Novosti

Društvo

Teмeљaц зa пoмирeњe

У Вукoвaру ћe у oквиру Рeгиoнaлнoг прoгрaмa стaмбeнoг збрињaвaњa бити изгрaђeнa згрaдa сa 21-им стaнoм

Yt037uufte8ge6r44qm3prbzjmt

Više od 5000 ljudi u regiji je zbrinuto programom

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) čiji je cilj osigurati trajno stambeno rešenje najugroženijim grupama povratnika i izbeglica te bivših nosilaca stanarskih prava, u Vukovaru je položen kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade sa dvadeset i jednim stanom. Početak radova ozvaničili su državni sekretar Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, Vilita Bel, vršiteljka dužnosti zamenika šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Reč je o projektu ukupne vrednosti 1.262.436 eura od kojih je 68 posto donatorskih sredstava iz Fonda RHP kojim upravlja Razvojna banka Veća Evrope (CEB), a 32 posto su sredstva Republike Hrvatske.

- Ovo je sedmi potprojekat Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj. Do sada smo dobili 15,5 miliona eura bespovratnih sredstava za sve projekte koje provodimo na području Hrvatske, a ujedno time zbrinuli 349 porodica - rekao je Mažar i dodao da su Sjedinjene Američke Države glavni donator za Hrvatsku.

- Ovo je više od krova nad glavom, radi se na neki način o osiguravanju pravednijeg rešenja i kompenzacije za ljude koji su bili prisilno raseljeni. To će takođe doprineti mirnoj reintegraciji i pomirenju među ljudima - istakla je Vilita Bel. Svečanosti je prisustvovao i Mario Pavlović, predstavnik UNHCR-a za jugoistočnu Evropu.

- Mi smo partnerski korektiv i zajedno s Vladama pokušavamo dati jednu humanu dimenziju, ime i prezime, svakome ko će biti stanar ovakvih zgrada. To su osobe koje su, ne svojom voljom, žive žrtve ratnih posledica i danas ih još ima. U četiri partnerske države, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, više od 5.100 osoba je u ovom trenutku već iskusilo dobrobiti ovog regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. To nisu samo kuće, krovovi nad glavom. Kičma ovog programa je integrisani pristup, da zajedno s Vladama pokušamo osmisliti život i budućnost svih budućih stanara koji još nisu našli svoje trajno rešenje. Solidarnost i ono što nazivamo proces pomirenja su vrlo važni elementi ovog programa. Stoga želim da ovaj kamen temeljac bude kamen jednog srećnijeg kvalitetnijeg i boljeg života - poručio je Pavlović.

Ovo je treća nova stambena zgrada na vukovarskom Sajmištu, u neposrednoj blizini kasarne. Dve su izgrađene u okviru Nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja, jedna je useljena, a u drugoj se radovi privode kraju. Rok za izgradnju nove zgrade je oktobar iduće godine.

- Ovim projektom osiguravamo dodatne stambene jedinice na području grada Vukovara za ljude koji žele živeti u Vukovaru, a nemaju rešeno stambeno pitanje. To je na tragu nedavno završenog projekta izgradnje objekta u koji smo uselili ljude deficitarnih zanimanja u Vukovaru, visokoobrazovane kadrove poput biotehnologa, defektologa, psihologa, lekara, arhitekata, pripadnika Hrvatske vojske i policije - rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja nastao je zajedničkom inicijativom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije čiji su ministri vanjskih poslova 2011. godine u Beogradu potpisali zajedničku deklaraciju. U Hrvatskoj su do sada završeni projekti izgradnje višestambene zgrade u Korenici za smeštaj 29 porodica, dve višestambene zgrade u Kninu u koje je useljeno 40 porodica, rekonstruisan je i dograđen dom za starije i nemoćne u Glini za 74 osobe, kupljena je 101 stambena jedinica za potrebe zbrinjavanja bivših nosilaca stanarskih prava, izbeglih i prognanih na području cele Hrvatske te izgrađena stambena zgrada sa 21-im stanom u Benkovcu.

Za još dva potprojekta, koje je Skupština donatora RHP odobrila 6. juna 2018. u Zagrebu, očekuje se zaprimanje sporazuma o dodeli bespovratnih sredstava od CEB-a i njihovo potpisivanje. Kroz ta dva potprojekta biće stambeno zbrinute još 63 porodice, čime će se kroz RHP u Hrvatskoj stambeno zbrinuti 412 porodice.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više