Novosti

Kultura

Švicarac pa nepodoban

Nastavlja se domoljubno-cenzorska sapunica oko filma ‘Chris the Swiss’: Od 2016. godine hrvatski je film pod udarom pojedinaca i skupina koji žele uvesti cenzuru, kažu iz Nukleus filma

7pabqb7fxdq3vjfdrv8be4egsua

Noćna mora za cenzore – 'Krsto Švicarac' u Cannesu

Dok HAVC putem službenih saopćenja samozadovoljno priopćava o kanskim uspjesima hrvatske kinematografije hvaleći se činjenicom da će se u sklopu programa ‘15 dana autora’ naći dugometražni igrani film ‘Teret’ srpskog režisera Ognjena Glavonića iz manjinske koprodukcije i time da je producenta Olivera Sertića organizacija European Film Promotion odabrala za sudjelovanje u jednoj od rasprava, priči oko filma ‘Chris the Swiss’ – koji će u Cannesu biti prikazan u ‘Tjednu kritike’, ali ne kao hrvatski – još uvijek se ne nazire kraj.

Taj dokumentarni animirani film švicarske autorice Anje Kofmel priča je o Christianu rtenbergu, novinaru koji je postao dragovoljac ZNG-a 1991. godine, da bi potom bio ubijen pod čudnim okolnostima. ‘Chris the Swiss’, u kojem dobrovoljačke inozemne jedinice nisu prikazane u najsjajnijem svjetlu, nije prošao verifikaciju na HAVC-u, navodno zbog potencijalne utuživosti i znatnog odstupanja od prijavljenog scenarija. Hrvatski producenti iz Nukleus filma, kuće koja je radila i na ‘skandaloznom’ filmu o zločinima u Dvoru, tim povodom izražavaju nadu da će verifikacija uskoro biti završena, ali i zadovoljstvo što film ipak neće biti zauvijek bunkeriran.

‘Ako je nekome potrebno da se ponovno stvaraju tenzije po pitanju financiranja filmova koji nisu ideološki podobni, to je prvenstveno problem onih koji vode naše institucije – HAVC-a i Ministarstva kulture RH – jer mi kao produkcija i koautori filma ne možemo kontrolirati takve procese. Jedino da šutimo i ne snimamo filmove, što bi nekima možda i bilo drago, ali na to ne pristajemo’, kažu iz Nukleus filma koji vodi Siniša Juričić.

Upozoravaju da se oko filma već neko vrijeme diže prašina a da ga praktički nitko nije vidio i dodaju da neće odustati od njega, ma koliko ‘Chris the Swiss’ nekima bio gorka pilula. ‘Jedna strana problema jest mogućnost da pojedine odluke HAVC-a i/ili umjetničkog savjetnika proizlaze iz straha od reakcije. Ako je to istina, ako je zaista razlog u takvom strahu, to je poražavajuće za sve filmaše u zemlji, ali i za sve građane Republike Hrvatske. Hrvatski dio ekipe filma ‘Chris the Swiss’ odbija biti taocem tog straha. Od 2016. godine hrvatski je film pod udarom pojedinaca i skupina koji žele uvesti cenzuru. Mi na to nećemo pristati. Nadamo se da će i kolege i javnost shvatiti zbog čega ne pristajemo da netko u kabinetu ili šatoru kroji priče koje smijemo ili ne smijemo pričati. Ne radimo ovaj posao kako bismo pričali lijepe priče o ugodnim temama, već da bismo ispričali važne priče o svijetu u kojem živimo. To je jedini smisao našeg posla’, zaključuju iz Nukleus filma.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više