Novosti

Rabljena sedmica

Strah od užičkog kola

Hrvatski MUP je toliko plah da je zaključio kako mu užičko kolo šteti ugledu, pa je kadetkinju koja je inicirala plesanje, snimila ga i objavila izbacio s Policijske akademije

Large rabljena

Nepoćudno kolo – Policijska akademija (foto Grgo Jelavić/PIXSELL)

Kolo

Hrvatskoj policiji smeta užičko kolo. Dekretom je zaključeno da ga se ne smije plesati, odnosno ako ga se pleše i snima, snimljeno nije pametno postavljati na društvene mreže. Devetnaestogodišnja polaznica izbačena je iz Policijske akademije Josip Jović jer je utvrđeno da je u slobodnom vremenu potaknula kolege na plesanje užičkog kola, a potom se i osobno pridružila plesu. Na snimci koja se proširila medijima i društvenim mrežama vidi se skupina mladih ljudi. Mahom pripadnici generacija rođenih nakon Jugoslavije, u samostalnoj Hrvatskoj, odraslih uz obavezni vjeronauk u školama i kojekakvu nacionalističko-klerikalnu indoktrinaciju, a ipak su, nekim čudom, prigrlili užičko kolo kao svoju baštinu. Pa ga spremno zaplesali. Epilog: devetnaestogodišnjakinja, koja je sve inicirala, isključena je iz škole, a protiv odgajatelja se pokreću stegovni postupci. Odgovorni, naime, smatraju da je objavom videa nanesen ugled policiji, premda nisu objasnili na čemu se on temelji i zašto ga ugrožava nevini ples. Policija je represivni dio državnog aparata i odnos prema njoj zasnovan je na racionalnom strahu od sankcija i batina. Od epizode s užičkim kolom u normalnijim bi se državno-pravnim okvirima skrojio zgodan materijal o ljudskosti policajaca u trenucima opuštenosti, no namrgođena i nacionalistička država Hrvatska to je doživjela kao udarac u pleksus. Srpsko kolo na hrvatskoj akademiji? E, neće moći! Godina je 2021. Prije 30 godina bio je rat, prije 20 godina činilo se da se još nismo dovoljno odmaknuli od rata, prije deset godina već se osnovano sumnjalo da su međunacionalne omraze betonirane. Sada je očito kako nema baš puno nade da će u tim stvarima skoro biti napretka.

 

Smrt

U ponedjeljak je zabilježena peta smrt osobe koja je pripadala Oružanim snagama Republike Hrvatske. Kratka informacija veli da je riječ o ženi iz Vukovarsko-srijemske županije, stradala je izvan službe, a policija, vojna policija i nadležno državno odvjetništvo rade ono što se obično naziva utvrđivanjem okolnosti događaja. U međuvremenu, Ministarstvo obrane izdalo je priopćenje o stopi samoubojstava u Oružanim snagama. U njemu piše i ovo: "U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima, psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni." MORH veli i kako se za prijem u vojnu službu provodi psihološko testiranje kandidata te da su liječnički pregledi obavezni svake tri godine. Gdje je onda problem? Na to pitanje MORH ne nudi odgovor.

 

Ostavka

Miroslav Škoro podnio je ostavku. Nije Andrej Plenković, nije ni Zoran Milanović, nije ni Gordan Jandroković, ali što je, tu je, ne valja previše zavirivati u darovano. Škoro je zadnjih mjeseci figurirao kao polulider neke ljute desnice, a nju pretežno čine ljudi koji karijerne ambicije nisu uspjeli zadovoljiti u HDZ-u. Drugim riječima, otišao je šef utješne opcije. Zašto je Škoro dao ostavku sada i nije toliko bitno. Poput svog nekadašnjeg političkog uzora Ive Sanadera, u času odlaska želi biti malo tajnovit. "U principu mantra je nekakva da, eto, ja sam gubitnik, ja sam čovjek koji je, u stvari, razlog zašto se napada Domovinski pokret i ti ljudi. Onda sam nakon jednog razgovora sa svojom obitelji zaključio da je možda najbolje da se nastavim baviti politikom, ostanem u Saboru, ali da se maknem s mjesta predsjednika DP-a. Ja sam svoju utakmicu u smislu predsjednika DP-a otrčao. Dao sam sve što sam mogao, ostavio sam srce na terenu. Volim tu stranku i sve sam napravio u interesu boljitka ove naše države", poručio je Škoro telefonom državnoj televiziji. Na istom mediju oglasio se i Igor Peternel, član DP-a, čiji će nastup ostati upamćen po tome što se pored njega onesvijestila novinarka koja ga je intervjuirala. Škorin naprasni odlazak vjerojatno neće pretjerano uzdrmati DP, jer on i nije osmišljen kao stranka koja će postojati desecima godina. Pokušali su svrgnuti kolege iz HDZ-a, nije išlo, sada im se politička akcija svodi na mudrovanja u parlamentu. Osim toga, s HDZ-om na vlasti svaka se desna stranka ionako pretvara u demokratski dekor s više ili manje dugim očnjacima. Kad državom vlada nešto drugo, a to je bio SDP u dva tužna mandata, desne se stranke pretvaraju u revolucionarne organizacije. Sve to ne treba Škori. Nije uspio postati što je želio, a ovo što jest u politici, ne zanima ga previše. Ima on i boljih izvora prihoda.

 

Hapšenja

Dvanaest je osoba pohapšeno u Splitu. O novoj korupcijskoj aferi je riječ: prema USKOK-ovu scenariju, s jedne su strane poduzetnici i njihova pohlepa za prostorom, a s druge gradski činovnici s razvijenom naklonošću prema tuđem novcu. Između su bili arhitekti, voljni surađivati s obje strane. Najpoznatiji USKOK-ov ulov ovaj put je splitski poduzetnik Zvonko Kotarac, drugoplasirani je njegov kolega Mario Jukić, slijede arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić. S druge su strane jake snage gradskih činovnika predvođene Ladom Pocrnić Mladinić, bivšom voditeljicom Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. USKOK i odvjetnici uhićenih nisu pričljivi u ovom slučaju, narednih ćemo dana vjerojatno znati više o razlozima i sumnjama.

 

Proslava

Od trivijalnih informacija izdvajamo da je Kolinda Grabar-Kitarović, bivša hrvatska predsjednica, ozbiljna kandidatkinja za mjesto glavne tajnice NATO-a te da se Tomo Medved malo posvađao s najgrlatijim braniteljima poput Ilije Vučemilovića i Zorana Marasa koji su nezadovoljni što ih Medvedovo ministarstvo poziva na dogovor o proslavi Oluje nakon što je već dogovorilo cijeli program. "Nismo ničije korisne budale", zagrmio je, prema naslovu jednog novinskog teksta, netko od njih. Tko, nije ni bitno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više