Novosti

Kratko & jasno

Tomo Vučinić i Saša Dmitrović: Svi su dobrodošli u naš antikvarijat

Usprkos našem entuzijazmu da taj plemenit i lijep posao održimo na životu, opća nezainteresiranost je sve očitija, a samim time i naše fizičko postojanje sve upitnije, kažu vlasnici i voditelji riječkog antikvarijata Mali neboder u povodu nagrade Ministarstva kulture za najbolji antikvarijat izvan Zagreba

Large vucinic   dmitrovic

Tomo Vučinić i Saša Dmitrović (foto Privatna arhiva)

Nedavno ste dobili nagradu Ministarstva kulture i medija kao najbolji antikvarijat izvan Zagreba. Što vam znači to priznanje?

Budući da je naša antikvarna djelatnost vrlo rijetko u fokusu medijskog i bilo kojeg drugog interesa, nagrada koju nam je dodijelilo Ministarstvo kulture i medija za najbolji antikvarijat izvan Zagreba vrlo nam je važna upravo zbog, makar i kratkotrajnog, skretanja pažnje na našu djelatnost koja je neupitno na izdisaju. Usprkos našem entuzijazmu da taj plemenit i lijep posao održimo na životu, opća nezainteresiranost je sve očitija, a samim time i naše fizičko postojanje sve upitnije. Drago nam je i nadu nam daje činjenica da nam je nagrada dodijeljena prema kriterijima povjerenstava, ali nam je još važnije da smo dobili i zadovoljavajući broj glasova naše publike.

Kako se borite protiv nezainteresiranosti za knjigu?

Nezainteresiranost za knjigu je činjenica. Naš pretrpani antikvarijat svakim se danom sve više puni raznom knjižnom građom – enciklopedijama, rječnicima i književnim klasicima – koja sve manje ili gotovo uopće nema poklonike. Upravo zbog te pretrpanosti nismo u mogućnosti održavati događanja u našem antikvarijatu kao što smo to nekada činili. Uz redovitu prodaju prije desetak godina uveli smo jedan vrlo atraktivan novitet u prezentaciji starih i rijetkih izdanja. Uz pomoć kolege iz ljubljanskog antikvarijata Glavan, Roka Glavana, odražavamo dva puta godišnje javne aukcije knjiga i drugih tiskovina. U Rijeci u proljetnom terminu održavamo samostalnu aukciju, pri čemu nam je uz opću ponudu naglasak na izdanjima s lokalnim predznakom. U jesenskom terminu, u suradnji s dva zagrebačka antikvarijata Biblos i Vremeplovi i ljubljanskim antikvarijatom Glavan, održavamo zajedničku javnu aukciju – aukcije4a. U katalogu aukcije udružujemo ponudu iz četiri navedena antikvarijata što ponudi daje širinu i atraktivnost, a tiskamo ga i prezentiramo na zajedničkoj web stranici aukcije4a.com / artauction.info i putem društvenih mreža. Zajedničku jesensku aukciju održavamo u Zagrebu.

Što znači da nastojite "kroz estetsko-likovnu komponentu knjige ukazati na superiornost 'fizičke' knjige nad virtualnom / elektroničkom knjigom?

To znači da smo proteklih godina u bibliotekama, izložbenim prostorima i na Interliberu organizirali i održali nekoliko izložaba s temom likovno-tipografske opreme knjiga: Likovna oprema knjiga i časopisa Ljube Babića, Likovna oprema knjiga Andrije Maurovića i Likovna oprema knjiga od 1900. – 1945. godine.

Kako privlačite mlađu publiku u svoj antikvarijat?

Svatko tko navrati u naš antikvarijat je dobrodošao i dobiva isti pažnju, ako netko od "mlađe publike" pokaže interes za knjigu, pogotovo u antikvarno-kolekcionarskom smislu svakako je posebno tretiran.

Ako nije tajna, u što ćete usmjeriti novčani dio nagrade?

On će poslužiti za krpanje rupa u našem uvijek šupljem proračunu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više