Novosti

Politika

Teret Ivana Queerina

Dojučerašnji pripadnik ljute desnice, koji se zalaže za ukidanje Zakona o životnom partnerstvu, prebjegao je u HDZ i tako još jednom dokazao da je Plenkovićeva stranka daleko od ‘hrvatskog CDU-a’

K70twbvbgtv5f6ssx3k3lun3sfb

Na braniku konzervativizma – Ivan Kirin (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Primanjem u svoje redove Ivana Kirina, dojučerašnjeg člana HSP-a AS, HDZ je čini se napokon pokazao kako će izgledati novo poglavlje ove stranke, čije je otvaranje najavio friško izabrani vođa Andrej Plenković. Kirin, koji se već poduže zdušno zalaže za ukidanje Zakona o životnom partnerstvu, sada i kroz tobože demokršćansku opciju ima priliku inzistirati na svom naumu koji ne seže dalje od pozivanja na konzervativne, tradicionalističke vrijednosti.

Marko Juričić iz Zagreb Pridea, jednog od LGBT udruženja zahvaljujući čijim je naporima donesen Zakon, smatra da je riječ o čovjeku koji se teško oprašta od saborske fotelje pa je za nju spreman izdati i vlastite suradnike.

- Je li bježanjem u ‘hrvatski CDU’ Kirin promijenio i mišljenje o životnom partnerstvu, drugo je pitanje. Ipak, mnogo je važnije kako će na njega odgovoriti Plenković. Ako doista ozbiljno misli vratiti HDZ u građanski centar, po uzoru na njemačku Kršćanko-demokratsku uniju (CDU) koja je još 2005. u Njemačkoj donijela zakon kakav danas imamo mi, onda nam duguje jasan odgovor na pitanje podržava li Zakon o životnom partnerstvu ili namjerava ukidati stečena prava za istospolne parove - ističe Jurčić i dodaje da desničarski stavovi i želje hrvatskom društvu donose daljnju podjelu protkanu atmosferom mržnje i netrpeljivosti.

Stara je vijest da nijedna politička stranka u svojem predizbornom programu ne ističe punu ravnopravnost LGBT osoba, kao ni odgovore kako će svojim djelovanjem raditi na smanjenju šovinizma u društvu. Logičan je to slijed njihovih politika koje već godinama ne obuhvaćaju ljudska prava, odnosno rodnu ravnopravnost. Štoviše, ističe Jurčić, načela ravnopravnosti, pa čak i zakoni kojima se jamči borba protiv diskriminacije, u Hrvatskoj se sustavno krše.

- Kod nas je pravilo da se oni najprivilegiraniji u društvu najčešće bore protiv ravnopravnosti, jer bi se u protivnom morali odreći svojih privilegija. Nije stoga čudno da su kandidatkinje za Sabor na dnu lista i da LGBT politike nigdje nema - kaže član Zagreb Pridea.

Od stranaka koje ulaze u parlament Jurčić izdvaja SDP-ovu koaliciju, navodeći kako oni misle da su dosad napravili sve potrebno za LGBT osobe, pa sada više ne govore o potezima kojima bi smanjili visoku razinu homofobije i transfobije.

- Ono što mi kao građani i građanke trebamo raditi jest da od političara tražimo da mijenjaju mišljenje i da se počnu zalagati za jednaka prava za sve. I to ne samo za jednaka prava pred zakonom, već i za puno društveno prihvaćanje. Međutim, izborna kampanja u Hrvatskoj ne služi ničemu osim podgrijavanju niskih strasti. Dok desnica manipulira vjerskim i nacionalnim osjećajima najsiromašnijih građana, ljevica u nedostatku vlastitih politika plaši te iste birače da će se sve raspasti ako desnica dođe na vlasti - ističe Jurčić.

Iako se zbog aktualne situacije čini kako dan u kojem će se hrvatski političari založiti za pravo istospolnih partnera na posvajanje djece neće tako brzo doći, Jurčić je pun optimizma.

- Jednom će se sigurno i to dogoditi, samo je pitanje vremena. Volio bih da to bude već u idućem mandatu nove vlade, ali pod uvjetom da to naprave svjesni važnosti da u Hrvatskoj zaista svi trebaju imati jednaka prava i šansu za sretan život - zaključuje član udruženja koje trenutno izrađuje dopune Zakona o životnom partnerstvu. A one se, između ostalog, tiču i svih prava iz Obiteljskog zakona, jer je i životno partnerstvo – obiteljska zajednica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više