Novosti

Politika

Strojevi u Čerkezovcu?

U općini Dvor održan je novi prosvjed građana i ekoloških udruga protiv izgradnje skladišta na lokaciji vojno-logističkog kompleksa Čerkezovac. Tamošnje stanovništvo sumnja da su pripremni radovi na izgradnji skladišta u vojnim tunelima već započeli

6f1m24wk2osj4q6hr95nylcozut

(foto Boris Ščitar/PIXSELL)

U općini Dvor održan je novi prosvjed građana i ekoloških udruga protiv izgradnje skladišta na lokaciji vojno-logističkog kompleksa Čerkezovac, gdje bi ubuduće trebalo zbrinjavati niski i srednje radioaktivni otpad te istrošeno nuklearno gorivo iz Nuklearne elektrane Krško. Tamošnje stanovništvo ozbiljno sumnja da su pripremni radovi na izgradnji skladišta u vojnim tunelima već započeli, otkuda se, prema svjedočenjima, čuju zvukovi teških strojeva.

Napeto je bilo i na sastanku u općini Dvor, koji je prema riječima načelnika Nikole Arbutine zatražio Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško. Namjeravali su prezentirati Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i načeti priču oko uspostave Centra za gospodarenje radioaktivnim otpadom. No vijećnici su, kaže načelnik Arbutina, jednoglasno odlučili da ne žele slušati sadržaj Nacionalnog programa s kojim su otprije upoznati kroz javnu raspravu, pa je sve ostalo na upitima novinara sudionicima sastanka. Određeno je ipak da načelnik uputi pismo nadležnim tijelima koja se bave problemom radioaktivnosti o njihovim daljnjim namjerama, a također je potvrđen zaključak od 22. aprila 2015. po kojem se stanovnici općine Dvor protive zbrinjavanju radioaktivnog otpada u toj općini. Zna li načelnik nešto o radovima u vojnom tunelu?

- Vidljivo je da se vojska još uvijek nalazi iza kapije. Što se u tunelima događa, teško je nagađati - kazao je Arbutina.

Podsjetio je da je još u februaru od Ravnateljstva za civilnu zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova, koje ima funkciju regulatornog tijela u ovom postupku, i Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike dopisom tražio informacije o radnjama u Čerkezovcu. No odgovor nije dobio. Jednako je prošao njegov dopis Vladi, pa mu ostaje da oba dopisa ponovi. No jedno je sigurno, zaključuje načelnik, uspostava odlagališta opasnog otpada imala bi, osim na Dvorane, štetan utjecaj i na obližnji prekogranični Novi Grad, odakle se također žestoko bune.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više