Novosti

Politika

Temeljnim ugovorom do pada vlade

Ugovor sa SPC-om znači suštinski pad Vlade Crne Gore, ističe Daliborka Uljarević. Abazović se nije bavio glavnim zadacima, a Vlada je ponavljala greške prethodnih

Large internacionala  ko%c5%beul

Nije se lako odvojiti od osvojenih pozicija – Dritan Abazović (foto Stevo Vasiljević/Reuters)

Vlada Crne Gore sa Dritanom Abazovićem na čelu usvojila je Temeljni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), prethodno dogovoren sa patrijarhom SPC-a Porfirijem. Ugovor predviđa odvojenost SPC-a i države, SPC-u se priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine, dobija pravna ovlašćenja, bez odobrenja SPC-a u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbjednosne mjere, država se obvezala da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC-a u Crnoj Gori, a otvorena je i mogućnost uvođenja vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama. Temeljni ugovor tek treba potvrditi Sinod SPC-a, nakon čega se očekuje i međusobno stavljanje potpisa. Međutim, najvažnije je da je usvajanjem tog sporazuma Vlada izgubila podršku vladajućeg dijela većine, prije svega DPS-a Mila Đukanovića, te je na korak od izglasavanja nepovjerenja.

- Onakvim forsiranjem i usvajanjem Temeljnog ugovora sa SPC-om, vlada Dritana Abazovića je suštinski pala, a mi sada svjedočimo tehničkoj operacionalizaciji toga pada, kao što je onakvim ustoličenjem mitropolita Joanikija suštinski pala Vlada Zdravka Krivokapića, kaže za Novosti Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je nedavno predstavio rezultate istraživanja CG Pulsa u kom ispitanici kažu da je potpisivanje Sporazuma sa SPC-om na dnu liste prioriteta, kao i da je trećina ispitanih čak i prije potpisivanja bilo nezadovoljno radom vlade. Uljarević komentira da je manjinska Vlada od početka bila oročena, "zamišljena kao prelazno rješenje koje je trebalo da sanira razočarenje više političkih aktera iz oba pola političkog spektra vladom Zdravka Krivokapića". Kao takva imala je cilj da utiče na deblokiranje pregovora sa EU i kreira uslove za sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora. Uljarević dodaje da je sam proces formiranja Vlade dao indicije da je fokus pregovora bio na iznalaženju načina da se partijski apetiti nahrane, kao i da se brzo pokazalo da Vlada nije dovoljno posvećena onom što je trebalo da bude njena primarna misija. Sve to je uticalo na slabu podršku, čemu je dodatno rezultirala i loša ekonomska situacija. U spomenutom istraživanju osam od deset ispitanih brine zbog rasta cijena.

- Ova Vlada je praktično ponovila neke od grešaka, ne samo DPS-a, već i prethodne Vlade Zdravka Krivokapića, a građani i građanke imaju sve manje strpljenja da budu predmet eksperimenta i sve manje tolerancije na potcjenjivanje njihovog zdravog razuma, napominje Uljarević.

Međutim, gubitak podrške DPS-a ne znači automatski i pad vlade jer postoji mogućnost da je podrže oni kojima su Abazović i njegova stranka URA uskratili prethodno podršku, pa zasjeli na njihova mjesta formirajući manjinsku vladu, uz podršku DPS-a. Ukoliko Demokratska Fronta i Demokrate podrže pad onda će se naći na strani sa DPS-om, a samim tim neće podržati ni Temeljni ugovor sa SPC-om, koji je ipak ono za što su se i sami zalagali. Usvajanje Temeljnog ugovora sa SPC-om pozdravio je i Andrija Mandić, jedan od lidera DF-a. Uljarević napominje da slijedi mučan period - partije koje čine trenutnu Vladu neće tako lako prepustiti ključne resore i u najbržem scenariju to ne može biti kraće od tri mjeseca. Pokazuje se, nezavisno od aktera, da se nije lako odvojiti od pozicija koje se gledaju kroz prizmu feuda sa kojeg mogu da se kupe plodovi pred vanredne parlamentarne izbore, ali i stiču neke lične koristi.

Jedna od opcija su novi izbori, kao i mogući povratak DPS-a na čelo države, ali nikad to neće biti u snazi kao prije 2020. Godine.

- Nesposobnošću tri koalicije koje su ga pobijedile u avgustu 2020., DPS nije nestao sa političke scene, naprotiv, to je još uvijek značajan akter. U postojećoj konstelaciji odnosa, DPS bi mogao da bude i važan činilac neke nove vlasti, ali bi takva pozicija morala biti uslovljena bezrezervnom podrškom institucionalnim reformama i borbom protiv korupcije i kriminala, uz značajno ograničenje moći. To će biti izazov i za DPS, koji je prosuo ove dvije godine u smislu potrebne  unutrašnje reforme i distanciranja od sopstvenih kontroverznih postupaka, tvrdi Uljarević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više