Novosti

Društvo

Novčanice se ne smiju gužvati

14. 5. – 21. 5. 1921: Iz generalnog inspektorata Ministarstva financija upućeno je upozorenje da zgužvane i više puta presavijene papirnate novčanice, bez obzira na njihovu nominalnu vrijednost, više neće biti zakonsko sredstvo plaćanja

Large stogodnjak

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Mala svjetska senzacija, kad je riječ o dinarskim i drugim papirnatim novčanicama, stiže iz Beograda: naime, iz generalnog inspektorata Ministarstva financija upućeno je upozorenje svim novčarskim ustanovama u zemlji da zgužvane i više puta presavijene papirnate novčanice, bez obzira na njihovu nominalnu vrijednost, više neće biti zakonsko sredstvo plaćanja! Drugim riječima, novčanice se više ne smiju gužvati, niti se smiju presavijati više od jedan put. U protivnom, svaku takvu novčanicu privatne kase ubuduće neće biti dužne primati..

 

Vlada u Beogradu konačno je odlučila da će barunu Pjotru Nikolajeviču Vrangelu, izbjeglom ruskom generalu i jednom od glavnih zapovjednika bjelogardijske kontrarevolucije u Rusiji, dozvoliti dolazak na teritorij kraljevine. Za mjesto boravka bit će određeno neko veće mjesto, gdje će biti smješten i njegov glavni štab. Novine podsjećaju da su ga boljševici potukli 1920. godine, zbog čega je bio prisiljen napustiti Sevastopolj.

 

Miloš Zec, mladi operni pjevač iz Zagreba, doživio je pravi trijumf na svom prvom samostalnom koncertu u zagrebačkom konzervatoriju. "Miloš je sretan posjednik vrlo lijepog basa, baršunastog timbra i lijepoga raspona. Mladi pjevač kojem je, razumljivo, zbog prvog nastupa trema djelomice onemogućila da pokaže sve svoje znanje, veliki je glasovni talent i već predodređen da se razvije u velikog pjevača…" piše uz ostalo glazbeni kritičar Novosti.

 

List "Crnogorski glas" donosi neobičnu vijest iz Cetinja. U njoj se uprava tamošnjeg amaterskog kazališta žali na slab odaziv cetinjske publike na svoje predstave. Kažu da se na nekim predstavama ponekad može naći samo jedan jedini gledalac. "Zaista je žalosna pojava, a naročito kod naše inteligencije i imućnih staleža, što svojom posjetom ne potpomažu ovakav svake hvale vrijedan napor naših amatera, nego se većina, radije i uz mnogo veće troškove, skupljaju na zabave i sijela sumnjive kvalitete po zagušljivim cetinjskim bordelima, kavanama i drugim noćnim zabavištima…“

 

Na kraju mu je ipak uspjelo! Tako je, otprilike, svoju mučnu vijest intonirao novinski izvjestilac iz Mostara. A što se dogodilo? Pišući o početku suđenja Mihi Borozanu (32), pravoslavcu iz okolice grada, novinar je napisao i sljedeće: "Državni odvjetnik tuži Mihu Borozana da je još u decembru 1918. pokušao ubiti svoju suprugu, pucajući na nju iz puške. Samo zahvaljujući sretnim okolnostima žena mu je preživjela. Zatim ju je u septembru 1919. opet pokušao ubiti, bacivši bombu u svoju kuhinju, misleći da mu se tu nalazi žena. Ali, srećom žena je bila izašla iz kuhinje samo nekoliko časaka ranije. Na kraju, 1. novembra 1919. konačno ju je umorio, i to s 49 udaraca nožem, da bude potpuno siguran…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više