Novosti

Kronika

Свeтa Пeткa у Чикaгу

Aктивнoсти прeкoмoрских исeљeникa: Oбиљeжeнa слaвa у прaвoслaвнoм хрaму Свeтoг Вaсилиja Oстрoшкoг у чикaшкoм прeдгрaђу Лaкe Фoрeст

Jte1sfv796pz2ncj11qn2tdflz5

Прослава Свете Петке у Чикагу (foto Светозар Данчуо)

Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim gradovima u nedjelju 30. oktobra obilježili su praznik Svete Petke, koju već petu godinu za redom obilježavaju kao svoju slavu.

Svečanost je održana u pravoslavnom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u čikaškom predgrađu Lake Forest. Ceremoniju sječenja slavskog kolača predvodio je sveštenik Đuro Krošnjar, također porijeklom sa Korduna, iz Čemernice između Vrginmosta i Topuskog.

Kako je rekao u prigodnoj besjedi, Kordunaši u ovom dijelu Amerike za svoju su slavu odabrali Svetu Petku kojoj su inače posvećena tri hrama na Kordunu, u Sjeničaku, u Čemernici i na Kolariću pored Vojnića.

Domaćini slave bile su familije Petra Vlajnića, Mile i Mirka Jerosimića, Mile Barbira, Dragice Mrkalj i sveštenika Đure Krošnjara. Za slavsku trpezu oni su priredili tradicionalna jela i pića sa Korduna.

I ovo okupljanje Kordunaša u Čikagu povodom slave Svete Petke imalo je humanitarni karakter. Prikupljeni dobrovoljni prilozi svake godine namijenjeni su za obnovu pravoslavnih hramova na Kordunu posvećenih upravo Svetoj Petki. Ovogodišnja sredstva namijenjena su hramu u Sjeničaku, kako bi se što prije uredila njegova unutrašnjost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više