Novosti

Politika

Tibor Varga novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine

Svi znamo da je srpska nacionalna manjina najveća i najznačajnija u Republici Hrvatskoj i normalno je da će se Savjet prema njoj tako ophoditi, radeći i dalje na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, rekao je na Skupštini SNV-a Tibor Varga

Large 111

Tibor Varga (foto Savjet za nacionalne manjine)

Nakon tri mjeseca, koliko je Savjet za nacionalne manjine bio bez čelnika, Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice na funkciju predsjednika imenovala Tibora Vargu iz redova mađarske nacionalne manjine, dok će potpredsjednici biti načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Milan Vukelić (srpska) i intendant osječkog HNK Vladimir Ham (njemačka).

Uz njih trojicu, članovi će biti Darko Šonc (slovenska), Ishak Hodžić (bošnjačka), Zorica Velinovska (makedonska), Zvonko Kostelnik (rusinska), Branka Baksa (slovačka), Zoran Ferber (židovska), Marija Meleško (ukrajinska), Bruno Beljak (austrijska) i Danilo Ivezić (crnogorska nacionalna manjina). Članovi Savjeta za nacionalne manjine po funkciji su i svi zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Tibor Varga, kojeg je na tu dužnost predložio Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zamijenio je dugogodišnjeg predsjednika Aleksandra Tolnauera koji je u travnju ove godine otišao u mirovinu.

Tibor Varga rođen je u Batini 1963. godine, diplomirao je 1991. godine na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji Sveučilišta u Rijeci, radio je u više različitih kompanija u hotelijerstvu, od 2011. je član Vijeća za mađarsku nacionalnu manjinu grada Zagreba. a od 2015. zamjenik predstojnika Stručne služba Savjeta za nacionalne manjine gdje radi od 2008. kao stručni savjetnik. Sabor Republike Hrvatske imenovao ga je 2020. za člana Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Već drugi dan nakon imenovanja, subotu, novi predsjednik Savjeta za nacionalne manjine bio je gost na izbornoj Skupštini SNV-a.

– Svi znamo da je srpska nacionalna manjina najveća i najznačajnija u Republici Hrvatskoj i normalno je da će se Savjet prema njoj tako i ophoditi, radeći i dalje na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj – rekao je tom prigodom Tibor Varga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više