se tvrdi da je i prokazao imena i skrovišta razbojničke družine. Među uhapšenima je i šest žena, starih između 21. i 25 godina.

Novine podsjećaju da se Čaruga za vrijeme rata odmetnuo u "zeleni kader" i da je, "zajedno sa zastavnikom Božom Matijevićem, na Krndiji osnovao razbojničku četu u koju su primali vojne bjegunce i skitnice, prozvavši je kolom gorskih tića. Širom Krndije družina podigla nekoliko logora koji su bili posve vojnički, opasani šančevima i žicom. U tim su logorima razbojnici krili oružje, municiju, odjeću, obuću, a nerijetko i opljačkanu robu i novac…", pišu uz ostalo novine.

 

Radnici koji kopaju šljunak u zagrebačkoj Koturaškoj ulici pronašli su na dubini od jednog metra – tri ljudska kostura. Po sudu liječnika kosti bi mogle biti stare oko 30 godina. Dva kostura pripadaju odraslim osobama, a jedan djetetu ili ženi slabije tjelesne građe. Kraj kostura nije nađen nikakav dokaz da su tijela sahranjena po uobičajenim pravilima, pa policija vjeruje da je riječ o strašnom zločinu koji počinjen prije 30 godina.

 

Katastrofalni požar poharao je dijelove beogradske Velike pijace. Izgorjelo je više od 80 baraka Očajni i goloruki vlasnici baraka – njih oko 200 – riskirajući vlastite živote, probijali su se kroz otvoreni plamen i gusti dim, iznoseći na ulicu i u park Josipa Pančića svoje najvrednije stvari. Ali, malo toga su uspjeli spasiti. Prema prvim procjenama šteta je veća od dva milijuna dinara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više