Novosti

Stogodnjak

Zagrebački polusvijet

25. 2. – 4. 3. 1922: Baraka broj 4 na Sajmištu uvijek je bila adresa raznih zatočenih, siromašnih, uhapšenih, prognanih, sumnjivih, bez obzira na nacionalnu pripadnost. I Hrvata, i Srba, i Slovenaca, i Čeha, i Nijemaca, i Austrijanaca, koji su se – pod raznim okolnostima – zatekli u hrvatskom glavnom gradu

Large stogodnjak

(foto Wikipedija)

Srušena je Riječka država, kako su je zvali njezini poklonici. U gradu su fašisti izvršili državni udar i uklonili s vlasti autonomaša R. Zanellu koji je pobijedio na nešto ranije održanim izborima za Konstituantu. Najviše izgleda da stane na čelo nove vlade ima A. Depoli, jedan od najgorljivijih Mussolinijevih sljedbenika. Neka glasila sada podsjećaju na ranije brojne "pozive u pomoć riječkih Jugoslavena braći u domovini"… "Još nije naša država u onim granicama, koje njoj odrediše bezobzirni mešetari svjetske tragikomedije na okupu… Mi ne tražimo hvalospjeve ni tužaljke, želimo samo da naša matica-zemlja prizna naš opstanak, naš život i našu spremnost da joj poletimo u krilo, čim padnu one zapreke kojih se na žalost i ona sama obavezala da ih podrži." molili su tada riječki Jugoslaveni, podsjećajući da je "D'Annunziju za vrijeme njegova pašovanja na Rijeci uspjelo da nas sasma uništi i da s njegovim dolaskom izgubimo sve naše pozicije"… "Pomozite nas, braćo! Molimo na prvom redu naše patriotsko novinstvo da rasturi diljem čitave domovine ovaj naš očajni krik…" tražili su tada, uz ostalo, "riječki Jugoslaveni".

 

Tko prati događaje na zagrebačkom dnu, njegov polusvijet, često se susretao i s barakom broj 4 na Sajmištu. To je uvijek bila adresa raznih zatočenih, siromašnih, uhapšenih, prognanih, sumnjivih, bez obzira na nacionalnu pripadnost. I Hrvata, i Srba, i Slovenaca, i Čeha, i Nijemaca, i Austrijanaca, koji su se – pod raznim okolnostima – zatekli u hrvatskom glavnom gradu. "Taj privremeni Zagreb, s vrlo privremenim Zagrepčanima spominje se više i češće nego neka stara i poštovana ulica. Ovu baraku s brojem 4 sagradilo je ratno vrijeme i nekada je bila vesela ratnička kantina. Tu se ratovalo vinom i rakijom, pucalo harmonikom i hvatalo u koštac s poljskim divama koje su dolazile ovamo da vidaju dert ili da bude žar, da budu milosrdnice ratnicima… Prošlo je ratno vrijeme. Ratnici su opet postali solidni muževi i radni ljudi, ali baraka i dalje ostala okupljalište – sada zagrebačkog polusvijeta…" Stoga je, kako se navodi, policija odlučila da se baraka isprazni, a njezina vlasnica optuži za širenje nemorala, ali i krađe. Sud ju je, međutim oslobodio svake optužbe, ali je donio i odluku da se – zbog mogućnosti da se baraka ipak opet počne koristiti u nezakonite svrhe – ona zatvori, a vlasništvo nad njom prenese na grad.

 

"Mlad trgovac – govori srpski, njemački, češki, mađarski i talijanski – želi se upoznati s boljom gospođicom, sa većim kapitalom, kojeg je spremna uložiti u moj posao. Ženidba nije isključena", stoji u oglasu broj 2880.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više