Novosti

Politika

Đavolji Trokut

Još od preseljenja ploče poginulim pripadnicima HOS-a koju krasi ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ iz Jasenovca, gdje je bila postavljena na zgradi dječjeg vrtića, a u kojoj je nekada bila upravna zgrada istoimenog logora smrti, njenu sadašnju lokaciju Bair, odnosno Slavonski Trokut, danonoćno nadziru policijske patrole

Ortjebdu0xr4f0zmktopnix2vn4

(foto Jovica Drobnjak)

Još od preseljenja ploče poginulim pripadnicima HOS-a koju krasi ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ iz Jasenovca, gdje je bila postavljena na zgradi dječjeg vrtića, a u kojoj je nekada bila upravna zgrada istoimenog logora smrti, njenu sadašnju lokaciju Bair, odnosno Slavonski Trokut, danonoćno nadziru policijske patrole. Kako se uvjerio fotoreporter Jutarnjeg lista, uvijek su spremni zatražiti dokumente od onih koji prolaze ovim križanjem tri ceste.

Ova ploča nije usamljena, jer u neposrednoj blizini je spomenik za 314 poginulih pripadnika hrvatskih snaga u Domovinskom ratu, a još malo dalje spomenik i kosturnica 650 poginulih partizana 21. srpske divizije i žrtava njemačko-ustaškog terora. Ploča HOS-ovcima postavljena je kod spomenika braniteljima koji se, kao i prostor oko njega, redovno održava, za razliku od partizanskog koji je 1990-ih srušen i opljačkan, a onda i zarastao. Tako je bilo sve do prošle godine, kada su tamošnji Srbi i antifašisti organizirali akciju čišćenja, budno praćeni od policije, o čemu su Novosti svojevremeno pisale.

Tvrdnje da policija čuva HOS-ovu ploču u Sisačko-moslavačkoj PU okarakterizirali su kao zlonamjerne te su se opravdali nepolitičkim razlozima. ‘Policijski službenici u okviru svojih redovnih ophodnji obilaze sve lokacije od interesa očuvanja javnog reda i mira, s obzirom na činjenicu da su na ovom području, osim što se na njemu nalaze spomen-obilježja iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata, zabilježena i česta kršenja zakona, odnosno krivolova, krađe drvne mase i kretanja nezakonitih migranata’, naveli su iz Policijske uprave.

Nakon ovoga moramo postaviti nekoliko pitanja: Čuva li policija također uništeni i od vlasti neodržavani partizanski spomenik, jedno od 3.000 obilježja antifašističke borbe uništenih od dolaska HDZ-a na vlast? Zbog čega se zapravo čuvaju spomenici hrvatskim borcima iz 1990-ih kada ih ni tamo ni bilo gdje drugdje u Hrvatskoj nitko ne uništava? Konačno, s obzirom na to da je prekomanda ploče HOS-ovcima iz Jasenovca na Trokut, provedena od ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, označena kao privremena dok se to pitanje ne riješi sveobuhvatno, možemo li očekivati da će konačno rješenje za takve memorabilije biti doneseno što prije?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više