Novosti

Politika

Trokut: Očišćeni ostaci spomenika 21. srpske divizije

Članovi VSNM-a grada Pakraca i antifašističkih udruženja su okrčili i očistili ostatke partizanskog spomenika i spomen-kosturnice koji se nalaze u neposrednoj blizini ploče s ustaški pozdravom ‘Za dom spremni’

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca i udruženja antifašističkih boraca i antifašista iz Pakraca, Lipika i Novske organizirali su radnu akcija krčenja i čišćenja ostataka spomenika i spomen-kosturnice palih boraca 21. srpske divizije na lokaciji Trokut, na putu Lipik-Novska. Podsjetimo, riječ je o lokaciji na koju je u septembru premještena HOS-ova ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, a koja je dotad stajala u centru Jasenovca.

Ostaci partizanskog spomenika su bili zarasli u šipražju, a jedini preostali dio spomenika s ravnom pločom je bio nevidljiv. Učesnici akcije očistili su područje oko ostataka spomenika, rada akademskog kipara Stanislava Mišića, miniranog 1992. godine.

- Akcija je i pored obližnje HOS-ove spomen-ploče i policije koja je čuva prošla u najboljem redu, bez ikakvih problema i neugodnosti - rekao je jedan od organizatora, predsjednik VSNM-a i zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

- Akcijom smo vratili dug našim precima koji su se na ovim područjima borili za pravednije društvo. Nadam se da će sadašnje društvo smognuti barem trunku pravednosti i ono što smo mi danas očistili nastaviti održavati baš onako kako se održava 50 metara udaljeni spomenik braniteljima - rekao je Ivanović.

U neformalnom razgovoru, pokrenuta je i inicijativa da se u ime antifašista i srpske zajednice s tog područja, ali i u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Srpskog narodnog vijeća uputi molba gradskim vlastima Novske da se područje oko partizanskog spomenika počne održavati od strane lokalnog komunalnog poduzeća.

- Sela oko Trokuta su praktički prazna nakon rata i teško je očekivati da će malobrojno lokalno stanovništvo biti u mogućnosti održavati spomenik - rekao je Ivanović.

Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije, koji učestvuje u brojnim događanjima na području Zapadne Slavonije, pozdravio je prisutne.

- Uz antifašiste se nikad ne gleda na naciju, vjeru, spol ili boju kože. Tu je uvijek duh zajedništva i rada za zajedničko dobro - rekao je on. U ime UABA-e Pakrac-Lipik okupljene je pozdravila Mirjana Bilopavlović, a u ime UABA-e Novske Antun Maruski.

Učesnici radne akcije su odlučili da orah, koji je samonikao pored spomenika, ne posijeku i da ga ostave kao živog svjedoka, svjedoka toga koliko godina će još ovoj državi trebati da obnovi to velebno zdanje.

- Neka taj orah bude živi spomenik jednom ludom vremenu relativizacije prošlosti, a mi, koji danas živimo, znamo i pored zakona i Ustava šta je dobro, a šta zlo - zaključio je Ivanović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više